Sunday, November 2, 2008

ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ: Στη μπούκα...


Τα τέσσερα έργα (τρεις πρεμιέρες και η επανάληψη της «Δεσποινίδος Τζούλιας») που προτείνει εφέτος το θέατρο Αττις φέρουν την υπογραφή του Θόδωρου Τερζόπουλου (φωτογραφία) στη σκηνοθεσία - από αυτά, το τελευταίο του Γιάννη Κοντραφούρη (ο μονόλογος «Ιοκάστη») ήταν επιθυμία του συγγραφέα να ανεβεί από τον Τερζόπουλο.

Ως προς το άλλο ρεπερτόριο του θεάτρου θα ανεβούν ο «Χορευτής» του Εριχ Αρεντ - στο οποίο θα παίζει ο ίδιος ο ιδρυτής του Αττις - και ο «Μάουζερ» του Χάινερ Μύλερ.

Μπόλικη δουλειά για τον σκηνοθέτη που θα περνά από τη μία παράσταση στην άλλη, απνευστί και με έμπνευση, φαντάζομαι!..

Ενα καινούργιο, νεοελληνικό έργο με τον τίτλο «Πουέρτο Γκράντε» του Μάνου Λαμπράκη θα ανεβάσει την προσεχή σεζόν (2009-2010) η Ρούλα Πατεράκη, με το Δραματικό Θέατρό της στην Αθήνα. Αυτή την εποχή και για δέκα παραστάσεις παρουσιάζει τον μονόλογο «Ο φιλόσοφος» του συντρόφου της ζωής της Γιάννη Πάνου - από το μυθιστόρημα «Ιστορία των Μεταμορφώσεων», στο θέατρο Θησείον.

Η σημασία του χώρου: καθοριστική. Η καλή «πόρτα» παίζει και αυτή τον ρόλο της στην πορεία μιας παράστασης. Το σκεφτόμουν στην πρεμιέρα των «Ιστοριών από το δάσος της Βιέννης» του Εντεν φον Χόρβατ, που ανέβασε ο Γιάννης Χουβαρδάς στην αίθουσα της Πειραιώς 260. Σημειωτέον, πρόκειται για τον αγαπημένο συγγραφέα του.

Ενδιαφέρουσα απόπειρα ενός έργου που δεν βλέπουμε συχνά, με έναν θίασο καλών ηθοποιών, και το οποίο προοριζόταν να κάνει πρεμιέρα στην Κεντρική Αίθουσα του κτιρίου Τσίλερ - αλλά οι προθεσμίες το πρόδωσαν.

Ανάμεσα στους θεατές και ο Λευτέρης Βογιατζής που είχε ερμηνεύσει τον ρόλο που υποδύεται τώρα ο Νίκος Κουρής, στην παράσταση του Γιώργου Μιχαηλίδη.

Και μια διόρθωση: Ο χώρος δεν έχει ακόμη καθορισθεί: Επίδαυρος, Ηρώδειο ή Πειραιώς; Ο λόγος για τις «Τρωάδες» με τη Λυδία Κονιόρδου τις οποίες θα σκηνοθετήσει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Την ίδια τραγωδία του Ευριπίδη προτείνει και το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, με τη Λήδα Πρωτοψάλτη στον ρόλο της Εκάβης - και προορισμό την Επίδαυρο.

«Αχαρνής», «Ειρήνη», «Ορνιθες», «Εκκλησιάζουσες», «Βάτραχοι», «Λυσιστράτη»: έξι κωμωδίες του Αριστοφάνη με κοινό άξονα την αναζήτηση της ειρήνης και τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου περιλαμβάνει η παράσταση «Aristofunis», που σκηνοθετεί ο Νίκος Διαμαντής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και θα παίζεται στο μεγάλο θέατρο της Μονής Λαζαριστών ως τις 16 Νοεμβρίου.

Πιο επίκαιρο από ποτέ το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Νοέμβριος», στο θέατρο Εμπορικόν. Θέμα του οι αμερικανικές εκλογές και κεντρικός ήρωάς του ο πρόεδρος των ΗΠΑ - την Τρίτη οι Αμερικανοί ψηφίζουν...

  • ΥΓ.: Πρεμιέρα για τον Στάθη Λιβαθινό και την ομάδα του στο Μεταξουργείο, με το έργο «Ενας ήρωας, το καμάρι της Δύσης», στις 13 Νοεμβρίου...

Το ΒΗΜΑ, 02/11/2008

No comments: