Monday, May 23, 2011

"Σκουλήκια" στη Θεσσαλονίκη


Η ΑΥΓΗ: 18/05/2011
Τον Ισραηλινό δραματουργό Χιλέλ Μίτελπουνκτ και το γνωστότερο, ίσως, έργο του Driver/Painter (1988), που στα ελληνικά αποδόθηκε ως Σκουλήκια, παρουσιάζουν από σήμερα έως και τις 29/5 στο κοινό της Θεσσαλονίκης, από τη σκηνή του θεάτρου Σοφούλη, στην Καλαμαριά, ο σκηνοθέτης Μάνος Πετούσης και οι ηθοποιοί Τάσος Νούσιας και Μαρλένε Καμίνσκι.
Δύο ήρωες, τελείως διαφορετικοί, δύο αντίθετοι κόσμοι που προσπαθούν να συνυπάρξουν, μολονότι έχουν τσακίσει τη ζωή τους λόγω της ακρότητας των χαρακτήρων τους, ο Ααρών και η Μίρα θα έρθουν κοντά ο ένας τον άλλο μέσα από τις παράξενες διαδρομές στις οποίες θα τους οδηγήσει ο θάνατος...

Ο Ααρών, πρώην φορτηγατζής, που έχει χάσει τη μνήμη του σε ένα ατύχημα, εργάζεται στη φάρμα της Μίρα. Εκείνη, επίδοξη ζωγράφος και βαριά άρρωστη, επιστρέφοντας στο πατρικό της για την κηδεία του αδελφού της, καταλαβαίνει ότι το σπίτι της έχει περάσει στα χεριά του Ααρών. Αρχίζει έτσι μια λυσσαλέα διεκδίκηση που θα δοκιμάσει τις αντοχές όλων.
Πρόκειται για ένα έργο μαγικό, τόνισε ο σκηνοθέτης κατά τη συνέντευξη τύπου, με οικουμενικό μέγεθος και ανανηπτικό τέλος, αλλά και πολιτικό, γιατί γράφτηκε έχοντας κατά νου τη «διαίρεση», και ταυτόχρονα ανθρώπινο, με χιούμορ και πολύ καθαρό.
Τα Σκουλήκια, που παρουσιάστηκαν με επιτυχία στην Αθήνα, μετέφρασε στα ελληνικά ο Κωνσταντίνος Καγιάννης, που επιμελείται και τη μουσική της παράστασης. Τα λιτά σκηνικά, που αναδίδουν ασκητισμό και ερημιά, εικονογραφώντας ένα τοπίο τσακισμένο όπως οι ζωές των ηρώων, επιμελήθηκε ο Κώστας Μπότσος.
Α.Τ.

No comments: