Thursday, May 26, 2011

Τάσος Νούσιας: «Η ψυχή σου να κουβαλάει τους ήρωες»


  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ, Κυριακή, 22 Μαΐου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Δύο ηττημένοι από την ίδια τη ζωή άνθρωποι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, διεκδικούν ανυποχώρητα το ίδιο σπίτι. Ποιος το δικαιούται; Ποιος είναι πιο ικανός να το κερδίσει; Ο Τάσος Νούσιας και η σύντροφός του στο σανίδι και στη ζωή, βραβευμένη Γερμανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια, Μαρλένε Καμίνσκι, παρουσιάζουν στο θέατρο «Σοφούλη» το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο «Τα σκουλήκια» του Ισραηλινού Χ. Μίτελπουνκτ. Ο ηθοποιός, που έγινε ευρύτερα γνωστός ως πρόεδρος της Σπιναλόγκας, στη σειρά – τηλεοπτικό φαινόμενο «Το νησί», μιλά στον «ΑτΚ» για την παράσταση που έφερε στη Θεσσαλονίκη:

«Πρόκειται για ένα έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά με αυτήν την παράσταση για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό επικοινωνεί γενικότερα με το έργο του Χιλέλ Μίτελπουνκτ. Η ιστορία αφορά τη διεκδίκηση ενός σπιτιού, όμως, ουσιαστικά μέσα από αυτήν ο συγγραφέας μάς μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις. Κάτι που το κάνει με εξαιρετικό χιούμορ, χωρίς να "βαραίνει" το θέμα του καθόλου».

  • Υπάρχει και πολιτική προέκταση στο έργο;
Σαφώς και υπάρχει και πολιτική σκέψη πίσω από την παράσταση. Αλλωστε, μέσα από το εύρημα της διεκδίκησης ενός σπιτιού ο συγγραφέας καταλήγει να μας μιλά για τις απαγορευμένες ζώνες, για οτιδήποτε τίθεται υπό αμφισβήτηση, για την αρπακτικότητα του ανθρώπου. Μην ξεχνάτε ότι ο συγγραφέας είναι Ισραηλινός, όμως το θέμα της αμφισβήτησης και της διεκδίκησης έτσι όπως τίθεται μέσα από τα «Σκουλήκια» είναι κάτι που «μιλά» και σε εμάς, τους Ελληνες. Αρκεί να σκεφτούμε την Κύπρο. Για μένα, όμως, το έργο είναι κυρίως βαθιά ανθρώπινο. Μέσα από τη διεκδίκηση του σπιτιού ξεδιπλώνεται ολόκληρη η ανθρώπινη παθολογία.
  • Η μεγαλύτερη πρόκληση ερμηνευτικά που κρύβει ένα τέτοιο κείμενο για εσάς ποια είναι;
Και οι δύο οι χαρακτήρες είναι τσακισμένοι. Είναι ναυάγια της ζωής. Ειδικά στην περίπτωση του ήρωα που υποδύομαι κουβαλάει και εξωτερικά, στην εμφάνισή του, τα σημάδια αυτής της κατάστασης. Η πρόκληση, λοιπόν, είναι να τσαλακώσεις την εικόνα σου με τέτοιον τρόπο ώστε να βγει η παράσταση.
  • Πάντως, εσείς, έχετε μία συγκεκριμένη φυσιογνωμία – ειδικά τηλεοπτικά. Σας είδαμε να ερμηνεύετε χαρακτήρες που αποπνέουν κύρος, που έχουν επιρροή…
Μα η δουλειά του ηθοποιού είναι ακριβώς να βρίσκει αυτήν τη μεταμορφωτική οδό για τον εαυτό του. Για μένα, προσωπικά, αποτελεί διαρκή στόχο. Πρώτα πρώτα για να μην πλήττω ο ίδιος. Στην τηλεόραση και στο σινεμά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η φυσιογνωμία του ηθοποιού. Αν και πολύ συχνά βλέπουμε καλούς ηθοποιούς να σπάνε αυτήν τη νόρμα. Τελικά, όμως, αυτό που χρειάζεται είναι η ψυχή σου να κουβαλάει τους ήρωες.
  • Η παράσταση αποτελεί μία δική σας παραγωγή, και μάλιστα σε δύσκολες εποχές. Δε λειτουργεί αγχωτικά αυτό για έναν ηθοποιό;
Ολοι συμμετέχουμε σε αυτήν την παραγωγή, λιγότερο ή περισσότερο. Ναι, όταν φτάνεις σε ένα επίπεδο, αισθάνεσαι την ανάγκη να επιχειρήσεις κάτι πιο προσωπικό. Συμμετέχοντας από την αρχή στο στήσιμο μιας παράστασης συμμετέχεις και στη χαρά αυτού του πράγματος, αφού έχεις τη δυνατότητα να το παρακολουθήσεις από την αρχή, από το μηδέν. Φυσικά και υπάρχει και ρίσκο, αλλά χωρίς ρίσκο τίποτα δε γίνεται. Οταν είσαι γνώστης του χώρου όπου κινείσαι, τουλάχιστον μπορείς να ελαχιστοποιήσεις αυτό το ρίσκο.
  • Τι είναι αυτό που κρατάτε από τη συμμετοχή σας στο «Νησί»;
Ηταν μία υπέροχη διαδρομή. Νομίζω υπήρξε διακαής πόθος όλων όσων εργάστηκαν σε αυτήν τη σειρά. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι από αυτήν την εμπειρία.
  • Σε αυτήν τη φάση σάς βλέπουμε και στο σίριαλ του ANT1 «Χωρίς όρια». Γενικότερα, σας αρέσει η τηλεόραση; Την παρακολουθείτε;
Αυτό το σίριαλ είναι παλαιότερο – τα γυρίσματα έγιναν πριν από δύο με τρία χρόνια. Ολη μέρα είμαι στο δρόμο και δεν έχω και πολύ χρόνο για να παρακολουθήσω τηλεόραση. Αγαπημένο μου είδος είναι τα ντοκιμαντέρ και παρακολουθώ επίσης τα πρωινά ενημερωτικά προγράμματα. Θα 'θελα να την κλείσω και τελείως -δεν το κρύβω- καθώς η τρομοκρατία των μίντια έχει «πιάσει κόκκινο». Ομως, όπως και να είναι, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερωνόμαστε, έστω κι έτσι.
  • Συμμερίζεστε την άποψη συναδέλφων σας που πιστεύουν ότι στη δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση το κοινό στρέφεται στο θέατρο;
Αυτή η συνθήκη της οικονομικής δυσπραγίας σε φέρνει ενώπιος ενωπίω. Οι δυσκολίες μάς βάζουν σε εγρήγορση. Ναι, συμφωνώ με αυτό. Οταν ο άνθρωπος αρχίζει να πάσχει, τότε στρέφεται και ψάχνει το δρόμο προς τα μέσα. Αυτό είναι το δικό μας μετερίζι. Εκεί αναλαμβάνει το θέατρο δράση.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Μάνος Πετούσης, ενώ το έργο μετέφρασε ο Κωνσταντίνος Καγιάννης. Παραστάσεις δίνονται στο θέατρο «Σοφούλη» (τηλ. 2310/ 423.925) από Τετάρτη έως Κυριακή, στις 21.00 έως και τις 29 Μαΐου.

No comments: