Friday, October 24, 2008

Η πόλη και τα συνακόλουθά της

Η κριτική και δη η θεατρική κριτική υπήρξε ανέκαθεν πεδίο όπου αναδείχθηκαν άξιες και μαχητικές πένες. Μία από αυτές υπήρξε και ο Αντώνης Μοσχοβάκης. Δεν έτυχε να τον γνωρίσω προσωπικά, αλλά ως ηθοποιός ασχολήθηκε μαζί μου αρκετές φορές.

Πριν από μερικές μέρες εκδόθηκε το βιβλίο με τις θεατρικές του κριτικές. Στην παρουσίαση της έκδοσης, το βιβλίο παρουσιάστηκε από συναδέλφους του που τον ήξεραν καλά και τον είχαν ζήσει. Παρούσα στην εκδήλωση και η μορφή του Γιάννη Γλέζου.

Ο γέροντας αυτός που στη ζωή του έζησε γεγονότα σημαδιακά πήρε το μικρόφωνο σε κάποια στιγμή και αναφέρθηκε στον πολίτη και στην πολιτική. Είπε αρκετά σημαντικά που δεν είναι της παρούσης να αναφέρω. Εκλεισε όμως με ένα συνειρμό που είχε να κάνει με τους πολιτικούς και την πολιτική. Με αφορμή τον Αντώνη Μοσχοβάκη είπε ότι έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε πολιτικούς αυτούς που ασκούν το επάγγελμα της πολιτικής.

Ενώ στην πραγματικότητα θέλοντας και μη πολιτική παράγουμε όλοι. Μπαίνοντας στην ετυμολογία της λέξης ένωσε με ένα ιδιοφυή τρόπο τη λέξη και τα παράγωγά της. Είπε ότι την ΠΟΛΗ αποτελούν οι ΠΟΛΙΤΕΣ που ασκούν ΠΟΛΙΤΙΚΗ και παράγουν ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Τα σχόλια δικά σας όπως δικό σας είναι και το συμπέρασμα (με όλα αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα), αν πράγματι συμβαίνει αυτή η αλληλουχία.

Νίκος Καμτσής, ΕΘΝΟΣ, 24/10/2008

No comments: