Tuesday, May 24, 2011

Κατάληψη καλλιτεχνών του θεάτρου στο υπουργείο Πολιτισμού

Ειρηνική κατάληψη πραγματοποίησαν καλλιτέχνες από το χώρο του επιχορηγούμενου θεάτρου στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
 
Οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται ότι το υπουργείο τους χρωστάει το 13% από τις περσινές επιχορηγήσεις (2009-2010) και κανένας αρμόδιος δεν τους έχει ενημερώσει σχετικά με το τι θα γίνει με τις φετινές. 
Η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη δέχθηκε να συναντήσει κάποιους από τους εκπροσώπους του επιχορηγούμενου θεάτρου αλλά οι τελευταίοι αρνήθηκαν γιατί θέλουν να συναντήσουν μόνο τον υπουργό. 
"Οι αποφάσεις παίρνονται από τον υπουργό και όχι από τη γενική γραμματέα του", είπαν οι καλλιτέχνες ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο ως την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι σκέφτονται να κάνουν και άλλες κινήσεις διαμαρτυρίας ακόμα και στο Φεστιβάλ Αθηνών. 

«Όλα μαζί τα επιχορηγούμενα θέατρα κοστίζουν όσο ο προϋπολογισμός του Εθνικού θεάτρου της Ελλάδος. Όταν μειώθηκε κατά 3% ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ, το επιχορηγούμενο θέατρο αγνοήθηκε παντελώς. Ακόμα, μας χρωστούν χρήματα από προηγούμενες χρονιές. Στο τέλος θα οδηγηθούμε στην πλήρη κατάργηση του θεάτρου», είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
Οι καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της τρίωρης κατάληψης, συνέστησαν εννιαμελή επιτροπή, η οποία ζητά να συναντηθεί με τον υπουργό και αποτελείται από τους: Λυδία Κονιόρδου, Ξένια Καλογεροπούλου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Λευτέρη Βογιατζή, Αιμιλία Υψηλάντη, Δημήτρη Τάρλοου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Μάνια Παπαδημητρίου και Βασίλη Πουλαντζά.
«Θέλουμε τουλάχιστον να νιώσουμε ότι ενδιαφέρεται κάποιος γι αυτό που κάνουμε. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που το θέατρο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής τους», ανέφερε η Ξένια Καλογεροπούλου, ενώ όπως επεσήμανε ο Δημήτρης Τάρλοου, αν κλείσουν και τα θέατρα, με δεδομένη τη κατάσταση στο κέντρο της πόλης, θα ερημώσει και η κετάσταση θα γίνει τραγική.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που «σφύριζαν» σήμερα στην οδό Μπουμπουλίνας, με πολύχρωμε σφυρίχτρες, ήταν η Μπέτυ Αρβανίτη, ο Σταμάτης Φασουλής, η Λυδία Κονιόρδου, η Μάγια Λυμπεροπούλου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Λευτέρης Βογιατζής, η Αιμιλία Υψηλάντη, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Στάθης Λιβαθινός, ο Δημήτρης Τάρλοου, η Αννίτα Δεκαβάλα, η Γιώτα Φέστα και η Στεφανία Γουλιώτη.

No comments: