Thursday, May 26, 2011

Αναψε... φωτιές στην Επίδαυρο για τον «Σχοινοβάτη» του

Ο Σταμάτης Φασουλής zήτησε επίσης να εμφανιστούν στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου άλογα και σκυλιά και να μεταφερθεί ο θίασος μέσω παρόδου, με ένα παλιό λεωφορείο
Ο Σταμάτης Φασουλής zήτησε επίσης να εμφανιστούν στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου άλογα και σκυλιά και να μεταφερθεί ο θίασος μέσω παρόδου, με ένα παλιό λεωφορείο
Φωτιές στην Επίδαυρο απειλεί να ανάψει μια πρόταση για την παράσταση «Σχοινοβάτης» του Σταμάτη Φασουλή. Ο καλλιτέχνης, που σκηνοθετεί για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου, θέλει επί σκηνής φωτιές. Και όχι μόνο! Ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εμφανιστούν στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου άλογα και σκυλιά. Επίσης, ζήτησε να μεταφερθεί ο θίασος μέσω παρόδου, με ένα παλιό λεωφορείο. Αν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν έβγαλε? φωτιές με την πρόταση, είναι επειδή η αρμόδια Εφορεία ήδη είχε προλάβει να αφαιρέσει τα ζώα και να σταματήσει το λεωφορείο σε απόσταση από τον χώρο της σκηνής. Το τελευταίο δεν έγινε από βίτσιο των αρχαιολόγων, αλλά επειδή στους κοντινούς με την ορχήστρα χώρους περνούν, υπογείως, οι αρχαίοι αγωγοί αποχέτευσης του θεάτρου. Οταν τους «πατήσουν» οχήματα με μεγάλο βάρος, σπάνε και το μνημείο δεν αποστραγγίζεται, αντιμετωπίζοντας προβλήματα.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η επιτροπή Επιδαύρου και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πρόκειται να τοποθετήσουν μεταλλικούς στύλους κοντά στο φυλακείο. Με αυτό τον τρόπο, οι νταλίκες με τα σκηνικά (εξαιρετικά βαρέα οχήματα) δεν θα προσεγγίζουν τον χώρο.
Κατά τα λοιπά, η διευθύντρια Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου σημείωσε πως κατά την εξέταση των σκηνικών, θα διευκρινιστεί «τι φωτιές εννοεί ο θίασος». Υπενθυμίζεται πως η Επίδαυρος είναι κατάφυτη και πως τα πεύκα ξεκινούν ακριβώς πίσω από τη σκηνή, ενώ αγκαλιάζουν το θέατρο.
Τα σκηνικά δεν έχουν υποβληθεί προς έγκριση στην αρμόδια επιτροπή. «Ετσι κάνει πάντοτε το Ελληνικό Φεστιβάλ» αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ. «Για να μας φέρνει προ τετελεσμένων» σχολίασε μέλος του Συμβουλίου.
Το ΚΑΣ ενέκρινε την παραχώρηση των δύο αρχαίων θεάτρων της Επιδαύρου («μικρή» και «μεγάλη» Επίδαυρος σχηματικά) για παραστάσεις τον Ιούλιο. Στη μεγάλη Επίδαυρο θα παρουσιαστούν θεατρικές παραστάσεις και στη μικρή μουσικές.
  • Αγγελική Κώττη, ΕΘΝΟΣ, 26/5/2011

No comments: