Μπορεί η οπτική μεταμόρφωση του Εθνικού Θεάτρου να καθυστερεί λόγω των εκπλήξεων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, οι νέοι χρόνοι παράδοσης να ανέτρεψαν λίγο το οργανωτικό πνεύμα του διευθυντή του Γιάννη Χουβαρδά, όμως το γενικό πνεύμα της αλλαγής, κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει.
Ενιαία ταυτότητα
«Μια νέα εποχή αρχίζει για το Εθνικό θέατρο». Μια γεύση της διάθεσης του Γ. Χουβαρδά, πήραμε πέρσι -αν και μεταβατική περίοδος- με το σχεδιασμό του ρεπερτορίου. Φέτος, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για το τι θέλει να πετύχει. Θέατρο, όπως λέει, απρόβλεπτο, να μην έχει καμιά σχέση «με την παγιωμένη του εικόνα» και βέβαια τις γραφειοκρατικές και οικονομικές δυσκαμψίες που το χαρακτηρίζουν. Νέοι, λοιπόν, καλλιτεχνικοί δρόμοι, πολυσύνθετος ρόλος αλλά και διαμόρφωση «μιας νέας ενιαίας ταυτότητας του Εθνικού θεάτρου που θα συμπυκνώνει και θα αποτυπώνει με ευέλικτο τρόπο τη νέα μας πορεία».
Στο κέντρο αυτής της αλλαγής της εταιρικής ταυτότητας του Εθνικού τέθηκε η δημιουργία νέου λογοτύπου. Το αποτέλεσμα είναι λιτό, δυναμικό με χαρακτήρα. Καθρεφτίζει τη γενικότερη διάθεση. «Εμπεριέχει τα οργανικά στοιχεία του θεάτρου: ο ηθοποιός και ο θεατής ή αλλιώς η σκηνή και η πλατεία αναδύονται καθώς τα αρχικά Ε και Θ μετασχηματίζονται και παραπέμπουν στα βασικά σχήματα του τετραγώνου και του κύκλου ενώ η γραμμή που τα τέμνει γίνεται σύμβουλος μιας ανοδικής και δυναμικής πορείας». Όσο για την πολυχρωμία αυτή τονίζει την πολυφωνία που είναι ζητούμενο. Σε αυτό το πνεύμα, τόνισε χθες ο Γ. Χουβαρδάς, χτίστηκε όλη η ενιαία πλέον ταυτότητα της επικοινωνίας και των εκδόσεων του Εθνικού για τη φετινή περίοδο, που θέτει στο επίκεντρο την πράξη του θεάτρου καθώς στρέφεται γύρω από την ανθρώπινη μορφή στις πρόβες των παραστάσεων, επιχειρώντας μια διεισδυτική ματιά στην εσωτερική ζωή της «τέχνης των τεχνών».
Εκκρεμεί η ανανέωση της εικόνας του κτιρίου Τσίλερ. Η Νέα Σκηνή θα είναι έτοιμη τον Νοέμβριο για τον «Ρομπέρτο Τσούκο» του Μπερνάρ Μαρί Κολτές ενώ η Κεντρική θα δοθεί τελικά στο κοινό τον Φεβρουάριο, για τον «Κλήρο του μεσημεριού» του Πολ Κλοντέλ.
Στο κτίριο που κυκλώνεται από τις οδούς Αγ. Κωνσταντίνου Κουμουνδούρου και Σατωβριάνδου, οι ρυθμοί των εργασιών είναι πια εντατικοί. Δεν χωρά καμιά καθυστέρηση. Κι όταν με το καλό τελειώσει το λίφτινγκ τότε το κοινό θα πρέπει να αλλάξει και συνήθειες. Αλλωστε στο Εθνικό όλα αλλάζουν. Η είσοδος θα είναι πια από το πλάι, την οδό Μενάνδρου, θα ανοίξουν οι πόρτες στο φουαγιέ για να μην είναι καμιά σκηνή απομονωμένη, οι τοιχογραφίες του πρώτου ορόφου ξεχασμένες από το χρόνο και τις κακές επεμβάσεις, θα φωτίσουν την ιστορία του χώρου. Το ίδιο και κάποιες οροφογραφίες. Σε λίγο καιρό το Εθνικό θα είναι έτοιμο να μας δείξει σε κάθε τομέα, τον πολυσύνθετο ρόλο του στην πολιτιστική ζωή του τόπου.
No comments:
Post a Comment