Tuesday, April 26, 2011

Μια διαφορετική εκδοχή του Ερωτόκριτου στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με τη φωνή, τις μελωδίες και το μαντολίνο του αφηγείται την κλασική ιστορία των δύο εραστών

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με τη φωνή, τις μελωδίες και το μαντολίνο του αφηγείται την κλασική ιστορία των δύο εραστών   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )
Ο «Ερωτόκριτος» του Βιντσέντζου Κορνάρου, το σπουδαίο κρητικό έπος, ανεβαίνει σε μια ανατρεπτική παράσταση με τίτλο «Ερωτόκριτος A/V. Ο συναισθηματικός χώρος του δύο», από την Τετάρτη 5 Μαΐου 2011 στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου, Αίθουσα Ιφιγένεια Β. Την ιστορία αφηγείται με τη φωνή και τις μελωδίες του ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσέγγιση, όπου ο λόγος του ποιητή γίνεται εργαλείο αναζήτησης για τους συντελεστές.

Δύο ζευγάρια –ένα στην αρχαία Αθήνα και ένα στη σημερινή–, τα στοιχεία της φύσης και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης κρητικής μουσικής, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, χρησιμοποιώντας τα πρωτότυπα λόγια του έργου και προσδίδοντας διαφορετικές οπτικές και έννοιες στην απόδοσή τους, συναντώνται μέσα στο χρόνο, με αφορμή τη μάχη του έρωτα που περιγράφεται στο έπος, για να μιλήσουν σε μια εποχή που αναζητάει λόγους για να παλέψει.

Ένα σύγχρονο μεσήλικο ζευγάρι σε συναισθηματικό τέλμα χάνεται σε ένα δάσος, όπου μια μεταξύ τους σύγκρουση το αφυπνίζει. Ένα ζώο σκοτώνεται, ενώ τα υπόλοιπα πλάσματα, καθοδηγούμενα από ένα δέντρο, ενεργοποιούνται και προσπαθούν να βοηθήσουν το ζευγάρι να έρθει πάλι κοντά. Το ανδρόγυνο δε θα αργήσει να καταλάβει πως αυτό το παράξενο μέρος δεν είναι τίποτε άλλο από τον συναισθηματικό τους κόσμο.

Αφορμή για την αφύπνιση του ζεύγους δίνει το δέντρο, παρουσιάζοντάς τους την ιστορία του Ερωτόκριτου, ενός νεαρού γιου αυλικού στην αρχαία Αθήνα που ερωτεύεται την όμορφη πριγκίπισσα. Φοβούμενος την αντίδραση του παλατιού, δεν την πλησιάζει. Μόνο παίρνει το λαούτο του και τραγουδάει για κείνη. Η Αρετούσα ακούει κάθε βράδυ τη μαγική φωνή που τραγουδάει λίγο έξω από το παλάτι. Οι δύο ερωτευμένοι θα χρειαστεί να αγωνιστούν και να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να έρθουν κοντά.

Ο σκηνικός χώρος μετατρέπεται σε ένα υπερρεαλιστικό δάσος, όπου τα διαφορετικά είδη δέντρων αντιπροσωπεύουν τις διάφορες πλευρές του έργου. Ανάμεσά τους ένα δέντρο που ίσα που βγάζει τις ρίζες του από το ταβάνι, ένα δέντρο που τα κλαριά του είναι φως, ένα δέντρο που βγάζει ήχους, ένα δέντρο-άνθρωπος συνθέτουν το περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι χαρακτήρες, επιτρέποντάς τους να ενυπάρχουν πέρα από το χρόνο.

Το έργο έχει χωριστεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα σχέσης: το κλασικό ζευγάρι του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, το σύγχρονο ζευγάρι και ο Χώρος. Το κλασικό ζευγάρι χρησιμοποιεί το λόγο με σεβασμό και δέος, το σύγχρονο με έπαρση και θράσος, ενώ ο Χώρος μαζί με τους μουσικούς, με απόλυτη γνώση, ως κάτι δεδομένο.

Βασικό στοιχείο της παράστασης είναι η μουσική. Ένας μουσικός διάλογος εξελίσσεται μεταξύ του Τότε και του Τώρα.

Ο κρητικός τροβαδούρος Λουδοβίκος των Ανωγείων με τη φωνή, τις μελωδίες και το μαντολίνο του, και τη συνοδεία ενός ακόμη μουσικού, αφηγείται την κλασική ιστορία, χρησιμοποιώντας παραδοσιακή μελωδία, αλλά κυρίως καινούργια κομμάτια. Σε αντίστιξη, ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου, υπογραμμίζει με εφιαλτικές μελωδίες, στα όρια του τρόμου, τις προσπάθειες συμβίωσης του σύγχρονου ζευγαριού.

Συντελεστές:

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά-κουστούμια: Δανάη Χατζάκη
Κινησιολογική επιμέλεια: Μαριέλα Νέστορα
Μελοποίηση στίχων-ζωντανή εκτέλεση: Λουδοβίκος των Ανωγείων
Πρωτότυπη ορχηστρική μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Επιμέλεια μαλλιών: Βαγγέλης Χατζής
Βοηθός σκηνοθέτης: Δημήτρης Βαρβαντάκης

Παίζουν: Γιωργής Τσαμπουράκης, Βέρα Λάρδη, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Νάνσυ Μπούκλη, Γιώργος Αβραμίδης, Μιχάλης Μουλακάκης, Γιάννης Κουμούνδρος. Συμμετέχει ο Λουδοβίκος Των Ανωγείων και ο Μανώλης Μπαρδάνης. Η παράσταση παρουσιάζεται από 5 έως 29 Μαΐου, Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:30 το βράδυ.

Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ (γενική είσοδος) και 15 ευρώ (φοιτητικό). Εισιτήρια προπωλούνται στο ταμείο του θεάτρου, στα καταστήματα Public, τηλεφωνικά με χρήση πιστωτικής κάρτας και μέσω Διαδικτύου στη διεύθυνση: http://tickets.theatron254.gr/

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 212 254 0315.

No comments: