Monday, October 20, 2008

Νέες αυλαίες


«Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα»
Με μια μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης σεζόν ξεκινούν από την Πέμπτη οι παραστάσεις στο «Απλό Θέατρο» με το έργο του Ευγένιου Ο' Νιλ «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Το έργο θα παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου μέχρι το τέλος του Γενάρη.

Το έργο, βαθιά αυτοβιογραφικό, γράφτηκε από το 1939 μέχρι το 1941 με πόνο και δάκρυα, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει, και ανέβηκε το 1956, τρία και όχι είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατό του, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Η σύζυγός του Καρλότα επέτρεψε νωρίτερα την παρουσίαση του έργου από το Βασιλικό Θέατρο της Στοκχόλμης και την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στο θέατρο Ελεν Χέιζ της Νέας Υόρκης, κερδίζοντας το βραβείο Πούλιτζερ. Πίσω απ' τη λάμψη υπάρχει το τίμημα. Μια οικογένεια κατεστραμμένη, περιπλανώμενη, αποκλεισμένη. Δυο γιοι, θύματα της οικογενειακής αστάθειας και της έλλειψης αληθινής φροντίδας. Μια οικογένεια με άγριες συγκρούσεις, της οποίας τα μέλη διακατέχονται από την επιθυμία να παραμείνουν ενωμένοι, αλλά αυτό στην πορεία μοιάζει ανέφικτο. Σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δημήτρης Καταλειφός, Ράνια Οικονομίδου, Αλκης Κούρκουλος, Κώστας Βασαρδάνης και Σοφία Καλεμκερίδου.

  • Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Αλαν Εϊκμπορν με ελληνικό τίτλο «Στις κουζίνες» ανεβαίνει αύριο, στο θέατρο «ΗΒΗ», σε μετάφραση-διασκευή και σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Το έργο σατιρίζει αμείλικτα την αστική τάξη, τις συζυγικές και τις κοινωνικές σχέσεις, τις προσπάθειες των ηρώων μας να ανελιχθούν επαγγελματικά. Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Ράνια Σχίζα, Ζέτα Μακρυπούλια, Σοφία Παυλίδου, Χρήστος Πλαΐνης και Αργύρης Αγγέλου. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου και τα κοστούμια της Κατερίνας Παπανικολάου.
  • «Χιόνια πολλά κι ευτυχισμένος ο καινούριος κόσμος» της Ευγενίας Μαραγκού, μια μαύρη κωμωδία.... επιστημονικής φαντασίας, κάθε Δευτέρα και Τρίτη (μέχρι τις 25 του Νοέμβρη), στο Θέατρο «Φούρνος». Σκηνοθεσία: Esther Andre Gonzalez. Σκηνικά-κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος. Video art: Ομάδα «Ante Portas» - Δ. Μανίνης. Παίζουν: Εβελίνα Αραπίδη, Ματίνα Δημητροπούλου, Ευγενία Μαραγκού, Στέλλα Χατζημιχελάκη.

No comments: