Wednesday, May 25, 2011

«Φτάνει το θέατρο του παραλόγου»

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 25 Μαΐου 2011
Δεν βλέπουμε συχνά τους σκηνοθέτες με ντουντούκες στο χέρι. Αλλά ούτε και με σφυρίχτρες κολλημένες στα χείλη επί δύο ώρες να δίνουν, με μικρές παύσεις, τον παλμό σε μια μαζική καλλιτεχνική συγκέντρωση.
Κορυφαία του χορού των διαμαρτυρομένων, η Λυδία Κονιόρδου (φωτ.: Μάριος Βαλασόπουλος)
Αλλαξε πολλά χέρια χθες το πρωί η ντουντούκα όταν άνθρωποι του θεατρικού χώρου συγκεντρώθηκαν για μια «ειρηνική κατάληψη» στο προαύλιο του υπουργείου Πολιτισμού, στην Μπουμπουλίνας, για να διαμαρτυρηθούν για τα χρωστούμενα των επιχορηγήσεων.
Το αίτημα ήταν σαφές. «Δεκαοχτώ μήνες ζητούμε συνάντηση με τον υπουργό και δεν έχουμε πάρει ούτε μία απάντηση. Ζητούμε ραντεβού εδώ και τώρα», έλεγε ο Δημήτρης Τάρλοου, εκπροσωπώντας την Ομάδα Πρωτοβουλίας Ηθοποιών, Σκηνοθετών και Εργαζόμενων Επιχορηγούμενου Θεάτρου. Διεκδικούν τα εναπομείναντα χρωστούμενα των τελευταίων δύο ετών -δηλαδή το 13% του συνολικού-, να προκηρυχθούν οι επιχορηγήσεις της τρέχουσας χρονιάς , αλλά και της επόμενης, ώστε ο προγραμματισμός των θιάσων να γίνεται σε συνάρτηση με το προβλεπόμενο μπάτζετ τους.
Ολο αυτό το διάστημα, όσο ο Παύλος Γερουλάνος δεν δεχόταν στο γραφείο τους σκηνοθέτες τόσο το πείσμα μεγάλωνε. Κατέληξε στο χθεσινό ξέσπασμα. Ούτε τα προχθεσινά τηλεφωνήματα της συμβούλου του υπουργού, Αντιγόνης Κοτανίδου, η οποία διαβεβαίωνε ότι ο υπουργός θα τους δεχτεί, απέτρεψαν την «ειρηνική κατάληψη».
«Δεν θέλουμε μεμονωμένα ραντεβού. Να δεχτεί ο υπουργός μια επιτροπή», εξηγούσε ο Τάρλοου. Ούτε δέχτηκαν συνάντηση με τη γ.γ. Λίνα Μενδώνη, που τους κάλεσε χθες στο γραφείο της. «Ξαφνικά, όταν έμαθαν ότι θα κάναμε κατάληψη στα ανάκτορα, μας θυμήθηκαν, αλλά για διασπαστικούς λόγους», είπε ο Β. Θεοδωρόπουλος. Ηταν αποφασισμένοι να μη δεχτούν τίποτα λιγότερο από μία συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό, ο οποίος λείπει στην Κωνσταντινούπολη.
Οι σκηνοθέτες ισχυρίζονται ότι δεν ζητούν λαγούς με πετραχήλια, ούτε υποτιμούν την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα. «Προφανώς ξέρουμε ότι μειώθηκε ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟΤ κατά 13%. Αλλά δεν μπορεί το θέατρο να αγνοείται παντελώς. Το θέμα είναι πώς διαχειρίζονται τα χρήματα που υπάρχουν. Εχουν δοθεί λεφτά για να κλείσουν τρύπες, τόσα που θα μπορούσαν να συντηρήσουν τα επιχορηγούμενα θέατρα για 15 χρόνια», έλεγε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
Οι βολές εκτοξεύτηκαν εναντίον συγκεκριμένων πολιτιστικών φορέων. «Εδωσαν 3.600.000 ευρώ για μια βυζαντινή έκθεση στις ΗΠΑ», φώναξε η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Δημήτρης Τάρλοου αμέσως θύμισε και τα «90 εκατ. ευρώ στο Μέγαρο Μουσικής τη στιγμή που με 2.800.000 συντηρούνται 15 θίασοι».
Το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα προκύπτει κυρίως από την τρέχουσα σεζόν. «Κάναμε προγραμματισμό γιατί πιστέψαμε την προφορική δέσμευση ότι θα λειτουργήσουν οι επιχορηγήσεις. Τώρα κάνουμε τον... σταυρό μας», είπε αγανακτισμένη η Ξένια Καλογεροπούλου, κατηγορώντας τον υπουργό για αδιαφορία. «Χιλιάδες άνθρωποι», είπε, «παρακολουθούν θέατρο. Εχει σημασία, λοιπόν, η καλή ποιότητα. Αυτό θα έπρεπε να καίει τον υπουργό και να χάνει τον ύπνο του».
Τι λέει, όμως, το υπουργείο για όλα αυτά; Μας ανακοίνωσαν ότι αρχές της επόμενης βδομάδας θα ανακοινωθεί η νέα πολιτική του ΥΠΠΟΤ για το θέατρο, που θα αλλάζει «τη νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί στους επί μακρόν επιχορηγούμενους φορείς και δημιουργούς, κάποιοι από τους οποίους έφτασαν να θεωρούν την κρατική επιχορήγηση εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης απέναντί τους».
Θα δοθεί 1 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν τα χρωστούμενα για τις σεζόν 2008-2009 και 2009-2010 (τον Δεκέμβριο δόθηκε το 70%) και θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις επιχορηγήσεις της επόμενης, όχι σεζόν, αλλά χρονιάς, δηλαδή του 2011. Με άλλα λόγια, από εδώ και στο εξής οι επιχορηγήσεις δεν θα αφορούν θεατρική σεζόν (Σεπτέμβριος με Μάιος) αλλά ημερολογιακή χρονιά (Ιανουάριος με Δεκέμβριος).
Οι σκηνοθέτες, πάντως, προειδοποιούν ότι δεν θα καταθέσουν τα όπλα. Αύριο θα πάει στο ΥΠΠΟΤ, με σκοπό να δει τον Παύλο Γερουλάνο, επιτροπή που συστήθηκε χθες. Την αποτελούν οι: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Λευτέρης Βογιατζής, Μάγια Λυμπεροπούλου, Ξένια Καλογεροπούλου, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρης Τάρλοου, Λυδία Κονιόρδου, Αιμιλία Υψηλάντη, Βασίλης Πουλαντζάς. Αν μάλιστα οι δεσμεύσεις του ΥΠΠΟΤ μείνουν στα λόγια, οι μαζικές διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών. *

No comments: