Saturday, May 28, 2011

Π. Γερουλάνος «Δεν θα χαθεί καμιά χρονιά επιχορηγήσεων»

  •  Ο υπουργός υπόσχεται διαφάνεια στις επιδοτήσεις και στήριξη νέων καλλιτεχνών
Π. Γερουλάνος «Δεν θα χαθεί καμιά χρονιά επιχορηγήσεων»



 «Οι επιχορηγήσεις θα αναρτηθούν και στο διαδίκτυο για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να εκλείψει το φαινόμενο να δίνονται επιχορηγήσεις πίσω από κλειστές πόρτες» ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ενώ τόνισε ότι «φέτος θα εξαντληθούν όλα τα χρήματα που έχουμε προϋπολογίσει για επιχορηγήσεις και δεν θα χαθεί καμιά χρονιά επιχορηγήσεων, ενώ θα δώσουμε και ένα ακόμη εκατομμύριο για να πληρωθούν όλες οι παλιές υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΤ στο θέατρο».


Σε αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (26/5) ο υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν θα γίνουν θαύματα. «Μέσα στην κρίση, που είναι οικονομική και κοινωνική, αλλά και κρίση αξιών και θεσμών», είπε, «αναπτύσσεται μια νέα γενιά καλλιτεχνών, η οποία μας εκπροσωπεί σε έναν παγκόσμιο διάλογο πολιτισμών στην οποία δεν πρέπει απλά να συμμετέχει η Ελλάδα.

 Πρέπει να τον οδηγήσει», είπε σχετικά για να επισημάνει ότι «εχθρός αυτής της νέας γενιάς είναι κάποιες κατεστημένες λογικές και κάποιες νοοτροπίες που θέλουν τα πράγματα να μην αλλάξουν ποτέ. Αυτές θέλουμε και προσπαθούμε να αλλάξουμε», εξηγώντας ότι αυτό θα γίνει «με συγκεκριμένους στόχους, προτεραιότητες και κανόνες που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αντικειμενικότητα». Μέσα στο πνεύμα αυτό ανακοίνωσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευθεί η Προκήρυξη για τις Επιχορηγήσεις του Θεάτρου οι οποίες εντάσσονται στο Πρόγραμμα στήριξης για το Θέατρο και τις παραστατικές τέχνες, το οποίο βασίζεται στο τετράπτυχο, νέα δημιουργία-νέα καλλιτεχνικά ρεύματα, ελληνικό έργο, κινητικότητα εντός και εκτός επικράτειας, άνοιγμα σε όλη την κοινωνία

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς, του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρωνας Μιχαηλίδης, οι οποίοι και ενημέρωσαν τους βουλευτές για τις δράσεις και τον προγραμματισμό των κρατικών σκηνών. Από την πλευρά του ο Γιάννης Χουβαρδάς ανέφερε ότι κατά το τελευταίο διάστημα υπήρξε εξορθολογισμός στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού του Εθνικού, καθώς και σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, ενώ παρουσίασε και αύξηση των εσόδων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σωτήρης Χατζάκης ο οποίος αναφέρθηκε στη μείωση των δαπανών του ΚΘΒΕ και το άνοιγμα του θεάτρου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μέσω συνεργασιών. Τέλος ο Μύρων Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην αποφυγή του κλεισίματος της Λυρικής και στη νέα σελίδα που της ανοίγεται.

Ανάμεσα στους βουλευτές που ενημερώθηκαν ήταν οι Γιάννης Δημαράς, Γιάννης Βούρος, Ολγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Ιωαννίδης, Τάσος ΚΟυράκης, Χρύσα Αράπογλου, Κώστας Κουκοδήμος και Γιάννης Τραγάκης.
Νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης, η εννεαμελής αντιπροσωπευτική επιτροπή των επιχορηγούμενων, μη έχοντας καμμία απάντηση στο αίτημά της για συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, δεν μετέβη στο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, όπως είχε προαναγγείλει στην «ειρηνική διαμαρτυρία» της περασμένης Τρίτης. Συγκεντρώθηκε όμως στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας για να συζητήσουν τις κινήσεις τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο, οπότε και θα καταλήξουν στις τελικές τους αποφάσεις. Μάλλον τους πρόλαβαν οι εξελίξεις.

No comments: