Wednesday, November 5, 2008

Ελληνας «δάσκαλος» δεν ήταν μόνο ο Καζάν


Η μεγάλη καριέρα του σκηνοθέτη Μίλτον Κατσέλα, που πέθανε στα 75 του χρόνια στο Λος Αντζελες, απασχολώντας με νεκρολογίες ακόμη και τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», ξεκίνησε όταν ένα πρωινό, περπατώντας στους δρόμους της Νέας Υόρκης, έπεσε πάνω στον Ηλία Καζάν και τον πήρε από πίσω. Αυτός ήταν ακόμα στο κολέγιο, ο Καζάν ήταν μια διασημότητα.

Ετσι ο νεαρός Μίλτον -γεννημένος το 1933 στο Πίτσμπουργκ από Ελληνες μετανάστες, αρχικά εστιάτορες και στη συνέχεια κινηματογραφικούς αιθουσάρχες- χάρη στον εξ Ανατολίας συμπατριώτη του, με το που αποφοίτησε από το κολέγιο, βρήκε αμέσως δουλειά. Ο Καζάν τον πήρε βοηθό του στην παράσταση «Τσάι και συμπάθεια», που ανέβασε στο Μπρόντγουεϊ. Ακολούθησαν μαθήματα υποκριτικής στο Ακτορς Στούντιο και μια μακριά και πλούσια διαδρομή σε θέατρο και κινηματογράφο.

Στα κυριακάτικα master classes του έτρεχαν από τον Κλούνι και τον Γκλόβερ μέχρι την Κέιτ Χάντσον
Πάνω απ' όλα, ο Μίλτον Κατσέλας θεωρείται μεγάλος δάσκαλος υποκριτικής. Η σχολή που ίδρυσε το 1978, η Beverly Hills Playhouse, ήταν περιζήτητη, κυρίως για τα δικά του master classes των κυριακάτικων πρωινών, που αφορούσαν αποκλειστικά επαγγελματίες ηθοποιούς. Μαθητές του υπήρξαν οι Αλεκ Μπάλντουιν, Μπαρτ Ρέινολντς, Τζον Γκλόβερ, Τζορτζ Κλούνι, Κέιτ Χάντσον, Πάτρικ Σουέιζι κ.ά. Σε αντίθεση με τη «μέθοδο» του Ακτορς Στούντιο και τα διδάγματα των Στανισλάβσκι, Αντλερ και Στράσμπεργκ, ο Μίλτον Κατσέλας πρέσβευε και δίδασκε πάνω απ' όλα τον ρεαλισμό επί σκηνής. Οχι ψυχολογίες και ερμηνείες, αλλά πραγματισμό. Ελεγε ότι ήθελε ένας χασάπης να βλέπει έναν «χασάπη» στο θέατρο και να λέει «έτσι το κάνω κι εγώ».

Πριν ανοίξει τη σχολή του και αφιερωθεί στη διδασκαλία, ο Κατσέλας ήταν ένας επιτυχημένος σκηνοθέτης σε θέατρο και κινηματογράφο. Ηταν ο πρώτος που ανέβασε τον «Ζωολογικό κήπο» του Αλμπι στο Μπρόντγουεϊ (1960). Στις ταινίες που έκανε στο Χόλιγουντ συγκαταλέγονται οι «Πεταλούδες είναι ελεύθερες» (1972), με την Γκόλντι Χον, και τα «40 καράτια», με τη Λιβ Ούλμαν και τον Τζιν Κέλι. Το 1983 ξαναγύρισε στο Μπρόντγουεϊ για να σκηνοθετήσει τις «Ιδιωτικές ζωές» του Νόελ Κάουαρντ. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την παράσταση. Συγκρούστηκε με την πρωταγωνίστρια και απολύθηκε. Ηταν η Λιζ Τέιλορ.

Ο Μίλτον Κατσέλας ήταν σαϊεντολόγος, κάτι που του είχε στοιχίσει υποψίες για προσηλυτισμό. Ο ίδιος το αρνιόταν κατηγορηματικά. Ζουν ακόμα τα αδέλφια του Τάσος και Κρις και η αδελφή του Σοφία Κατσαφάνα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/11/2008

No comments: