Monday, May 23, 2011

Μετά τον Σαρκοζί... ο δρ Τζέκυλ

Έχοντας μόλις πρόσφατα παρουσιάσει στις Κάννες την τελευταία ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί, το φιλμ La Conquete, του σκηνοθέτη Ξαβιέ Ντυρενζέ, όπου υποδύεται τον ρόλο του... Νικολά Σαρκοζί, ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος ηθοποιός Ντενί Πονταλυντές θα βρεθεί για ένα τριήμερο στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό ένα... άλλο πρόσωπο, αυτό του δόκτορος Τζέκυλ και του σκοτεινού κυρίου Χάυντ.

Ο Ντενί Πονταλυντές, ηθοποιός αγαπητός στο θεατρικό κοινό της Γαλλίας, καθώς, ως εταίρος της Κομεντί Φρανσαίζ, έχει συνδεθεί κυρίως με την ερμηνεία ρόλων του κλασικού ρεπερτορίου, θα παρουσιάσει στην πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας, στις 24, 25 και 26 Μαΐου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τον δραματικό μονόλογο Η υπόθεση Τζέκυλ, που ερμήνευσε στις αρχές του 2010 στο Τεάτρ ντε Σαγιό, αποσπώντας ενθουσιώδη σχόλια κοινού και κριτικής.
Ο μονόλογος, που αποτελεί την εξομολόγηση του δρος Τζέκυλ λίγο πριν από τον θάνατό του, αποτελεί διασκευή του τελευταίου κεφαλαίου του μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον, η οποία έγινε από την Κριστίν Μονταλμπετί ειδικά για τον Ντενί Πονταλυντές. Σε αυτόν αφηγείται τα στάδια της δημιουργικής μανίας που τον οδήγησε στην εφεύρεσή του, στην πραγματικότητα όμως αυτό που εκτυλίσσεται επί σκηνής είναι μια διαδικασία μεταμόρφωσης όπου το τερατώδες δημιούργημα κατατρώγει τον δημιουργό. Όσο προχωρά η αφήγηση ο ερευνητής του ψυχικού διχασμού, ο ευυπόληπτος δρ Τζέκυλ, καταλαμβάνεται από το αρνητικό alter ego του, τον κύριο Χάυντ, την ενσάρκωση του ασυνειδήτου...
Τη σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε ο ίδιος ο Γάλλος ηθοποιός, ενώ το σκηνικό, που παραπέμπει στα ομιχλώδη σοκάκια του Λονδίνου, είναι του Ερίκ Ρυφ και το κοστούμι του Κριστιάν Λακρουά. Η παράσταση είναι στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Παράλληλα, την Τετάρτη 25 Μαΐου, οι θεατές της παράστασης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Ντενί Πονταλυντές, με συντονίστρια τη δραματολόγο Δήμητρα Κονδυλάκη.

No comments: