Wednesday, April 27, 2011

Η «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!


Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ θα  παρουσιάσει σε θεατρική προσαρμογή - παράσταση, το μεγαλόπνοο έργο του Ν. Καζαντζάκη  «Ασκητική – Salvatores Dei» για σειρά  παραστάσεων, στα πλαίσια αφιερώματος  στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού με διεθνή ακτινοβολία, που διαμόρφωσε με την πνευματική φυσιογνωμία του   τον τρόπο   σκέψης του σύγχρονου Έλληνα.
Την ευθύνη της παράστασης, αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, με τη συνεργασία στη σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή.
Την υποβλητική Μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου,
τα ευφάνταστα Σκηνικά και Κοστούμια η Μάιρα  Βαζαίου
και στην προετοιμασία της κίνησης η  Όλια Λυδάκη.


Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί, ο  Γιάννης Θωμάς με σημαντική πορεία και ρόλους στο ελληνικό θέατρο (Ηλέκτρα του Ευριπίδη, Ιππείς του Αριστοφάνη, Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή κ.α.) και η Θάλεια Αργυρίου (Χοηφόρες-Κλυταιμνήστρα, Τράφοι-Κασσάνδρα, Ηλέκτρα, Μήδεια κ.α.), καθώς και οι νεότεροι ηθοποιοί: Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σοφία Κομηνέα, Μαργαρίτα Νασιούλα, Μάρκος Πλευράκης.

Η διασκευή του φιλοσοφικού έργου «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη σε θεατρική   μορφή επιχειρείται για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά και προσεγγίζεται με τις σύγχρονες και πρωτοποριακές κατακτήσεις της θεατρικής γλώσσας, στηρίζεται δε στον απόλυτο σεβασμό της ακεραιότητας του κειμένου.
Η παράσταση έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, καθώς και σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α.
Για να μη χαθεί ο λόγος της ελληνικής γλώσσας, θα γίνει διαφορετική προσαρμογή  με αφήγηση στη γλώσσα της χώρας που θα φιλοξενηθεί.
  • Για τη δική μας… Ασκητική
Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, αναφέρει ότι η «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο των καιρών μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό μας κόσμο να ακουστεί ενώ παράλληλα μάς εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα.
Ο σκηνοθέτης σημειώνει ότι ο Μπερξόν  «γλίτωσε» τον Καζαντζάκη –όπως ο ίδιος αναφέρει-  από μερικά άλυτα φιλοσοφικά ερωτήματα και  υιοθετεί τη θεωρεία ότι «μια ζωική ορμή», μια ανεξέλεγκτη σκοτεινή δύναμη δημιουργεί ουσιαστικά τον κόσμο και κινείται ανοδικά σε μια διαρκή προσπάθεια να εξυψώσει και να εξευγενίσει την ύλη και το πνεύμα.
Επίσης ο Καζαντζάκης επισημαίνει ότι η αληθινή απελευθέρωση του αμήχανου μοντέρνου ανθρώπου πρέπει να αναζητηθεί στην ανιδιοτέλεια και την ακατάπαυστη εσωτερική πάλη για να δώσει την δική του απάντηση στα αρχέγονα μυστήρια και ερωτήματα: «αληθινή ελευθερία σημαίνει: να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή. Ν’ απομείνεις μόνος και ν’ αρχίσεις να πλάθεις εσύ, με μοναχά τη δύναμή σου, έναν κόσμο που να μην ντροπιάζει την καρδιά σου...».

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στις παραινέσεις και τις προκλήσεις του Νίκου Καζαντζάκη.

Πάνος  Αγγελόπουλος  έχει ασχοληθεί με το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, κινηματογράφο στο Λονδίνο και ιστορία της τέχνης και θέατρο στη Ρώμη. Οι σημαντικότερες  δουλειές του στο θέατρο είναι «Η σπασμένη στάμνα» του Κλάιστ που ανέβηκε και σε γερμανικές σκηνές και οι «Κουραμπιέδες»  του Γ. Χασάπογλου. Στον κινηματογράφο, τελευταία του δουλειά η ταινία «Ένας ήρωας στη Ρώμη», Ελληνοϊταλική παραγωγή,  που γύρισε όλο τον κόσμο και απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ. Έχει κυκλοφορήσει (με την εταιρεία διανομής free movies) για πρώτη φορά στην Ελλάδα ταινίες του Βιμ Βέντερς, το ντοκιμαντέρ του Νίκολας Ρέι «Nick’s movie» καθώς και το «Τελευταίο Κύμα» του Peter Weir. Δημιουργός του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τράφοι»(που έγραψε η Θάλεια Αργυρίου) βασισμένο στη θεατρική παράσταση του αμερικανού σκηνοθέτη  Lee Breuer. Έχει σκηνοθετήσει  πολλά ντοκιμαντέρ  στην Ελλάδα και το εξωτερικό  και έχει συνεργαστεί με το κανάλι RAI 3 της  Ιταλίας  και τo channel 4 της  Αγγλίας. Έχει κυκλοφορήσει το φωτογραφικό λεύκωμα «Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Άγιο Όρος».
  • Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 29 Απριλίου 2011
  • Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα και ώρα 9:00μ.μ.
  • Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 14 €, 10 € φοιτητικό
ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, Τ.Κ.115 24, (στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)
Τηλ. 2106929090, 2106995777, fax: 2106923470
e-mail: info@theatro-imeras.gr, site:www. theatro-imeras.gr

No comments: