Wednesday, April 27, 2011

Φεστιβάλ του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

«Ολοφέγγαρο» με την Κερασία Σαμαρά
Το 14ο Φεστιβάλ για Σολίστες και Πρωταγωνιστές, που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, θα πραγματοποιηθεί από 3-13 Μαΐου. Παράλληλα, το ΔΗΠΕΘΕ ετοιμάζει αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη (6/6), ενώ η Ερασιτεχνική Σκηνή του θα παρουσιάσει δικές της παραστάσεις στο τέλος Μαΐου.
Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει τις εξής παραστάσεις:
3/5: «Ολοφέγγαρο», μουσική παράσταση με την Κερασία Σαμαρά, με κείμενα των Παπαδιαμάντη, Καμύ, Καβάφη, Λόρκα, αλλά και ατμοσφαιρικές μελωδίες σπουδαίων Ελλήνων συνθετών για το φεγγαρόφωτο. Στο πιάνο ο Βασίλης Χατζηνικολάου. Σύνθεση μουσικού κειμένου - σκηνοθεσία - ερμηνεία: Κερασία Σαμαρά. Εικαστική επιμέλεια: Θανάσης Παναγιώτου. Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης.
7/5: «Λα πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, με την Αννα Κοκκίνου. Η Ρίκα είναι η πιο επιδέξια ράφτρα φορεμάτων κούκλας στην Αθήνα. Διαθέτει σπάνια κουμπιά και υφάσματα κι ένα πιο σπάνιο ταλέντο. Η ενασχόλησή της αυτή την έχει καθηλώσει σε μια αφύσικη παιδικότητα. Κλεισμένη στον κοριτσίστικο κόσμο της, δυσκολεύεται να καταλάβει τους άλλους, πληγώνεται και τότε γίνεται τρομαχτική. Σκηνοθεσία: Αννα Κοκκίνου. Σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Αλεξίου. Μουσική: Στέλλα Γαδέδη.
9/5: «Σεμινάριο βλακείας» του Σάκη Σερέφα, με τον Δημήτρη Πιατά. Το έργο είναι ένα κωμικοτραγικός μονόλογος - η τελευταία διάλεξη ενός καθηγητή, στους τελειόφοιτους ενός κολεγίου. Το «μάθημα ζωής» του καθηγητή είναι ένα στοχαστικό παραλήρημα πάνω στη διαχρονική αξία της βλακείας ως αντίδοτο στην τετράγωνη και συχνά ανελέητη λογική της εποχής μας. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. Σκηνικά - κοστούμια: Αφροδίτη Κουτσουδάκη. Μουσική: Κίμων Χυτήρης. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπιλής. Ψηφιακή εγκατάσταση - μουσική επιμέλεια: Μάνος Αρβανιτάκης.
11/5: Το φεστιβάλ εντάσσει στο πρόγραμμά του ρεσιτάλ βιολιού του Ακη Στρατουδάκη, με έργα των Mozart, Beethoven, Schubert, κ.ά. Στο πιάνο ο Μιχάλης Παπαπέτρου. Συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας.
Η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ στις 13 Μαΐου με την παράσταση «Πικροί μονόλογοι ενίοτε με γέλιο», με την Μαριέττα Ριάλδη σε κείμενα: Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Ιγκμαρ Μπέργκμαν, Ευγένιου Ιονέσκο, Οκτάβιου Πας, Μαριέττας Ριάλδη, Γιάννη Βαρβέρη, Αντώνη Σαμαράκη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Κάρολου Οουτς, Κάρολου Κουν, Αντώνη Μοσχοβάκη.
Στο τέλος Μαΐου, η Ερασιτεχνική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει «Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» του Φ. Γ. Λόρκα, σε σκηνοθεσία του Κωστή Κούκιου, και το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω δεν πληρώνω» σε σκηνοθεσία του Θανάση Μιχαηλίδη. Ακολουθεί στις 6/6 το αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, στο Δημοτικό Θέατρο και περιλαμβάνει ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα, με αποσπάσματα ποίησης και μελοποιημένων τραγουδιών του Οδυσσέα Ελύτη, από σημαντικούς Ελληνες συνθέτες.

No comments: