Saturday, May 28, 2011

Πρεμιέρες

  • Ε. Α. Πόε από τον «Ιππόκαμπο»
Μια παράσταση βασισμένη στα διηγήματα «Ουίλιαμ Ουίλσον» και «Η πτώση του οίκου των Άσερ» του «σκοτεινού» Αμερικανού ποιητή Έντγκαρ Άλλαν Πόε παρουσιάζει η ομάδα «Ιππόκαμπος», κλείνοντας ένα χρόνο ζωής και δημιουργίας, για δύο μονάχα παραστάσεις (28 και 30/5) στον χώρο του Rabbithole (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο). Ο Γιώργος Σίμωνας σκηνοθετεί ένα ατμοσφαιρικό παιχνίδι, με απρόβλεπτες εξελίξεις, όπου ο Ουίλιαμ Ουίλσον, καταδιωκόμενος από το «φάντασμα» του άλλου του εαυτού, φτάνει στο σπίτι του άρρωστου φίλου του Άσερ για να του συμπαρασταθεί στις δύσκολες ώρες που περνά. Ο ταξιδιώτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σκοτεινή πραγματικότητα του παρελθόντος του, που τον κυνηγά και μέσα από μια παρτίδα πόκερ θα ζήσει εφιαλτικές στιγμές. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Λογοθέτης, Τάσος Μαλλής, Νίκη Νίκα, Μαρία Ραυτοπούλου, Μπέτυ Σαράντη, Φιλιώ Σταματοπούλου, Δημήτρης Τσάλτας.

  • «Χάρλεϊ» στη Θεσσαλονίκη
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη Το μπουφάν της Χάρλεϊ ...ή πάλι καλά παρουσιάζει από χθες έως και τις 5/6 στο θέατρο «Αθήναιον» της Θεσσαλονίκης η Άννα Παναγιωτοπούλου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Πρόκειται για τον μονόλογο μιας γυναίκας που βρίσκεται νύχτα στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη. Μέσα στο κουβούκλιο του φρουρού, παγιδευμένος από τη βροχή και την υπηρεσία, ο γιος της. Αυτός που, όποτε προσπαθούσε να του μιλήσει, άρπαζε το μπουφάν του κι έφευγε. Έτσι, βρίσκεται υποχρεωμένος να ακούσει τον μονόλογο της μάνας του -όχι όμως τη γκρίνια αλλά μια αναδρομή σε μια ζωή που ξεκίνησε από τα καπνοχώραφα της Μακεδονίας για να καταλήξει σε μια πολύχρωμη Αθήνα που αποδείχτηκε απελπιστικά γκρίζα και θαμπή, σαν τη ζωή της και τις ματαιώσεις της...
  • Βραδιά μνήμης
Αφιερωμένη σε τέσσερις ηθοποιούς που δεν είναι πια μαζί μας, τον Δημήτρη Καμπερίδη, τον Γιώργο Σαμπάνη, τον Κώστα Στυλιάρη και τον Χρήστο Τσάγκα, είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις 7.30 μ.μ. στο Χώρο Διαλόγου και Δημιουργίας «Καμπάνη 2» (Καμπάνη 2 και Αγ. Μελετίου 102, πλ. Αμερικής). Για τη διαδρομή τους στην τέχνη θα μιλήσουν αντίστοιχα ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης, ο συνθέτης και μουσικοκριτικός Γιώργος Παπαδάκης, η ηθοποιός Νένα Μεντή και ο σκηνοθέτης Λάμπρος Τσάγκας. Παράλληλα, θα προβληθεί φιλμ με αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, σκηνές από παραστάσεις που έπαιξαν κ.λπ., που δημιούργησε ειδικά για την περίσταση ο ηθοποιός Σταύρος Μερμήγκης.

No comments: