Saturday, October 25, 2008

Γυναίκες απελπισμένες

Kατερινα Βουσουρα, Η Καθημερινή, 24/10/2008

Πρόκειται για νίκη της γυναικείας φύσης ή για ήττα; Η «Γυναίκα Loser», που άνοιξε πρόσφατα στο θέατρο «Χώρα», μεταφέρει ξανά στη σκηνή την κωμικοτραγική και σουρεαλιστική ματιά της Βίλης Σωτηροπούλου πάνω στη ζωή δυο γυναικών. Υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Δημήτρη Μπογδάνου, οι ηθοποιοί της ομάδας ΕΡΩ ξεδιαλύνουν τις σκέψεις δυο πολύ διαφορετικών γυναικών που αναθεωρούν τη ζωή τους αναλύοντας τις νίκες και τις ήττες τους.

«Αυτό που με τράβηξε ήταν η γραφή της Σωτηροπούλου», λέει ο σκηνοθέτης. «Ο κύριος άξονας του έργου είναι δύο μονόλογοι. Η πρώτη γυναίκα έχει κάνει ολική αφαίρεση των γυναικολογικών της οργάνων και μάλλον είναι στο ψυχιατρείο. Η δεύτερη είναι στο μοναστήρι. Κοινό τους στοιχείο είναι η απελπισία της γυναίκας που έχει περάσει πολλά με τους άντρες, κάτι που εξηγεί γιατί βρίσκονται εκεί που βρίσκονται. Και οι δυο μονόλογοι παντρεύουν το κωμικό με το τραγικό».

«Το έργο αυτό έχει να παρουσιαστεί από το 2000 και τότε είχε ανέβει αρκετά συντηρητικά. Σπάσαμε τον κάθε μονόλογο στα τρία, με τις τρεις ηθοποιούς να ερμηνεύουν τις διαφορετικές πτυχές που μπορεί να έχει μια γυναίκα». Η μεγαλύτερη δυσκολία για τον σκηνοθέτη δεν ήταν το ότι έπρεπε να καταφέρει να μπει στην ψυχολογία μιας γυναίκας, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά να ξεπεράσει την ηλικιακή διαφορά. «Εχω ζήσει κάποια πράγματα, αλλά όχι τόσο πολλά και τόσο έντονα όσο αυτά που περιγράφει μια γυναίκα στα 40 της, που πήγε σε μοναστήρι ύστερα από πέντ' - έξι απόπειρες γάμου και πολλούς χωρισμούς. Από την άλλη, με βοήθησε να δω και τη γυναικεία πλευρά σε δικές μου εμπειρίες».

Info Πρωταγωνιστούν οι Αννα Μακρή, Κωνσταντίνα Σταθοπούλου και Χαρά Κονταξάκη. Ο Γιάννης Φέρτης συμμετέχει ως «η φωνή της λογικής». Τα σκηνικά είναι του Δημήτρη Μπογδάνου και τα κοστούμια του Νίκου Βάλβη.

No comments: