Thursday, May 26, 2011

«Ντριμ τιμ» αρχαίου δράματος


  • THΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ 
  • Τρίτη, 24 Μαΐου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Φέτος το καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος γιορτάζει τα 50χρονά του και κατεβαίνει στο... γήπεδο με μία εντυπωσιακή «ντριμ τιμ» στην οποία συνυπάρχουν: ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής, ο Αισχύλος κι ο Αριστοφάνης, ο Καραντινός, ο Βολανάκης, ο Βουτσινάς, ο Χουβαρδάς, ο Παπαβασιλείου, αλλά και ο Γιώργος Αρμένης, η Λίνα Λαμπράκη, η Ταμίλα Κουλίεβα, ο Κώστας Σαντάς και πολλοί ακόμη σκηνοθέτες και ηθοποιοί, βετεράνοι και εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς, που συνεργάστηκαν με το Θέατρο σε μικρό ή σε μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του διαδρομής.
Τίτλος της επετειακής παράστασης, τα «Μικρά Διονύσια». Αρχής γενομένης από την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», που ανέβασε το 1961 ο Σωκράτης Καραντινός, το ΚΘΒΕ επιχειρεί μία περιπλάνηση στο παρελθόν του και θυμάται τις εμβληματικές παραστάσεις στα αρχαία θέατρα Φιλίππων και Θάσου, την πρώτη φορά που οι ηθοποιοί του έπαιξαν μπροστά στο κοινό της Επιδαύρου, τις μαγικές βραδιές στο Θέατρο Δάσους.


Δύο σκηνοθέτες, ο Γιάννης Ρήγας και ο Γρηγόρης Καραντινάκης, ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας αυτό το πολυδαίδαλο και απαιτητικό εγχείρημα, που πρωτίστως βασίζεται στην ομαδική δουλειά. «Θα αποδείξουμε ότι σε ένα μεγάλο οργανισμό η συνεργασία είναι το αυτονόητο. Στο κάτω κάτω οι αντιρρήσεις που μπορεί να διατυπώνονται μπορεί να είναι και η αρχή του διαλόγου και της συμφωνίας», τονίζουν μιλώντας στον «Α» σε ένα διάλειμμα από τις εντατικές τους πρόβες, εν όψει της πρεμιέρας που θα δοθεί στις 8 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

«Με αφορμή τα 50 χρόνια του ΚΘΒΕ γίνεται μία απολύτως σύγχρονη παράσταση, που τη διαπερνούν ψήγματα μνήμης. Μην ξεχνάμε ότι το ΚΘΒΕ υπήρξε εν πολλοίς περισσότερο πρωτοπόρο στο αρχαίο δράμα από πολλά άλλα σχήματα, παρουσίασε σπουδαίες παραστάσεις, σκηνικά ενδιαφέρουσες απόψεις», λέει ο Γιάννης Ρήγας, θυμίζοντας τη «Μήδεια» του Βολανάκη, την «Ελένη» του Βουτσινά, την «Αλκηστη» του Χουβαρδά, τον «Αίαντα» του Παπαβασιλείου, τις «Βάκχες» του Λάνγκχοφ, τον «Ηρακλή» του Σερμπάν. «Θα θυμηθούμε παραστάσεις και δημιουργούς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο άφησαν γερό χνάρι. Παίρνουμε την εσάνς από όλες αυτές τις παραστάσεις, χωρίς να μένουμε σ' αυτές, αλλά με αφορμή αυτές. Το έργο που δομείται από τον Κ.Χ. Μύρη ακολουθεί τα χνάρια της δομής του αρχαίου δράματος, θα έχει δηλαδή εισαγωγή, πάροδο, πρώτο στάσιμο, δεύτερο, παράβαση, επεισόδια».

«Το κοινό δε θα δει μία αναβίωση αποσπασμάτων αρχαίου δράματος, αλλά τη σχέση τη δική μας με όλο αυτό το υλικό, τη σχέση μας με δημιουργούς που έφεραν ο καθένας ένα δικό του κόσμο. Το υλικό θα υπάρχει αλλά όχι ως αναβιωμένο μουσειακό ή αρχειακό υλικό», εξηγεί ο Γρηγόρης Καραντινάκης. «Για λόγους δραματουργίας, προκειμένου να υπάρχει μία ενότητα, μία πορεία, με αρχή, μέση και τέλος, θα σταθούμε σε άλλες παραστάσεις λιγότερο και σε άλλες περισσότερο. Μέσα από αυτόν το σκελετό θα διαπερνώνται οι μνήμες που θα έχουν το ποιοτικό χαρακτηριστικό το οποίο διαθέτει η μνήμη: Καμιά φορά δε θυμόμαστε τα πράγματα όπως έγιναν, αλλά όπως θέλουμε να τα θυμόμαστε», προσθέτει.
Πώς εντάσσεται μία παράσταση με εορταστική διάθεση στο ευρύτερο σκηνικό της κρίσης; «Η διάθεση φυσικά μας επηρεάζει όλους, αλλά είναι κι αυτή ένα στοιχείο της παράστασης. Οπως όλοι, προσπαθούμε κι εμείς να μαζέψουμε κομμάτια, να τα ορθώσουμε και να τα αρθρώσουμε. Η πορεία της χώρας που πάσχει έχει να κάνει και μ' αυτήν την πορεία των 50χρονων του ΚΘΒΕ», παρατηρεί ο Γ. Ρήγας.
Η παράσταση θα πλαισιωθεί με βιντεοπροβολές, που, όπως εξηγούν οι δύο σκηνοθέτες, «πέρα από τις αρχειακές τους αναφορές θα κινητοποιούν μηχανισμούς για να εξελιχθούν πράγματα και καταστάσεις επί σκηνής».
Μετά την Επίδαυρο θα δοθούν παραστάσεις: στις 14 -15 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους, στις 21 - 22 Ιουλίου στους Φιλίππους και στη συνέχεια στην Κύπρο, το Ηρώδειο και το Βασιλικό.
Η ταυτότητα της παράστασης
Σύνθεση κειμένων: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας – Γρηγόρης Καραντινάκης
Σκηνικά: Λίλη Πεζανού
Κοστούμια: Ερση Δρίνη
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος
Φωτισμοί: Αντρέας Μπέλλης
  • Ερμηνεύουν:
Γιώργος Αρμένης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ταμίλα Κουλίεβα, Δημήτρης Κολοβός, Λίνα Λαμπράκη, Σοφία Λάππου, Γιάννης Μαλλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κώστας Σαντάς, Βασίλης Σπυρόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Νίκος Ψαρράς.

No comments: