Tuesday, May 24, 2011

ΥΠΠΟ-Τ: Εμπαιγμός στον κόσμο του θεάτρου

Επιβεβαιώθηκε η επισήμανση του ΣΕΗ όσον αφορά στην πρόθεση του ΥΠΠΟ-Τ για τις επιχορηγήσεις στο θέατρο, όταν το υπουργείο έθεσε σε «δημόσια διαβούλευση» - παγίδα, το θέμα αυτό. «Είναι ξεκάθαρο» - επισημαίνεται στο κοινό πλαίσιο ΣΕΗ και εκπροσώπων του θεάτρου, του χορού, καλλιτεχνικών σχημάτων και ανεξάρτητων δημιουργών - «ότι το ΥΠΠΟ-Τ προσπαθεί μέσω της παραπάνω διαδικασίας να στρέψει σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση την κρατική επιχορήγηση του "ελευθέρου θεάτρου", με σκοπό την ενίσχυση της μεγάλης - συγκεντρωμένης επιχειρηματικότητας».
Η ηγεσία του ΥΠΠΟ Τ - μετά από πολύμηνη άρνηση να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των επιχορηγούμενων θιάσων - έσπασε χτες τη σιωπή της με μια προκλητική ανακοίνωση - εμπαιγμό στον κόσμο του θεάτρου.
Μιλά για «διαφανείς διαδικασίες και σαφή κριτήρια» που θα θεσπίσει σαν να μην ήταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αποφάσιζαν. «Επρεπε» - λέει - «να αλλάξει ριζικά η κατάσταση που είχε παγιωθεί στις επιχορηγήσεις και η νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί στους επί μακρόν επιχορηγούμενους φορείς και δημιουργούς, κάποιοι απ' τους οποίους έφτασαν να θεωρούν την κρατική επιχορήγηση ως εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης έναντί τους». Γι' αυτό, δήθεν, αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα των επιχορηγήσεων, «ώστε να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες που είχε το ίδιο δημιουργήσει, να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα που να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της θεατρικής τέχνης».

Ούτε λίγο ούτε πολύ το ΥΠΠΟ - Τ λέει ότι πρέπει να απαλλαγούμε από «αναχρονιστικές» αντιλήψεις περί δικαιωμάτων των δημιουργών και υποχρέωσης του κράτους να χρηματοδοτεί την τέχνη και όλα αυτά στο όνομα πάλι της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Ομως, μια προϋπόθεση της «διαφάνειας» είναι η συμμετοχή αιρετών και ανακλητών εκπροσώπων των καλλιτεχνικών φορέων στις επιτροπές των επιχορηγήσεων, τους οποίους όμως ο υπουργός αποστρέφεται, ενώ αφιερώνει ατέλειωτες ώρες σε συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες και μεγαλοξενοδόχους.
Την προσεχή πάντως βδομάδα το ΥΠΠΟ-Τ «θα» παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα για τις επιχορηγήσεις στον πολιτισμό.
Θυμίζουμε ότι το ΣΕΗ και οι προαναφερόμενοι φορείς στις θέσεις που κατέθεσαν στο ΥΠΠΟ-Τ και αγνοήθηκαν, μεταξύ άλλων ζητούν «τη διεύρυνση του δικτύου των επιχορηγούμενων θεάτρων και σχημάτων με αύξηση της συνολικής επιχορήγησης για το θέατρο, την ενίσχυση και αναβάθμιση σε κρατικό επίπεδο των ΔΗΠΕΘΕ, την έξοδο των κρατικών θεάτρων από το καθεστώς των πρώην ΔΕΚΟ» κ.ά, και επισημαίνουν ότι «το πρόβλημα επιχορήγησης προς το θέατρο και το χορό, όπως γενικά το πρόβλημα της επιχορήγησης της τέχνης, είναι πρόβλημα του ελληνικού πολιτισμού, πρόβλημα του λαού - αποδέκτη του και των εργατών στο χώρο της τέχνης.
Για να υπάρξει άνοδος του πολιτισμού στον τόπο μας, πρέπει η ρύθμιση της κρατικής ενίσχυσης προς την τέχνη να συνδυαστεί με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των δημιουργών και των εργαζομένων στην τέχνη, τον περιορισμό της εμπορευματοποίησης και της αναπτυσσόμενης μονοπωλιακής εκμετάλλευσης του πολιτισμού, την αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας σε δημόσιο πανεπιστημιακό επίπεδο, την εξασφάλιση των μορφωτικών και των υλικών προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του ελληνικού λαού στην επαφή του με τον πολιτισμό μας. Ολα αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν χωρίς γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για τον πολιτισμό».
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 25 Μάη 2011

No comments: