Wednesday, May 25, 2011

Νέο σύστημα θεατρικών επιχορηγήσεων, αλλά και σφυρίχτρες

H Ρένη Πιττακή και η Μπέτυ Αρβανίτη στην «ειρηνική κατάληψη» στo ΥΠΠΟΤ
H Ρένη Πιττακή και η Μπέτυ Αρβανίτη στην «ειρηνική κατάληψη» στo ΥΠΠΟΤ
Αλλάζει το σύστημα των θεατρικών επιχορηγήσεων, ώστε «να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες που είχε το ίδιο δημιουργήσει, να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα που να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της θεατρικής τέχνης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Μέσα στην προσεχή εβδομάδα το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης του θεάτρου, μέρος του οποίου αποτελούν και οι επιχορηγήσεις θεατρικών παραγωγών.

Τέλος, το ΥΠ.ΠΟ.Τ., παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχει ρητά δεσμευθεί για την αποπληρωμή των οφειλών των προηγούμενων ετών, την οποία έχει δρομολογήσει. «Δεν είμαστε επαίτες και κρατικοδίαιτοι» έλεγαν χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των επιχορηγούμενων θιάσων. Οι καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και ηθοποιοί, η αφρόκρεμα του ελληνικού θεάτρου, αλλά και εργαζόμενοι στις επιχορηγούμενες σκηνές, πραγματοποίησαν «ειρηνική κατάληψη» στην αυλή του ΥΠ.ΠΟ.Τ., όπου με σφυρίχτρες και σφυρίγματα, σαν ένα δρώμενο δρόμου, ζητούσαν ραντεβού με τον υπουργό Πολιτισμού. Ο τελευταίος έλειπε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ήταν πρόθυμη να τους δεχθεί η γ.γ. του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Λίνα Μενδώνη. Οι εκπρόσωποι των θιάσων αρνήθηκαν να τη συναντήσουν, αφού το αίτημά τους ήταν συγκεκριμένο: συνάντηση με τον υπουργό. Γι' αυτό έδωσαν προθεσμία 24 ωρών ώστε να τους δοθεί ημερομηνία συνάντησης. Από κει και ύστερα είπαν ότι εάν αυτό δεν γίνει θα συναντηθούν ξανά αύριο έξω από το ΥΠ.ΠΟ.Τ., ενώ θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους και κατά την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών.
Οι επιχορηγούμενοι ζητούσαν να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι στον χώρο του θεάτρου και τι θα γίνει με τα χρεωστούμενα. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και οι: Λ. Βογιατζής, Β. Θεοδωρόπουλος, Λ. Κονιόρδου, Στ. Φασουλής, Ξ. Καλογεροπούλου, Ρ. Πιττακή κ.ά. ΕΘΝΟΣ, 25/5/2011

No comments: