Monday, October 20, 2008

«Αγώνας δρόμου» με νέο λογότυπο στο Εθνικό


ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2008
Φωτογραφία

Τα «ΕΘ» με γεωμετρικά σχήματα και οι λέξεις «Εθνικό Θέατρο» να το συνοδεύουν. Η νέα εταιρική ταυτότητα με τον λογότυπο που θα «κυκλοφορεί» σε πολλά χρώματα
«Γίνεται αγώνας δρόμου για να προλάβουμε τις ημερομηνίες» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς σχετικά με την παράδοση του πλήρως ανακαινισμένου κτιρίου Τσίλερ. «Στο τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η Νέα Σκηνή, ενώ η Κεντρική θα έχει παραδοθεί ως το τέλος του έτους, για να λειτουργήσει τον Φεβρουάριο του 2009». Και πρόσθεσε ότι «για όλα τα ενδεχόμενα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, που έχουν όμως κόστος σε χρόνο και χρήμα- τη δουλειά μας δεν την υπολογίζω. Όμως κάνουμε όλοι ό,τι καλύτερο μπορούμε για να είμαστε εντός των προθεσμιών. Τυπικά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αφού τα χρήματα προέρχονται από το Γ΄ ΚΠΣ και το έργο πρέπει να παραδοθεί εντός του 2008». Ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις; «Ο εργολάβος είναι αυτός που δίνει λόγο στο διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου, το οποία και έχει τυπικά την αρμοδιότητα». Η αγωνία, η αβεβαιότητα, μαζί με την αισιοδοξία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, δεν επηρεάζει σε τίποτε τη δημιουργικότητα και τη συνολική διάθεση ανανέωσής του. Γι΄ αυτό και ο Γιάννης Χουβαρδάς παρουσίασε χθες τη νέα εταιρική ταυτότητα της πρώτης σκηνής της χώρας, με τον νέο λογότυπο που διαδέχθηκε τον προηγούμενο («ενδιαφέρον, αξιοπρεπές και αντίστοιχο της εποχής του»). «Καλώς ή κακώς» είπε ο ίδιος «το Εθνικό μπαίνει σε νέα τροχιά και χρειάζεται ένα νέο, ενιαίο πρόσωπο προς τα έξω, με μια ενιαία ιδέα και σκέψη στο επίκεντρο». Τον νέο λογότυπο ανέλαβε να υλοποιήσει η εταιρεία ΜΝΡ και έχει ως πυρήνα του δύο σχήματα και δύο γράμματα: το «Ε» και το τετράγωνο, το «Θ» και τον κύκλο, που παραπέμπουν όχι μόνο στα αρχικά του Εθνικού Θεάτρου, κυρίως λόγω της διαγώνιας με ανοδική πορεία γραμμής, αλλά και στα σχήματα της σκηνής και της πλατείας. «Απλό, εύστοχο, γρήγορο και λιτό» το χαρακτήρισαν οι δημιουργοί του, Κατερίνα Παπαναγιώτου και Βασίλης Μαρματάκης , που αναφέρθηκαν στην πολυχρωμία που θα το χαρακτηρίζει και στις πολλές χρήσεις του- στις αφίσες, στα διαφημιστικά, με στόχο «σύντομα να παραπέμπει αυτομάτως στο Εθνικό Θέατρο».

Ο Σάββας Χαρατσίδης παρουσίασε, τέλος, τη νέα, επίσης ανανεωμένη, ηλεκτρονική διεύθυνση, το site του Εθνικού Θεάτρου που εκτός των άλλων (πληροφορίες για τις τρέχουσες παραστάσεις, δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων) θα προσφέρει στους επισκέπτες της πλήρες αρχείο των παραστάσεων από το 1932- αναμένεται να είναι έτοιμη σε περίπου ενάμιση μήνα.

No comments: