Friday, October 24, 2008

Στον σταθμό του Μονάχου



Η παράσταση, στην οποία παίζουν πραγματικοί μετανάστες, πρωτοανέβηκε στο Ελληνογερμανικό Θέατρο Κολωνίας και τώρα έρχεται στη Θεσσαλονίκη
Ενα θεατρικό έργο βασισμένο σε συνεντεύξεις που έδωσαν μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς στη Γερμανία (Ελληνες, Ιταλοί, Τούρκοι), στις οποίες περιγράφουν τις εμπειρίες, τα όνειρα, τις προκαταλήψεις τους αλλά και τις απογοητεύσεις τους στη χώρα αυτή. Πρόκειται για το έργο του Κώστα Παπακωστόπουλου «Ο χορός των εμιγκρέδων» που ανέβασε πριν από δύο χρόνια το Ελληνογερμανικό Θέατρο Κολωνίας και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 31 Οκτωβρίου συμμετέχοντας στα «Δημήτρια» της Θεσσαλονίκης. (Συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την αδελφοποίηση Θεσσαλονίκης και Κολωνίας). Δημιουργός του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κολωνίας από το '90, ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος έχει παρουσιάσει μ' αυτό έως σήμερα 22 έργα, χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο και στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο (Αριστοφάνη, Αισχύλο, Ευριπίδη, Κεχαΐδη, Ζιώγα, Χάινερ Μίλερ, Σέξπιρ κ.ά.).

Ο «Χορός των εμιγκρέδων», που περιλαμβάνει επίσης ντοκουμέντα και ποιητικά κείμενα, τοποθετείται σκηνικά σ' ένα σύγχρονο Μουσείο Μετανάστευσης, στα εγκαίνια του οποίου οι καλεσμένοι -κάποτε μετανάστες στη Γερμανία- θα ταξιδέψουν στο παρελθόν, όταν ακόμα γεμάτοι προσδοκίες στέκονταν με μια βαλίτσα στους σταθμούς του Μονάχου και της Κολωνίας.

Παίζουν οι μετανάστες Τομάσο Τεσιτόρι, Τόνια Αδριανάκη, Τουνγκ Ντένιζερ, Νάντζα Σούκουπ, Βασίλης Ναλμπάντης και οι Γερμανοί Τόμας Φράνκε, Στέφαν Κλέινερτ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/10/2008

No comments: