Saturday, April 30, 2011

Ο Πατρίς Σερό στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου

Ο 66χρονος Πατρίς Σερό, είναι πλέον ένας από τους πιο καταξιωμένους και πολύπλευρους σκηνοθέτες στον κόσμο. Περιφρονώντας το Χόλιγουντ και πηγαίνοντας πάντα ενάντια στο ρεύμα, ο μεγάλος γάλλος σκηνοθέτης, στρέφεται τώρα στο βρετανικό θέατρο.

Ο Πατρίς Σερό, ο μεγάλος γάλλος σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας, βρίσκεται στο Λονδίνο για τις πρόβες του πρώτου θεατρικού του στη βρετανική πρωτεύουσα, του «I am the wind» που ανεβαίνει στο Young Vic από τις 3 έως τις 21 Μαΐου.
Ο Σερό είναι ο άνθρωπος που άλλαξε το «πρόσωπο» της σύγχρονης όπερας με το θρυλικό «Ring» του Μπαϊρόιτ το 1976, όταν εξαγρίωσε τους παραδοσιακούς, αντικαθιστώντας τα βαγκνερικά κέρατα και τα δέρματα, με τα στολίδια της πλουτοκρατίας του 19ου αιώνα.
Το «Ring», εκτόξευσε την καριέρα του 31χρονου τότε Σερό και παραμένει το επίτευγμα με το οποίο πολύ συχνά συνδέεται ακόμη, εκτός ίσως από τους φίλους του κινηματογράφου που θαυμάζουν τις ταινίες του τις τελευταίες δύο δεκαετίες: «Βασίλισσα Μαργκό», «Σαρκική εξάρτηση», «Γκαμπριέλ», «Ο αδελφός του», «Καταδίωξη» κ.α.
Το θεατρικό που ανεβάζει στο Λονδίνο, «I am the wind», έχει γραφτεί από το Νορβηγό Tζον Φόσι και έχει προσαρμοστεί στα αγγλικά από τον Σάιμον Στέφενς, ο οποίος έχει γράψει και το «Pornography and Punk Rock».
Στο έργο, δύο χαρακτήρες που ποτέ δεν ονομάζονται -αναφέρονται ως «ο ένας» και «ο άλλος» - είναι μαζί μέσα σε μια μικρή βάρκα και πλέουν προς ένα νησί. Τότε ο «ένας» σαλπάρει προς τον ωκεανό και μετά πέφτει στη θάλασσα. Τους δύο χαρακτήρες υποδύονται οι Τομ Μπρουκ και Τζακ Λάσκι.
Ο Σερό υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα θεατρικό που έχει να κάνει με την κατάθλιψη. «Στους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, η επαφή είναι απαγορευμένη, η επικοινωνία είναι αδύνατη. Ζουν σε έναν κλειστό κόσμο», λέει στη βρετανική Guardian και συνεχίζει, σχετικά με τη συνεργασία του με τους άγγλους ηθοποιούς: «Είναι πολύ πειθαρχημένοι, πολύ ανοικτοί και λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το αγγλικό θέατρο, εργάζονται πολύ γρήγορα. Στη Γαλλία, έχουμε πολύ χρόνο. Οι ηθοποιοί εκεί είναι σαν να περιμένουν την έμπνευση να έρθει». Αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ αγγλικού και γαλλικού θεάτρου. «Η Γαλλία», υποστηρίζει «είναι η χώρα των σκηνοθετών. Εδώ είστε η χώρα των συγγραφέων».
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011
http://www.clickatlife.gr/

No comments: