Wednesday, May 25, 2011

Ντενί Πονταλιντές: «Ο Σαρκοζί είναι σαν τον ''Αρχοντοχωριάτη'' του Μολιέρου»

  •  Ο γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης μίλησε για τις ελληνικές ρίζες του
Ντενί Πονταλιντές: «Ο Σαρκοζί είναι σαν τον ''Αρχοντοχωριάτη'' του Μολιέρου»



Οταν ο Ντενί Πονταλιντές ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ανοίξει τον τηλεφωνικό κατάλογο για να βρει ανθρώπους με το ίδιο επώνυμο. Η μακρινή καταγωγή του 48χρονου Πονταλιντές από την πλευρά του πατέρα του είναι ελληνική και τον ενδιέφερε πραγματικά να μάθει αν το επώνυμό του είχε διασωθεί.

«Ομως δεν υπήρχε κανένας άλλος Πονταλιντές» είπε σχεδόν με παράπονο ο γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης το βράδυ της Δευτέρας, 23 Μαΐου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, σε μια συνάντησή του με το κοινό, αφορμής δοθείσης της παράστασής του, «Υπόθεση Δρ. Τζέκιλ», η οποία θα ανέβει από την Τρίτη 24 ως την Πέμπτη 26 Μαΐου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.


Συντονίστρια της συζήτησης που είχε γενικό τίτλο «Ο Ντενί Πονταλιντές συναντά την Ελλάδα» ήταν η κυρία Κάτια Αρφαρά, υπεύθυνη του τμήματος Θεάτρου και Χορού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο λόγος εκείνης της πρώτης επίσκεψης του Πονταλιντές στη χώρα μας ήταν η συμμετοχή του στην ταινία ονόματι «Ξένια» όπου συμπρωταγωνίστησε η Θέμις Μπαζάκα σε σκηνοθεσία Πατρίς Βιβάνκος.  Η «Ξένια» σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση του Πονταλιντές στον κινηματογράφο. Από τότε ο ηθοποιός έχει παίξει σε περισσότερες από 45 ταινίες με τελευταία το «La conquete» όπου υποδύεται τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

«Με την “Ξένια” ανακάλυψα τον κόσμο του κινηματογράφου αλλά και την Ελλάδα» είπε ο Πονταλιντές ενθυμούμενος τις εμπειρίες του από την εποχή εκείνη, όταν είχε μείνει στη Φιλοθέη φιλοξενούμενος στο σπίτι του διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας, Γιώργου Αρβανίτη. Διαβάζοντας τις σημειώσεις που προσφάτως άρχισε να κρατά από την περιπέτεια των γυρισμάτων της «Ξένιας», ο Πονταλιντές ανέφερε ανάμεσα σε πολλά άλλα: «Βρίσκομαι εδώ στην Ελλάδα  για να γυρίσω μια ταινία. Δεν εξαρτώμαι πλέον από τους δικούς μου. Κάνω τη ζωή που θέλω, αυτήν για την οποία είμαι φτιαγμένος. Υπάρχει μια εξίσωση σε σχέση με αυτό που θέλει κάποιος και με αυτό που συμβαίνει στη γενέθλια πατρίδα. Αυτή είναι η δική μου Ιλιάδα, ξεκινώ για την κατάκτηση της Τροίας. Δεν υπάρχει Πηνελόπη. Δεν υπάρχει Ιθάκη. Ολα τελείωσαν. Ολα αρχίζουν. Επανέρχομαι σε αυτόν τον άγνωστο τόπο που ούτε ο πατέρας μου δεν γνώρισε. Ο πατέρας μου που δεν μιλά αυτή τη γλώσσα. Την ελληνική γλώσσα».

Στην σκηνή του Auditorium ανέβηκε και η Θέμις Μπαζάκα μοιράζοντας επίσης αναμνήσεις από τις όμορφες εμπειρίες της εποχής εκείνης. Η ηθοποιός που δεν μιλούσε γαλλικά και δεν ήξερε να οδηγεί αυτοκίνητο, έπρεπε να μάθει και τα δύο σε χρόνο-ρεκόρ για να παίξει στην ταινία που είναι μια περιπλάνηση σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία). Σύμφωνα με τις περιγραφές της, η οδήγηση στις εθνικές οδούς της Ιταλίας θα πρέπει να κατατρόμαξε και τους δύο, αν και ο Πονταλιντές είχε το μυαλό του στην Μπαζάκα με ποικίλους τρόπους – σχεδόν ερωτευμένος μαζί της.
«Η πρώτη επίσκεψή μου στην Ελλάδα μού γνώρισε τον κόσμο του κινηματογράφου αλλά και τις ρίζες μου» είπε ο Ντενί Πονταλιντές στο Γαλλικό Ινστιτούτο


Ο Ντενί Πονταλιντές ανακάλυψε πολύ νέος το μυθιστόρημα «Δρ. Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον αλλά το έκανε μέσα από μια κινηματογραφική παραλλαγή του στην ταινία  «Δάσκαλος για κλάματα» (1963) που γύρισε ο αμερικανός κωμικός Τζέρι Λούις με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Η  ιδέα να μεταφέρει με κάποιον τρόπο αυτόν τον παράξενο, αντιφατικό, διχασμένο άνθρωπο, τον απασχολούσε ανέκαθεν. «Το έργο αφορά τη μεταμόρφωση» είπε ο Πονταλιντές. «Με αυτόν τον ρόλο προσπάθησα να ανακαλύψω όσο το δυνατόν πιο βαθιά την κρυφή μου πλευρά, να δω αν θα μπορούσα τελικά να γίνω πραγματικά κάποιος άλλος. Ο ηθοποιός έχει μέσα του ένα θηρίο, ένα άγριο σκυλί που θέλει να απελευθερωθεί. Εκεί βρίσκεται η χαρά του».

Ο Ντενί Πονταλιντές σπούδασε στην Ανώτατη Δραματική Σχολή του Παρισιού και το 1997 εντάχθηκε στο δυναμικό της Κομεντί Φρανσέζ. Δύο χρόνια αργότερα κέρδισε το βραβείο «Μολιέρος» για την ερμηνεία του στον «Επιθεωρητή» του Γκόγκολ. Γράφει και σκηνοθετεί στο θέατρο, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, με τελευταία ως σήμερα το «La conquete» που προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο φεστιβάλ των Καννών.

Για τον Πονταλιντές το «La conquete» δεν είναι μια ταινία για την πολιτική ή μια ταινία στην οποία μπορεί να αποδοθεί μια πολιτική ερμηνεία, αλλά μια κωμωδία που αφηγείται την αναρρίχηση στην εξουσία του νυν προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. «Το σενάριο είναι αστείο διότι και το ίδιο το πρόσωπο είναι αστείο, δεν απέχει πολύ από το πρόσωπο του ''Αρχοντοχωριάτη'' του Μολιέρου» είπε ο ηθοποιός. «Είναι ένα πρόσωπο που συνεχώς αλλάζει διάθεση, πολύ αντιφατικό αλλά και πολύ μειλίχιο. Ετσι είναι ο Νικολά Σαρκοζί . Ενας άνθρωπος με ισχυρές πεποιθήσεις που μπορεί να αλλάζει συνεχώς άποψη, αρκεί να συνειδητοποιήσει ότι η άποψη αυτή μπορεί να πυροδοτήσει τα πράγματα. Δεν είναι ένας πνευματικός άνθρωπος, ένας άνθρωπος των γραμμάτων και της σοφίας. Μοιάζει με έναν επιχειρηματία που αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας όπως κάποιος στη θέση του θα αγόραζε μια αθλητική ομάδα».

Ο Μολιέρος πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται στα άμεσα σχέδια του Ντενί Πονταλιντές, καθώς πολύ σύντομα πρόκειται να ανεβάσει στο θέατρο μια κωμωδία του. Ευελπιστεί μάλιστα, κάποια στιγμή, η παράσταση να έρθει και στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση της Δευτέρας ολοκληρώθηκε με την προβολή της ημιαυτοβιογραφικής ταινίας «Liberte - Oleron» όπου πρωταγωνιστεί ο Ντενί Πονταλιντές σκηνοθετημένος από τον αδελφό του Μπρουνό με τον οποίο έχει συνεργαστεί αρκετές φορές. 

H «Yπόθεση Τζέκιλ» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Ντενί Πονταλιντές (κείμενο της Κριστίν Μονταλμπετί) θα ανέβει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 24-26/5, 20:30, Πληροφορίες: τηλ. 210 9005.800

No comments: