Wednesday, May 25, 2011

Ο Ελληνας Σαρκοζί


O Ντενίς Πονταλιντές, ο ηθοποιός που υποδύεται τον Γάλλο πρόεδρο στην ταινία «Η κατάκτηση», έχει ελληνικές ρίζες. Ο παππούς του ήταν Ελληνας με το όνομα Πονταλίδης. Ο Γάλλος ηθοποιός μοιράζεται με την «Espresso» τις γενεαλογικές αναζητήσεις του και μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας. «Ο παππούς μου έφυγε από την Ελλάδα με τους γονείς του σε ηλικία τριών ετών. Εχω ψάξει επανειλημμένα στον κατάλογο να βρω το όνομα Πονταλίδης, αλλά δεν υπάρχει».

Ο λόγος που βρίσκεται στη χώρα μας είναι η «Υπόθεση Τζέκυλλ», μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση που παίζεται μέχρι αύριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Ντενίς Πονταλιντές εμφανίστηκε στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου με σκοπό να γνωρίσει το ελληνικό κοινό. Ο ρόλος του στην ταινία «La conquete» («Η κατάκτηση») ήταν ένας από τους λόγους που πολλοί έδωσαν το «παρών» σε αυτή τη συνάντηση. Ηθελαν να γνωρίσουν από κοντά τον «Ελληνα Σαρκοζί»…


Το βέβαιο είναι ότι η ταινία αυτή πρόσφερε στον Γάλλο ηθοποιό μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα - λόγω του θέματός της και δη του σημαίνοντος προσώπου που υποδύεται. «Η ταινία δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα. Είναι μια κωμωδία και αφηγείται την αναρρίχηση του Νικολά Σαρκοζί στην εξουσία από το 2002 έως το 2007» δήλωσε ο ηθοποιός. Μάλιστα, παραπέμποντας στο κλασικό ρεπερτόριο, δεν έκρυψε ότι στο πρόσωπο του Σαρκοζί βρίσκει στοιχεία Μολιέρου από τον «Αρχοντοχωριάτη». Μίλησε για έναν πολύπλοκο ρόλο, αφού τα στοιχεία που σκιαγραφούν τον Γάλλο πολιτικό είναι άκρως αντιφατικά. Πίσω από έναν ισχυρό άντρα -όπως υποστήριξε- κρύβεται ένα εξίσου αντιφατικό πρόσωπο.
 

Ο Ντενίς Πονταλιντές επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του ’80, προσκεκλημένος του κορυφαίου διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Αρβανίτη. Οπως δήλωσε στην «Esppresso», η ελληνική γλώσσα δεν έφτασε στην οικογένειά του, λόγω του ότι ο παππούς του έφυγε από την Ελλάδα όταν ήταν τριών ετών και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αλεξάνδρεια και στη συνέχεια στην Τύνιδα και στο Αλγέρι. «Ούτε ο πατέρας μου μιλούσε ελληνικά, γιατί υπήρχε μια απόρριψη της γλώσσας στην οικογένεια από την ετεροθαλή μητέρα του…» δήλωσε χαρακτηριστικά.
  • Ο ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΙΔΑ ΜΠΑΖΑΚΑ
Ερωτική εξομολόγηση δεκαετίες μετά! Εκπληκτη η πολύ καλή ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα παρακολούθησε τον Ντενίς Πονταλιντές να ανοίγει την ψυχή του και να μιλά δημόσια για την περίοδο που καρδιοχτυπούσε για εκείνη χωρίς να της έχει πει το παραμικρό.

Ο Ντενίς Πονταλιντές έχει παίξει σε σαράντα πέντε ταινίες. Η πρώτη του ταινία ήταν η «Ξένια», σε σκηνοθεσία του Πατρίς Βιβάνκος, η οποία γυρίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Συμπρωταγωνίστριά του σε αυτή την ταινία ήταν η Θέμις Μπαζάκα, η οποία προχθές βρισκόταν στο πλευρό του στο πάνελ της συνάντησής του με το κοινό. Κάποια στιγμή ο ηθοποιός αναφέρθηκε στα παρασκήνια των γυρισμάτων της ταινίας, αλλά και στον κρυφό έρωτά του για τη Θέμιδα Μπαζάκα: «Είχα αποφασίσει να την ερωτευτώ και έκανα όνειρα… Ελεγα “η Θέμις θα έρθει στο Παρίσι κι εγώ θα πηγαίνω στην Αθήνα, τα παιδιά μας θα πηγαίνουν στο σχολείο”…

Ακούγοντας την… εξομολόγησή του, και μάλιστα δημόσια, η Θέμις Μπαζάκα χαμογέλασε και είπε για εκείνον: «Θυμάμαι στα γυρίσματα τον Ντενίς που καθόταν μόνος του και πάντα διάβαζε ένα βιβλίο. Τον έχω στο μυαλό μου ως έναν πολύ ρομαντικό και μοναχικό άνθρωπο». Και συμπλήρωσε χαμογελώντας: «Και δεν ήξερα ότι ήθελε να τα φτιάξουμε…»
  • ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ, ESPRESSO, 25.5.2011

No comments: