Tuesday, April 26, 2011

Συγγραφείς βγαίνουν από το παραβάν

  • 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ
Απαιχτο στην Ελλάδα έργο του Ζαν Ζενέ, θεατρικό έργο της κόρης του Ιάνη Ξενάκη, Μάχης, αλλά και μια δραματουργία εν πολλοίς άγνωστη σε εμάς, όπως είναι η σκανδιναβική, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από τις 16 ώς τις 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης με Αφορμή το Σύγχρονο Θέατρο.
Ο Ζαν Ζενέ στην Αμερική 
Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Οι τρελές της κόλασης του Σαλπετριέρ» («Les folles d' enfer de la Salpetriere») της προσκεκλημένης εικαστικού και συγγραφέως Μάχης Ξενάκη σε σκηνοθεσία Anne Dimitriadis. Εμπνευσμένο από τις έγκλειστες στο Σαλπετριέρ γυναίκες, από την εποχή του Βασιλιά Ηλιου ώς τον 19ο αιώνα, ανέβηκε στο θέατρο του Bobigny πριν από τέσσερα χρόνια από την Anne Dimitriadis, και τώρα θα παρουσιαστεί σε μια νέα σκηνική εκδοχή με τη διάσημη Γαλλίδα ηθοποιό Edith Scob.
Εβδομήντα πέντε θεατρικά κείμενα από όλο τον κόσμο διάβασε η Αναγνωστική Επιτροπή (Αντώνης Γαλέος, Εφη Γιαννοπούλου, Ελενα Κυριακούλη, Σάββας Κυριακίδης, Μαρία Χατζηεμμανουήλ και Michael Wighton), πριν καταλήξει στα επτά που θα παρουσιαστούν με τη μορφή δραματοποιημένης ανάγνωσης. Επαγγελματίες του θεάτρου και κοινό θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν άπαιχτους στην Ελλάδα θεατρικούς συγγραφείς που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Ανάμεσά τους, ο Κριστιάν Λόλικ (1974), βραβευμένος Δανός σκηνοθέτης και συγγραφέας, γνωστός μας από τη θεατρική διασκευή του «Dogville» που παρουσιάστηκε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2004 (σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη). Τα έργα του, που χαρακτηρίζονται από την έντονη κριτική τους και την αντι-νατουραλιστική ανοιχτή φόρμα τους, έχουν εγείρει δημόσιες συζητήσεις, όπως ένα με θέμα τους ομαδικούς βιασμούς και ένα άλλο για την τρομοκρατία.
Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από δύο έργα του, γραμμένα το 2006: Το «Service Suicide» βασίζεται σε ημερολόγια που άφησαν αυτόχειρες, σε μαρτυρίες συγγενών τους αλλά και σε λογοτεχνικά έργα. Ενώ, το «Συγγνώμη γέροντα, πού θα βρω το χρόνο, την αγάπη και τη μεταδιδόμενη τρέλα...;» ή «Το βασίλειο των γερόντων», παρουσιάζει τέσσερις ηλικιωμένους σε έναν οίκο ευγηρίας, τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους και με τους νοσοκόμους τους, τα προβλήματα και τις υπαρξιακές τους αναζητήσεις.
Το έργο τού επίσης βραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα, Arne Lyrge, «Ο άνθρωπος χωρίς σκοπό» (2005) παρουσιάζει τις τακτικές συναντήσεις μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης, ενώ τη σύγχρονη κοινωνία του καπιταλισμού και του θεάματος μέσα από «θέατρο εν θεάτρω» παρουσιάζει ο Φινλανδός Juka Jokela στην «Οικονομία των ρόλων» (2010). Το ελβετο-αυστριακό δίδυμο των Andreas Sauter και Bernhard Studler, που συγγράφει και σκηνοθετεί από κοινού, παρουσιάζεται μέσα από το «Χρήμα; Φέρ' το δω!» (2009). Σε 78 γρήγορες σκηνές παρακολουθούμε μικρές παράλληλες ιστορίες καθημερινότητας από τη ζωή μιας γερμανικής πόλης, στην οποία, παρ' όλη την κακοκαιρία και τους νεκρούς που αυξάνονται σταδιακά, η καθημερινότητα των ηρώων δεν αλλάζει.
Η Γερμανίδα Anja Hilling (1975) στο «Μαύρο ζώο/θλίψη» (2007) προσεγγίζει μια δυσάρεστη επικαιρότητα παρουσιάζοντας έξι πρόσωπα χαμένα στο δάσος. Τον Michael Healey, μια εξαιρετική περίπτωση του καναδικού θεάτρου, θα τον γνωρίσουμε μέσα από το έργο του 2010 «Οι ασυμβίβαστοι», μια κωμωδία γύρω από την ομοφυλοφιλία, τη θρησκεία, τη μετανάστευση.
Τη σκηνοθετική τους επιμέλεια έχουν αναλάβει οι: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Σάββας Στρούμπος, Δημήτρης Κομνηνός, Αντζελα Μπρούσκου, Δημήτρης Βέργαδος, Εστέρ Αντρέ Γκονζάλεζ. Περισσότεροι από 34 ηθοποιοί έχουν αναλάβει τη δραματική απαγγελία. Προλογίζουν θεωρητικοί του θεάτρου. Τη γενική επιμέλεια έχει αναλάβει η Ολγα Ποζέλη.
- Την τιμητική του έχει και το ανέκδοτο γαλλικό και ελληνικό θέατρο. Πρόκειται να παρουσιαστεί το άπαιχτο στην χώρα μας έργο του Ζαν Ζενέ, «Το Παραβάν», με το οποίο καταπιάστηκαν οι σπουδαστές του Σεμιναρίου Θεατρικής Μετάφρασης, που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας. Ενα αυτοτελές απόσπασμα από το μνημειώδες έργο του Ολιβιέ Πι, «Η Υπηρέτρια: Το κελάδιστρο», θα ερμηνεύσει η Ιωάννα Τσιριγκούλη σε σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου -πρωτοπαρουσιάστηκε για περιορσμένες παραστάσεις το 1999 στο Αμόρε. Θα παρουσιαστούν, ακόμα, κείμενα της Ελενας Πέγκα («Ποιοι είναι οι καινούργιοι μας φίλοι», σε σκηνική επιμέλεια Εστέρ Αντρέ Γκονζάλεζ) και της Μαρίας Ευσταθιάδη («Ανυπακοή» σε σκηνική επιμέλεια Βίκτωρα Αρδίτη).
info: 16, 17 και 19 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου. Στις 18 Μαΐου, το πρόγραμμα μεταφέρεται στο Bios. *

No comments: