Thursday, May 26, 2011

Οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ κάνουν περφόρμανς

  • Μια διαφορετική πρόταση του διάσημου έργου στον πολυχώρο «8 Δυτικά» 
  • ΤΟ ΒΗΜΑ: 26/05/2011
Οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ κάνουν περφόρμανς
Η Υρώ Πυρένη και η Φαίη Ξενάκη σε σκηνή από την περφόρμανς «Δούλες»


Δύο αδελφές, υπηρέτριες σε πλούσια οικία στο Λε Μαν, εν έτει 1933. Δύο αδιανόητοι φόνοι: οι νεαρές κατακρεούργησαν την κυρία τους και την κόρη της. Ενα μυστήριο: Στο δικαστήριο, δεν θέλησαν να ζητήσουν ούτε ένα ελαφρυντικό. Ηθελαν μόνο να μοιραστούν την ευθύνη των στιγερών δολοφονιών. Η ιστορία συγκλόνισε τη γαλλική κοινωνία. Οπως και τον συγγραφέα των «περιθωριακών» Ζαν Ζενέ ο οποίος δέκα χρόνια αργότερα θα έβρισκε στις δύο δολοφόνους τις ηρωίδες του θεατρικού έργου που θα γινόταν σταθμός στην πορεία του. Εργο που αναστάτωσε τον λογοτεχνικό κόσμο. Και που δεν σταμάτησε ποτέ να εμπνέει την τέχνη.


Αυτή τη φορά, ενέπνευσε την ηθοποιό και σκηνοθέτη Μαρία Κατσιώνη η οποία είχε μία ακόμη σκέψη: να συνδυάσει, επί σκηνής, το φαντασιακό με το ρεαλιστικό. Με την ιδέα αυτή στο μυαλό, ένωσε τις δυνάμεις της με πέντε ακόμη ηθοποιούς, μία σκηνογράφο και μία χορογράφο. Χρειάστηκαν δύο μήνες σκληρής δουλειάς. Και τώρα μας παρουσιάζουν τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ σε μία ενδιαφέρουσα, περφόρμανς εκδοχή.

«Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή ένα σεμιναριακό εγχείρημα πάνω στο "γκροφοτσκικό" θέατρο, δηλαδή σε μία προσέγγιση του ρόλου μέσα από τις δυνατότητες του σώματος καθώς και μέσα από μία σειρά αυτοσχεδιασμών» λέει η Μαρία Κατσιώνη εξηγώντας τη σύλληψη της ιδέας. Μια ιδέα με στόχο «να μεταμορφωθούν οι ρόλοι έτσι ώστε να οδηγήσουν σε ένα είδος θεάτρου που λέγεται θέατρο του παραλόγου» προσθέτει. «Θέατρο το οποίο λατρεύει ο συγγραφέας» τονίζει.

Ηδη, μια γεύση της performance, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το ποτό τους (αφού συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου) πήραν όσοι παρευρέθησαν το περασμένο σαββατοκύριακο στη θεατρική σκηνή του Χώρου Τέχνης και Πολιτισμού «8 Δυτικά» (Λ. Αθηνών 387). Την ενδιαφέρουσα πρόταση της Μαρίας Κατσιώνη και της ομάδας της όμως μπορούν να παρακολουθήσουν και όσοι ακόμη πιστοί βρεθούν στον ίδιο πολυχώρο, στις 28 και 29 Μαίου.

Στη σκηνή, θα βρίσκονται οι ηθοποιοί Ελένη Ορφανού, Δήμητρα Μάμαλου, Υρώ Πυρένη, Φαίη Ξενάκη και Γεωργία Σάκκου. Τα σκηνικά - κοστούμια έχει επιμεληθεί η Ελένη Νομίδη ενώ η επιμέλεια κίνησης είναι της Κατερίνας Μήτσιου. Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Κουμπής.


ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ:

Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου, στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «8 ΔΥΤΙΚΑ», Λ. Αθηνών 387 (Υψος ΤΕΙ Αθηνών)
Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 5316047, 697954892 και 698170021

Ωρα έναρξης: 21.00

Τιμή εισιτηρίου με ποτό: 12 και 8 ευρώ (φοιτητικό)

No comments: