Thursday, April 28, 2011

«Dancing in the streets»

  • Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα χορού, ένα μεγάλο χάπενινγκ διοργανώνεται σήμερα 29/4 στους δρόμους της Αθήνας
  • IΣΜΑ ΤΟΥΛΑΤΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ: 29/4/2011
«Dancing in the streets»
Τη μεγάλη χορεύτρια Πίνα Μπάους τιμά το Ινστιτούτο Γκαίτε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα χορού



Τους... δρόμους παίρνουν εφέτος τα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων - και όχι μόνο αυτά - προκειμένου να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού στις 29 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, με αφετηρία το Σύνταγμα, το μεσημέρι της Παρασκευής οι χορογράφοι προσκαλούν τους Αθηναίους σ΄έναν πρωτότυπο κι ευχάριστο χορευτικό περίπατο. Κατεβαίνοντας την Ερμού, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την άφιξη στο Μουσείο της Ακρόπολης μέσω Μοναστηρακίου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μια σειρά από χορευτικά happenings θα πραγματοποιηθούν σε τρεις διαδρομές (Ερμού, Ηφαίστου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου) και εφτά στάσεις (Σύνταγμα, Ερμού&Νίκης, Καπνικαρέα, Μοναστηράκι, Θησείο, Ηρώδειο, Μουσείο Ακρόπολης). Παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν πέρα από την Αθήνα σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Σύρο, Χανιά, πάντοτε σε δημόσιους χώρους (δρόμους, πλατείες κ.λπ).

Ο εορτασμός διοργανώνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το πρόγραμμα Athens Every Week και με τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Φέτος για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού προτείνουμε ένα βήμα προς τη φύση, γιορτάζοντάς την σε ανοιχτούς χώρους: δρόμους, πλατείες, πάρκα, στάδια, παραλίες, χώρους στάθμευσης, ξέφωτα - οπουδήποτε κάτω από τον ουρανό» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για την 29η Απριλίου ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID Unesco Αλκης Ράφτης. Και συνεχίζει:

«Η ανάγκη για χορό είναι έμφυτη, οι χορευτές προσεγγίζουν την φύση με τον δικό τους τρόπο, συνδέονται με το σύμπαν και νιώθουν τους χυμούς να κυκλοφορούν στο σώμα τους. Ολο τον χρόνο διδάσκουμε χορό, κάνουμε πρόβες, δίνουμε παραστάσεις μέσα σε τέσσερις τοίχους. Ας τονίσουμε λοιπόν την ιδιαιτερότητα αυτής της ξεχωριστής ημέρας δίνοντας μαθήματα, παραστάσεις ή απλώς χορεύοντας σε κοινή θέα. Ο καιρός μπορεί να είναι κρύος ή βροχερός, το έδαφος δεν είναι κατάλληλο, ο αέρας παίρνει μακριά τη μουσική, αλλά η ομορφιά της κίνησης και τα πρόσωπα που λάμπουν θα ζεστάνουν τις καρδιές του τυχαίου πλήθους και των περαστικών».
  • Πίνα Μπάους
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, εξάλλου, το γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών παρουσιάζει στις 3 Μαϊου (στις 20.30), στην αίθουσα των εκδηλώσεών του τρεις ταινίες «από και με την Πίνα Μπάους». Ο λόγος για το ντοκυμαντέρ της Patricia Corboud με τίτλο «Αναζητώντας τον χορό - Το διαφορετικό θέατρο της Πίνα Μπάους» (1993) που αποτελεί ένα πορτρέτο της «ιέρειας» του σύγχρονου χορού και του συγκροτήματός της, του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ. Θα παρουσιαστεί επίσης το περίφημο «Cafe Mueller» (1987), μια κινηματογραφημένη παράσταση του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια και η «Ιεροτελεστία της Ανοιξης» (1978), στην γνωστή μουσική του Ιγκορ Στραβίνσκι.

No comments: