Tuesday, May 24, 2011

Κλοέ Σεβινί: Εν πλω αυτοσχεδιασμοί

  • Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 24 Μαΐου 2011
Ενα από τα μικρά πλοία που θα βρίσκονται αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Πειραιά το διήμερο 16 και 17 Ιουνίου θα έχει διαφορετική αποστολή από τα υπόλοιπα.
Μέρος από τη βίντεο-περφόρμανς που θα προβληθεί στα «Σφαγεία της Υδρας» 

Στο κατάστρωμα θα βρίσκεται η Αμερικανίδα ηθοποιός Κλοέ Σεβινί, πρωταγωνίστρια, αν θυμάστε, στο θρυλικό φιλμ της δεκαετίας του '90 «Kids» του Λάρι Κλαρκ, πλαισιωμένη από ένα ετερόκλητο πλήθος: γκόσπελ τραγουδιστές, στρίπερ και των δύο φύλων, αυτοτιμωρούμενους μαστιγωτές και τη μουσική συνοδεία Ελλήνων κρουστών και του indie-punk συγκροτήματος από το Λος Αντζελες «Νο Age».

Η Κλοέ Σεβινί, εν μέσω των θεατών και του ετερόκλητου θιάσου που θα την πλαισιώνει, θα δώσει πάνω σε μια αυτοσχέδια θεατρική σκηνή στο κατάστρωμα μια απρόβλεπτη περφόρμανς πολλαπλών μηνυμάτων. Αυτό θα είναι το πρώτο μέρος της δράσης που ετοιμάζει τον τελευταίο χρόνο το τρομερό παιδί της αμερικανικής βίντεο-αρτ Νταγκ Αϊτκεν σε συνεργασία με το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ και το Ελληνικό Φεστιβάλ.
Το έργο του με γενικό τίτλο «Black Mirror» (Μαύρος Καθρέφτης) θα ξεκινήσει από το αγκυροβολημένο πλοίο στο Πειραιά. Η «γιορτή» στο πλοίο θα έχει κι έναν έντονο, υβριδικό χαρακτήρα με τις ετερόκλητες συναντήσεις προσώπων, παραδόσεων και σύγχρονων στοιχείων να προσδίδουν στην περφόρμανς μια διονυσιακή, τελετουργική διάσταση. Δύο μέρες μετά, το πλοίο με τον πολύχρωμο θίασο θα σαλπάρει για την Υδρα. Στα νερά του Αργοσαρωνικού, έξω από το νησί, θα επαναληφθεί η περφόρμανς.
Το δεύτερο μέρος του έργου θα ολοκληρωθεί στα «Σφαγεία της Υδρας», στο κτίριο που το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ έχει μετατρέψει τα τελευταία τρία χρόνια σε εκθεσιακό χώρο. Ο Νταγκ Αϊτκεν θα καλύψει τους τοίχους των «Σφαγείων» μ' ένα μαύρο υλικό με τη μορφή ενός σκοτεινού καλειδοσκοπικού καθρέφτη. Επάνω του θα προβάλλονται, ταυτοχρόνως, σαν μια βιντεοεγκατάσταση πολλών καναλιών, το οπτικό υλικό που έχει συλλέξει τον τελευταίο χρόνο απ' ολόκληρο τον κόσμο και την Ελλάδα.
Το οπτικό αποτέλεσμα στο εσωτερικό των «Σφαγείων» θα δίνει την αίσθηση του απέραντου χρόνου, μιας δίνης και μιας χοάνης εικόνων όπου οι αντανακλάσεις των θεατών στους μαύρους καθρέφτες θα συμφύρονται με το οπτικό υλικό, στιγμιότυπα από αεροδρόμια, φουαγέ ξενοδοχείων, αυτοκινητόδρομους, πρόσωπα κ.ά.
Ο Αϊτκεν στις μέχρι τώρα δηλώσεις του τονίζει ότι ο «Μαύρος Καθρέφτης» δεν είναι «παρά μια αλληγορία πάνω στις ζοφερές πτυχές της ζωής των ανθρώπων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, ένας παράλληλος κόσμος όπου η παγκοσμιοποιημένη αγορά, η επίδραση της ψηφιακής κουλτούρας και η εξάρτηση από τα μέσα μαζικής ενεημέρωσης, σε συνέργεια με την καθημερινή ζωή διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων ανά την υφήλιο, κατασκευάζουν μια εύθραυστη πραγματικότητα, όπου τα πάντα κινούνται με αστραπιαία ταχύτητα και τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται».
Το έργο θα ολοκληρωθεί μ' ένα δείπνο, μια ομοτράπεζη συγκέντρωση στο νησί της Υδρας.
Ο Νταγκ Αϊτκεν γεννήθηκε το 1968 στην Καλιφόρνια. Τα τελευταία χρόνια ζει μεταξύ Λος Αντζελες και Νέας Υόρκης. Το έργο του, πολύμορφο, κινείται με αξιοθαύμαστη ελευθερία σε ένα ευρύ πεδίο καλλιτεχνικών περιοχών και μέσων συνδυάζοντας μαζί ή ξεχωριστά τη βίντεο-αρτ, τη φωτογραφία, τη γλυπτική, τη μουσική, την αρχιτεκτονική, την περφόρμανς και τις εγκαταστάσεις. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα μουσεία (ΜοΜΑ, Γουίτνεϊ, Ζορζ Πομπιντού), στην Μπιενάλε της Βενετίας και στις σημαντικότερες γκαλερί του κόσμου. *

No comments: