Wednesday, November 5, 2008

Διάβασα τη "Ναυτεμπορική"!

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Τελευταία εκστρατεία για τον «Ιουλιανό»
Η Ναυτεμπορική, Τρίτη, 4 Νοεμβριου 2008
Ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Νίκου Καζαντζάκη «Ιουλιανός ο Παραβάτης» που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, επαναλαμβάνεται φέτος με καταληκτική ημερομηνία στις 16 Νοεμβρίου.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επαναλαμβάνει την παράσταση «Ιουλιανός ο Παραβάτης» με καταληκτική ημερομηνία στις 16 Νοεμβρίου.
Ο Κρητικός συγγραφέας που έχει φιλοσοφήσει ιδιαίτερα πάνω στις θρησκείες, με τον «Ιουλιανό» θέλει να αποκαταστήσει τη θέση του Βυζαντινού αυτοκράτορα σε σχέση με τον Χριστιανισμό.

Κατά τη σύντομη παραμονή του στο θρόνο της ελληνορωμαϊκής αυτοκρατορίας ο Ιουλιανός, βαθύτατα επηρεασμένος από την ελληνική παιδεία, συνέδεσε τ' όνομά του με την προσπάθεια επιστροφής του βασιλείου στην Εθνική θρησκεία. Χαρακτηρίστηκε από την Εκκλησία πολέμιος του Χριστιανισμού και στιγματίστηκε με το προσωνύμιο, «Παραβάτης», αν και ορισμένοι θεωρούν ότι εκείνο που στην πραγματικότητα επιχειρούσε ήταν μια συμφιλίωση του Ελληνικού πνεύματος με τη χριστιανική πίστη.

Καθώς ο αρχαίος κόσμος βάδιζε προς το τέρμα του και με φόντο μια εποχή που παραδίδει ανεπιστρεπτί την πρωτοκαθεδρία στη χριστιανική θρησκεία, το έργο μάς μεταφέρει στις τελευταίες μέρες της εκστρατείας του Ιουλιανού κατά των Περσών το 363 μ.Χ.

Σ' ένα τοπίο ερήμου, στην έξαψη της μάχης, ο Ιουλιανός, εκτός από τους Πέρσες, έρχεται αντιμέτωπος μ' ένα ασφυκτικό πλέγμα συνωμοσίας των φανατικών χριστιανών του στρατοπέδου του, που επιδιώκουν τη φυσική του εξόντωση.

Στο πολυπληθές έργο σκηνοθέτης είναι ο διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Νικήτας Τσακίρογλου. Τα σκηνικά είναι της Λαλούλας Χρυσικοπούλου και τα κοστούμια των Λαλούλας Χρυσικοπούλου και Ελένης Δουνδουλάκη.

Εκθεση για τον Δημήτρη Χορν
Το καμαρίνι του Δημήτρη Χορν μεταφέρεται από το θέατρο που φέρει τ' όνομά του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για την έκθεση που θα στηθεί εκεί με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ηθοποιού της σκηνής και της οθόνης, του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.
3/11
Στα 84 χρόνια του έφυγε από τη ζωή, σήμερα το μεσημέρι ο Σταύρος Ξενίδης, παλαίμαχος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
2/11 17:32
Μπορεί να μην διαθέτουν βυζαντινά χρυσόβουλα, αλλά ιδιοκτήτες με βάση συμβόλαιο του 1869 διεκδικούν την από 70 στρέμματα έκταση στο Λόφο του Φιλοπάππου, όπου στεγάζεται το ιστορικό θέατρο «Δόρα Στράτου».
1/11
Αρχισαν οι παραστάσεις στο «Απλό Θέατρο» με το έργο του Δημήτρη Γενεράλη «Βερολίνο 1989, ιστορίες μιας πόλης», που μας γυρίζει στην εποχή του «τείχους» και σε όσα προηγήθηκαν, όπως τα αναθυμάται ένας απλός, καθημερινός Βερολινέζος.
31/10
Με την κινηματογραφική επιτυχία του Μελ Μπρουκς «The Producers», που ξεκίνησε τη θεατρική του καριέρα πέρυσι στο «Θέατρο Αλίκη», με τον τίτλο «Δύο τρελοί - τρελοί παραγωγοί», συνεχίζουν και φέτος στο θέατρο της οδού Αμερικής ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Αντώνης Λουδάρος και ο Γιάννης Βούρος, που είναι οι πρωταγωνιστές.
31/10
Ο Λούκας Μπέρφους είναι γνωστός στο ελληνικό θεατρόφιλο κοινό. Πέρυσι, είχε παιχτεί για δέκα πέντε μόνο παραστάσεις, το έργο του «Τέσσερις Εικόνες Αγάπης» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Φέτος, το ίδιο έργο θα παίζεται από σήμερα (31 Οκτωβρίου) στο ΒΙΟS (Πειραιώς 84).
31/10
Η Εθνική Λυρική Σκηνή περιμένει και φέτος τα παιδιά, αυτή τη φορά με τη διασκευή μιας όπερας του διάσημου Ρώσου συνθέτη Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, που επιμελείται όπως πάντα η Κάρμεν Ρουγγέρη.
31/10
Οσο κι αν μοιάζει εύκολο - με την έννοια της νεανικής ορμής και της ελαστικής κριτικής που συνήθως επιφυλάσσουμε στους νέους, οι λεγόμενες νεανικές παραστάσεις της Αθήνας είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, που κάποιες αδικούνται αν μπουν στην ίδια κατηγορία με ορισμένες άλλες. Είδαμε δύο από αυτές και επιβεβαιώσαμε αυτή τη θέση.
31/10
Δυο βραδιές με μαγικές παραστάσεις από το Θέατρο των Παραισθήσεων της φημισμένης οικογένειας Φλετς, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μια παράσταση για μεγάλους, που παρασύρει σε υπέροχους κόσμους τα παιδιά.
31/10

No comments: