Friday, November 7, 2008

«Οχι» σε τρίτη χρονιά

ΦΟΥΑΓΙΕ

«Μπακαλόγατος» και τρίτη χρονιά ή όχι; Οχι, είναι η απάντηση που έρχεται απ τον Πέτρο Φιλιππίδη, πρωταγωνιστή αλλά και σκηνοθέτη της παράστασης που έχει αποσπάσει τις θερμότερες κριτικές από ειδήμονες και μη και που γεμίζει το «Μουσούρη» με τις ουρές να φτάνουν από την Καρύτση στη Σταδίου - για ακόμα έναν μήνα είναι sold out απ ό,τι έμαθα.

«Οχι» σε τρίτη χρονιά

Ο πολυπράγμων δημιουργός νιώθει έντονη την ανάγκη να μην εμμείνει στα κεκτημένα του, αλλά να βρει νέο έργο για την επόμενη χρονιά. Το ζητούμενό του είναι να βρει ένα δυνατό ελληνικό έργο. Κοιτάει αρκετά δοκιμασμένα έργα και αναζητά καινούργια κείμενα που να κάνουν νέες προτάσεις.

«Οχι» σε τρίτη χρονιά

Τα κείμενα που έχει στα χέρια του είναι δεκάδες και ήδη το καλαίσθητα ανακαινισμένο καμαρίνι του στο θέατρο της πλατείας Καρύτση έχει αρχίσει να γεμίζει απ αυτά.

Από το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» στο «Θέατρον»! Ανάσα δεν πήρε ο Λάκης Λαζόπουλος και από τα στούντιο που γυρίζεται το «Τσαντίρι» του, μπήκε σε πρόβες στο καινούργιο θέατρο της οδού Πειραιώς για τον «Βιοπαλαιστή στη στέγη». Κεφάλι δεν σηκώνει και η μόνη απόδραση που έκανε από τη «Στέγη» ήταν από Τρίτη μέχρι και Πέμπτη για τις ανάγκες της προβολής του «Ελ Γκρέκο» στην Ισπανία.

Μη φανταστείτε, όμως, ότι έφυγε από το μυαλό του έστω και για λίγο η παράσταση που ετοιμάζει. Δούλευε το πρότζεκτ της και επικοινωνούσε με τους εδώ συνεργάτες του ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα κι από σήμερα το βράδυ πια μπαίνει στην τελική ευθεία των προβών του. Καλοτάξιδος!

Υ.Γ. Αξίζει να σας προδώσω ότι άκουσα «λαθραία» κομμάτια που του έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης -να τον συγχαρώ κι εγγράφως για τη βράβευσή του στα Θεατρικά Βραβεία του «Αθηνοράματος» για την τέλεια μουσική του στο «Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας»- για την παράσταση του Λαζόπουλου κι έχω την αίσθηση ότι είναι από τους πιο δυνατούς άσους της!

Εμαθα και τη διανομή της «Φουρκέτας», που θα δούμε στο Μικρό Παλλάς από τη νέα χρονιά. Στο τρυφερό αυτό έργο της Ελένης Γκασούκα, που εντυπωσίασε με τους «Ηρωές» της, θα παίξουν η Μαρία Καβογιάννη, ο Κώστας Κόκλας, ο Θανάσης Αλευράς, ο Μπάμπης Γιωτόπουλος και ο Σταύρος Σβήγκος, όπως ήδη σας έχω ενημερώσει σε περασμένο φύλλο μας.

Ο «Ματωμένος Γάμος» έφερε κοντά την Τάνια Τρύπη και τον Σωτήρη Χατζάκη, μα έκτοτε δεν έχουν συνεργαστεί. Υπήρχε μια σκέψη - πρόταση από τον Νικήτα Τσακίρογλου να ανεβάσουν τον «Κύκλο με την κιμωλία» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας σε σκηνοθεσία του Χατζάκη, με εκείνη στον ρόλο του Γρούσα. Το βαρυφορτωμένο πρόγραμμά της όμως -προσωπικά με τα παιδιά της, αλλά και τηλεοπτικά με τη σειρά «Ποιος μας πιάνει»- δεν της επέτρεψε να πει το ναι και ας το ήθελε πολύ. Για την ιστορία να αναφέρω ότι αυτόν τον ρόλο θα ερμηνεύσει τελικά στο ΚΘΒΕ η Ταμίλα Κουλίεβα.

15 Νοεμβρίου ξεκινούν οι πρόβες για το «Κλουβί με τις τρελές», που θα δούμε στο «Παλλάς» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και η πρεμιέρα της παράστασης έχει προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου. Οσο για την παραγωγή; Θα είναι, όπως έμαθα, απ τις πιο πολυδάπανες και πολυπρόσωπες που έχουμε δει ποτέ. Ο Μέμος Μπεγνής, που θα παίξει πλάι στον ίδιο τον Φασουλή, τον Μπέζο, τον Μυλωνά, τη Σεμπεκοπούλου, τη Φαραζή κ.λπ., πετάχτηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Λονδίνο και είδε το εκεί«Κλουβί» και ενθουσιάστηκε όσο ποτέ. Χειροκροτούσε τους ηθοποιούς για ώρα και έκτοτε δεν σταματά να μιλάει για την εμπειρία που έζησε απολαμβάνοντας αυτήν τη δουλειά.

Βασίλης Μπουζιώτης, ΕΘΝΟΣ, 07/11/2008

No comments: