Saturday, May 28, 2011

Νύχτες χάρισμά σου...


Φαίνεται πως το «Τροχόσπιτο» τείνει να καθιερωθεί ως σήμα κατατεθέν, ένα είδος εναρκτήριου λακτίσματος για να «πάρει μπρος» το Φεστιβάλ Αθηνών. Άλλωστε, τόσο ο χώρος όσο και ο τρόπος συνάδουν με τους καινούργιους προσανατολισμούς της μεγαλύτερης θερινής πολιτιστικής διοργάνωσης.
Έτσι, την Τετάρτη και την Πέμπτη, μουσικοί και ηθοποιοί, παίρνουν από τις 9.00 μ.μ. με τη σειρά θέση στο «Τροχόσπιτο» που θα έχει στηθεί στον πεζόδρομο του Θησείου, απέναντι από την παλιά Κορεάτικη Αγορά, προκειμένου, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη, αλλά και τον ίδιο στον ρόλο του κομφερανσιέ, να προσφέρουν (δωρεάν) δυο βραδιές «χάρισμα» στο νεανικό (και όχι μόνο) κοινό της Αθήνας.
«Ειδικά φέτος, που όλοι είναι συνέχεια στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν, κατεβαίνουμε κι εμείς στους δρόμους, αλλά για να τραγουδήσουμε», σημειώνει ο Γ. Νανούρης, τονίζοντας ότι από πέρσι μέχρι φέτος η κοινωνικοοικονομική κατάσταση έχει χειροτερέψει και είναι μεγαλύτερη ανάγκη για τον κόσμο να διασκεδάσει, να τραγουδήσει, να γελάσει...

Η φετινή Μια νύχτα χάρισμά σου (2) κρατά τη φόρμα του βαριετέ, του θεάματος ποικιλιών, όπου «κάθε καλλιτέχνης φέρνει τον δικό του κόσμο και το δικό του ύφος και προσφέρει λίγο από τον χρόνο του είτε για να πει ένα τραγούδι είτε να παίξει κάτι». Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Blitz (Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Γιώργος Βαλαής), Κίκα Γεωργίου, Θανάσης Ευθυμιάδης, Έφη Θεοδώρου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιώργος Καραμίχος, Νίκος Καραθάνος με τους big charlatans choir, Έμιλυ Κολιανδρή, Δέσποινα Κούρτη, Όλια Λαζαρίδου, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Άννα Μάσχα, Μάνια Παπαδημητρίου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Χρήστος Στέργιογλου, Βικτωρία Ταγκούλη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδη, 18 Μποφώρ.

...και η Λυρική στο Ηρώδειο
Ταυτόχρονα, λίγα μέτρα μακρύτερα, στο Ηρώδειο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε τελείως διαφορετικό κλίμα βέβαια, ανοίγει κι αυτή την αυλαία του Φεστιβάλ, παρουσιάζοντας δύο εμβληματικές όπερες του ιταλικού βερισμού, την Καβαλερία Ρουστικάνα του Πιέτρο Μασκάνι και τους Παλιάτσους του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, που αποτελούν καινούργια παραγωγή της ΕΛΣ. Το πάθος, η μοιχεία, η ζήλια, η τιμή και η εκδίκηση στις κοινωνικές συνθήκες του ιταλικού Νότου είναι οι κοινοί θεματικοί άξονες των δύο έργων, που συγγενεύουν όχι μονάχα χρονικά αλλά και στο ότι με αυτά η τεχνική και η αισθητική του βερισμού φτάνουν στο αποκορύφωμά τους.
Η σκηνοθεσία είναι του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη όπερας Γκρέιαμ Βικ, ενώ την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 3-5/6.

No comments: