Monday, November 3, 2008

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ: Σεμνός «εργάτης» του θεάτρου


Ο Σταύρος Ξενίδης στο σίριαλ «Σιγά, η πατρίδα κοιμάται»
«Εφυγε» προχτές, από ανακοπή καρδιάς, ο δημοφιλής ηθοποιός Σταύρος Ξενίδης. Ενας σεμνότατος, ευγενής, αθόρυβος «εργάτης» της υποκριτικής τέχνης. Κι όμως, λόγω της πενιχρής σύνταξής του, από τον περασμένο Μάη, λόγω αλλεπάλληλων εγκεφαλικών, «φιλοξενούνταν» στο Γηροκομείο Αθηνών, μαζί με την ομότεχνη σύζυγό του - Μαργαρίτα Λαμπρινού. Η κηδεία του γίνεται αύριο (4μ.μ.) στο νεκροταφείο Ζωγράφου, με δαπάνη του ΥΠΠΟ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μ. Λιάπης, εκφράζοντας τη θλίψη του για το θάνατο του ηθοποιού.

Ο Σταύρος Ξενίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (1924). Μαθήτευσε στη σχολή του «Θεάτρου Τέχνης». Στις αρχές του 1944 πρωτόπαιξε στο γκορκικό «Βυθό», σε σκηνοθεσία Κάρολο Κουν. Τον ίδιο χρόνο εγγράφεται στο ΣΕΗ, και το χειμώνα υποδύεται τον Τροφίμοφ, στον τσεχοφικό «Βυσσινόκηπο», σε σκηνοθεσία Κουν. Το 1945 συνεργάζεται με το θίασο της Κατερίνας. Το 1950 συμμετέχει στο θίασο του Αδαμάντιου Λεμού και στη συνέχεια στο θίασο του Κώστα Μουσούρη, όπου εργάστηκε επί 25 χρόνια, παίζοντας σε πλήθος κλασικών και νεότερων έργων του διεθνούς ρεπερτορίου. Από το 1976 συνεργάζεται με τους θιάσους Δημήτρη Χορν, Νίκου Κούρκουλου, κ.ά., έως το 1992 οπότε συνταξιοδοτήθηκε και αποσύρθηκε.

Ο Σταύρος Ξενίδης από το 1953 που πρωτόπαιξε στον κινηματογράφο είχε στο ενεργητικό του 70 ταινίες, μεταξύ των οποίων και «Ο Ηλίας του 16ου». Στο ενεργητικό του είχε πολλά θεατρικά έργα στο ραδιόφωνο και αρκετά σίριαλς, μεταξύ των οποίων οι «Ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», όπου πρωταγωνιστούσε. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008]

No comments: