Monday, November 3, 2008

Ήσυχο φινάλε για τον ευγενή του θεάτρου και του σινεμά

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ 84 ΤΟΥ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008


Ο Σταύρος Ξενίδης στην τηλεσειρά  του Γιάννη Σμαραγδή «Χαίρε Τάσο  Καρατάσο»

«Όταν έναν ρόλο τον παίζει ο Σταύρος θα αναδειχθούν χωρίς τεχνάσματα και υπερβολές όλες οι πτυχές του», έλεγε ο Κώστας Μουσούρης για τον Σταύρο Ξενίδη. Ο ευγενής και συνεσταλμένος Σταύρος Ξενίδης πέθανε χθες στο Γηροκομείο Αθηνών, όπου φιλοξενούνταν από τις 27 Μαΐου μαζί με τη σύζυγό του ηθοποιό Μαργαρίτα Λαμπρινού, ελλείψει οικονομικών πόρων, και αφού αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ήταν ο στρατιωτικός που τα έλεγε τσεκουράτα στο «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Τζαβέλλα και άφησε τη σφραγίδα του ως αστυνόμος Μπέκας στην τηλεοπτική μεταφορά των ιστοριών του Γιάννη Μαρή μέσα από τις συχνότητες της κρατικής ΕΡΤ τη δεκαετία του ΄70. Άνθρωπος σεμνός, φώτισε τους ρόλους που αναλάμβανε κι ας μην ήταν πρωταγωνιστικοί.

Γεννήθηκε το 1924 στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα πια σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στο σανίδι με τον «Βυθό» του Γκόρκι το 1944.

Ο Σταύρος Ξενίδης συνέδεσε τη θεατρική πορεία με το Θέατρο Μουσούρη, με το οποίο συνεργάστηκε τις δεκαετίες ΄50 και ΄60. «Στη σκηνή ακτινοβολούσε με το ταλέντο του και με το ήθος του. Είχαμε τη μεγάλη τύχη να τον έχουμε μαζί μας», είχε πει ο Μουσούρης για τον Ξενίδη (όπως αναφέρεται στο Λεύκωμα «Κώστας Μουσούρης- Πάθος Θεάτρου» του Μίλτου Λιδωρίκη).

Έπαιξε σχεδόν κάθε είδος θεάτρου, ακόμη και σε επιθεώρηση στο «Ακροπόλ» και συνεργάστηκε με ονόματα του ελληνικού θεάτρου όπως ο Δημήτρης Χορν, η Κυρία Κατερίνα και ο Νίκος Κούρκουλος.

Εμφανίστηκε σε πάνω από 70 ταινίες, σχεδόν πάντα σε δεύτερους ρόλους και συνήθως στο πλευρό κωμικών ηθοποιών. Το ντεμπούτο του ήταν «Το τραγούδι του πόνου» του Ντίμη Δαδήρα (1953) και κύκνειο άσμα του το «Γραφείο ιδεών» του Αντώνη Τσάβαλου (1989). Τον είδαμε στις ταινίες «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Μοντέρνα σταχτοπούτα», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Η ωραία των Αθηνών», «Το κλωτσοσκούφι», «Λαός και Κολωνάκι», «Πατέρα κάτσε φρόνημα» και πιο πρόσφατα στο «Λούφα και παραλλαγή».

Στην τηλεόραση εκτός από τις «Ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα» πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων στις σειρές «Χαίρε Τάσο Καρατάσο» του Γιάννη Σμαραγδή, «Ο συμβολαιογράφος» του Γιώργου Μιχαηλίδη και «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη» του Βασίλη Σερντάρη, το 1991. Ένα χρόνο αργότερα πήρε σύνταξη και αποσύρθηκε.

Η κηδεία του θα μεθαύριο Τετάρτη στις 4μμ από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

No comments: