Saturday, May 28, 2011

Θεατρικές πρεμιέρες εν μέσω θέρους

  • Σαντρα Βουλγαρη, Η Καθημερινή, Σάββατο, 28 Mαϊου 2011
ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Τι κι αν έπιασαν οι ζέστες, τι κι αν επισήμως η θεατρική σεζόν ολοκληρώνεται. Εχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια η περίοδος παραστάσεων σε κλειστά θέατρα να έχει επιμηκυνθεί, συνήθως ώς τα τέλη Μαΐου, άντε έως αρχές Ιουνίου. Να λοιπόν που φέτος, εν μέσω κρίσης, το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερη άνθηση με έναν κατακλυσμό από πρεμιέρες που συνεχίζουν έως τον Ιούλιο... Ανάμεσά τους ένα ενδιαφέρον καλοκαιρινό φεστιβάλ θεατρικών παραστάσεων που ξεχωρίζει. Πρόκειται για το «Off Off Athens Theatre Festival», κύκλος περφόρμανς νέων ομάδων με χαρακτήρα showcase που διοργανώνει το θέατρο «Επί Κολωνώ», ως μια περαιτέρω μορφοποίηση της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στη σκηνή του φουαγιέ του και λάμβανε χώρα στη διάρκεια της θεατρικής περιόδου.

Φέτος το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα (30/5) έως τις 9 Ιουλίου και έχει τη μεγαλύτερη ώς τώρα συμμετοχή, με τριάντα τέσσερις ομάδες νέων καλλιτεχνών να παρουσιάζουν η καθεμία τη δουλειά της σε μια μέρα. «Ο τίτλος off-off Athens θέλει να υποδηλώσει όχι μόνο τον φυσικό τόπο διεξαγωγής του, σε ένα δηλαδή off-off theatre όπως η σκηνή του φουαγιέ μας, αλλά και τον “καλλιτεχνικό τόπο” στον οποίο ανθούν ο πειραματισμός και η δημιουργικότητα αυτών των ομάδων: τον εκτός της καθιερωμένης αθηναϊκής θεατρικής πραγματικότητας τόπο», αναφέρουν οι διοργανωτές του, οι οποίοι παρέχουν τον χώρο του θεάτρου μαζί με την τεχνική υποστήριξη δωρεάν στις ομάδες που συμμετέχουν.


Η πρώτη εβδομάδα ξεκινάει δυναμικά. Αρχή λοιπόν με το «Δωμάτιο 32» (30/5), μια ιστορία πάθους στην οποία εμπλέκονται τρεις άνθρωποι, οι οποίοι όλοι έχουν διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Το έργο, βασισμένο στο θεατρικό «Tape» του Stephen Belber, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Παπανικολάου Γκιωνάκη. «The party is here» είναι η πρόταση της Ελεάνας Μπαϊράμογλου, με μια γυναίκα κι έναν κλόουν να μας προσκαλούν σ’ ένα πάρτι συναισθημάτων (1/6). «Πού είναι ο Δήμιός μου;» η παράσταση της ομάδας Magenta (Κατερίνα Σωτηρίου, Ελενα Τιμπλαλέξη) βασισμένη στο διήγημα της Ilse Aichinger «Λόγος κάτω από την αγχόνη» (2/6). «Μπα;@Μπου», η ιστορία δύο νέων που διώχτηκαν από τον «τόπο» τους και σαν μετανάστες ξεκινούν ένα ταξίδι προσωπικής και επαγγελματικής αναζήτησης, σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Μαραγκουδάκη (3/6). Τέλος της πρώτης εβδομάδας με το «Ρωμαίος εγώ η Ιουλιέτα», ένα έργο βασισμένο στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ που ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα «Πότε;» σε σκηνοθετική επιμέλεια του Κωστή Καπελώνη.

Οι παραστάσεις φιλοξενούνται στον χώρο του φουαγιέ και η διάρκειά τους δεν υπερβαίνει τα 50 λεπτά. Η ώρα έναρξης είναι στις 9.30 μ.μ. και η είσοδος είναι 5 ευρώ. Το μπαρ λειτουργεί κι αυτό καθημερινά στην αυλή από τις 7 μ.μ. Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός, τηλ. 210-51.38.067.

No comments: