Monday, May 23, 2011

«Μοιραστείτε με μας ό,τι θέλουμε να μοιραστούμε με σας»


Ανταποκρινόμενες στην πρό(σ)κληση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, 19 νεανικές ομάδες της Θεσσαλονίκης, πολλές εκ των οποίων άστεγες, θα παρουσιάσουν το δικό τους όνειρο στο «Χώρο Δράσης», το φεστιβάλ που διοργανώνεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών από 25 Μαΐου μέχρι 16 Ιουνίου. Ένα χρόνο μετά την πρώτη προσπάθεια, η Πειραματική Σκηνή ανοίγει ξανά τις πόρτες της στους νέους για να γίνει ο χώρος έκφρασης αλλά και ο τόπος συνάντησης δημιουργών, εναλλακτικών ομάδων και σχημάτων που ασχολούνται με το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, το hip hop, τα ακροβατικά, τη βιντεοτέχνη, τη φωτογραφία και οποιαδήποτε άλλη μορφή σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας

Η διοργάνωση αυτού του πολύχρωμου φεστιβάλ για δεύτερη χρονιά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αρχίζει να γίνεται θεσμός που αποκτά ρίζες, σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Σωτήρης Χατζάκης. «Αυτή η πόλη δεν έχει άλλη διέξοδο» συνέχισε «από τους νέους, οι οποίοι δεν πρέπει να βλέπουν την κρατική σκηνή ως μαυσωλείο, ούτε να νιώθουν δέος. Η φυγή στο μέλλον πρέπει να γίνει τώρα. Εμείς θέλουμε να μαθαίνουμε τι γίνεται στις γειτονιές, θέλουμε αυτά τα παιδιά να μη χαθούν στην αγριότητα της αγοράς, γι’ αυτό τους δίνουμε την ευκαιρία να αρθρώσουν λόγο μέσα από τον χώρο που τους προσφέρουμε μαζί με την υλικοτεχνική υποδομή και χωρίς λογοκρισία».
Οι εκπρόσωποι των νεανικών σχημάτων παρουσίασαν με αρκετό τρακ τους στόχους τους, χαρακτήρισαν το ΚΘΒΕ «στέγη του ονείρου» και κάλεσαν το κοινό της πόλης να παρακολουθήσει τη δουλειά τους λέγοντας: «Μοιραστείτε μαζί μας αυτό που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας». Ανάμεσά τους, η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που επιχειρεί να ανεβάσει το πρώτο της μιούζικαλ, η θεατρική ομάδα της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη», η οποία με όχημα την τέχνη του θεάτρου εντάσσει τη θεατρική εμπειρία στο πλαίσιο πρόληψης και θεραπείας, 6 δυναμικές ομάδες streetdance που παρουσιάζουν χορογραφίες βασισμένες σε εντυπωσιακές ακροβατικές φιγούρες, ομάδες χορού σε ενδιαφέρουσες περφόρμανς και χοροθεατρικές παραστάσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις που οργανώνουν ομαδικά παιχνίδια και παρουσιάζουν οικολογικά παραμύθια για μικρούς και μεγάλους αλλά και ένας ταλαντούχος νέος τενόρος ο οποίος δίνει το πιο χαοτικό jazz-rock οπερατικό σόου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο φουαγιέ του Μικρού Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών θα φιλοξενηθεί η έκθεση φωτογραφίας «Όψεις του Χώρου Δράσης», μια επιλογή σαράντα φωτογραφιών οι οποίες προέκυψαν από την συμμετοχή της ομάδας «Όψεις» του Δήμου Σταυρούπολης στην προηγούμενη διοργάνωση. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Α.Τ., Η ΑΥΓΗ: 20/05/2011

No comments: