Wednesday, November 5, 2008

Καλλιτεχνικό «άνοιγμα» στις Σέρρες

Από τις Σέρρες φαίνεται ότι ξεκινάει η νέα προσπάθεια αναβάθμισης και αναβάπτισης των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, έτσι όπως το έχει σκεφτεί και σχεδιάσει το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού. Να είναι, δηλαδή, ένας πολιτιστικός χώρος, που να είναι τουλάχιστον 100 βράδια της σεζόν ανοικτός, και να φιλοξενεί συμπαραγωγές και εκδηλώσεις από άλλες περιοχές της χώρας.

Με θητεία στα ΔΗΠΕΘΕ, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Θοδωρής Γκόνης, «ανασκουμπώθηκε» και χθες παρουσίασε ένα φιλόδοξο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, το οποίο θα στεγαστεί από φέτος σ’ ένα ιδιαίτερο κτίριο της πόλης των Σερρών: τον κινηματογράφο «Αστέρια», που αγοράστηκε από τον Δήμο Σερρών, ανακαινίστηκε και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολλές αθηναϊκές σκηνές.

Όσο για το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, έχει απ’ όλα. Φυσικά, πολύ θέατρο, μουσική, χορό και παραγωγές για παιδιά. Το φετινό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών ξεκινάει από σήμερα με την παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου «Κατσαρίδα» (έως 9/11). Την Κυριακή 9/11 ξεκινούν τα τμήματα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά από 4-12 χρόνων, και από τον Ιανουάριο οι μικροί θεατές θα μπορούν να βλέπουν παιδικές ταινίες και Καραγκιόζη, κάθε δεύτερη Κυριακή.

Πολλές ακόμα θεατρικές παραστάσεις θα φιλοξενηθούν μέχρι τον Μάιο: Το «Σφαγείο» σε σκηνοθεσία Βαγ. Θεοδωρόπουλου (από 17/11), «Sugar Babes» σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά (από 13/2/09), «Οι διψασμένοι» με τη Στεφανία Γουλιώτη (27, 28/3/09), «Η φεύγουσα κόρη» με τη Ρηνιώ Κυριαζή σε σκηνοθεσία Μ. Γεμεντζάκη (25/4/09) και «Η ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου» με τη Νένα Μεντή στο τέλος Απριλίου. Εκτός από θέατρο στις Σέρρες θ’ ακούσουν φέτος και πολλή μουσική (18,19/11) με τους Ε. Τσαλιγοπούλου, Γ. Ανδρέου, Χρ. Θηβαίο, Γ. Νέγκα, Κ. Λειβαδά, Μ. Καραντίνη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στις 17 Ιανουαρίου 2009 και τους «Χειμερινούς Κολυμβητές» (14/3/09). Τέλος ένα διήμερο χορού θα φιλοξενηθεί στις 7 και 8 Μαρτίου 2009.

Ενα φιλόδοξο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, που δεν φιλοξενείται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο ενός αθηναϊκού θεάτρου, αλλά στο Δημοτικό Θέατρο μιας πόλης της περιφέρειας. Ενα πρόγραμμα που δείχνει τον ρόλο των ΔΗΠΕΘΕ στον τόπο δράσης τους και τις εναλλακτικές λειτουργίες τους. [Ολγα Σελλα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 5 Nοεμβρίου 2008]

No comments: