Thursday, November 6, 2008

Θεατρικά Βραβεία από το «Αθηνόραμα»

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και η Bossa Nova του Κωνσταντίνου Ρήγου σάρωσαν, κατακτώντας πολλά από τα Θεατρικά Βραβεία του «Αθηνοράματος». Δέκα χρόνια τώρα, το περιοδικό «Αθηνόραμα» απονέμει τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού. Η φετινή απονομή, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, έγινε στο Μέγαρο Μουσικής προχθές το βράδυ. Μια βραδιά που οι συντελεστές της φρόντισαν να έχει και άρωμα αμερικανικών εκλογών, που την ίδια ώρα (Τρίτη βράδυ) απασχολούσαν όχι μόνο την Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ετσι, σ’ ένα χάπενινγκ που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας σε κείμενα του Θύμιου Νικολόπουλου, οι προσκεκλημένοι έζησαν μια θεατρική «αμερικανική εισβολή» με βασικούς «πράκτορες» τους Ορφέα Αυγουστίδη και Μάκη Παπαδημητρίου. Οι Ελληνες θεατράνθρωποι πέρασαν στην αντεπίθεση, με επικεφαλής τον παρουσιαστή της τελετής, Γιώργο Κοτανίδη, και την τελευταία στιγμή, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ανατρέπει τα σχέδια των «πρακτόρων».

Ανάμεσα σ’ όλα αυτά ανακοινώθηκαν και τα βραβεία, για τα οποία το κοινό του «Αθηνοράματος» ψήφισε από τον Νοέμβριο του 2007. Οι επιλογές τους ήταν οι εξής:

  • Καλύτερη παράσταση: 1ο βραβείο: «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου», 2ο: «Το γάλα», 3ο: «Μέθοδος Γκρόνχολμ».
  • Σκηνοθεσία: 1ο βραβείο: Πέτρος Ζούλιας, 2ο: Διαγόρας Χρονόπουλος, 3ο: Κωνσταντίνος Ρήγος.
  • Νεοελληνικό έργο: Γιάννης Οικονομίδης, «Σπιρτόκουτο».
  • Ανδρικός ρόλος: 1ο βραβείο: Γιώργος Καραμίχος (Μέθοδος Γκρόνχολμ), 2ο: Γιώργος Κέντρος (Η γυναίκα με τα μαύρα), 3ο: Κρις Ραντάνοφ (Ενας στους δέκα).
  • Γυναικείος ρόλος: 1ο βραβείο: Νένα Μεντή (Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου), 2ο: Αννα Βαγενά (Το Γάλα), 3ο: Μαρία Ναυπλιώτου (Bossa Nova).
  • Ενδυματολόγοι: Ντένυ Βαχλιώτη (Δυο τρελοί, τρελοί παραγωγοί), Νατάσα Δημητρίου (Bossa Nova), Αγγελος Μέντης (Στο βυθό).
  • Σκηνογράφοι: Γιώργος Πάτσας (Δυο τρελοί τρελοί παραγωγοί), Γκάυ Στεφάνου (Bossa Nova), Μανώλης Παντελιδάκης (Παρακαλώ… ας μείνει μεταξύ μας).
  • Συνθέτες: Σταμάτης Κραουνάκης, Ελένη Καραΐνδρου, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και Φωτιστές οι Μελίνα Μάσχα, Λευτέρης Παυλόπουλος και Ανδρέας Μπέλλης. Και του χρόνου.

No comments: