Thursday, October 23, 2008

Ο Χουβαρδάς κόλλησε στον... Τσίλερ

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ

«Το ζήτημα του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου προσωπικά με ξεπερνά. Υπάρχει ρίσκο», παραδέχτηκε με ρεαλισμό ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς, στην παρουσίαση του νέου λογότυπου και του ολοκαίνουργιου site της πρώτης κρατικής σκηνής. «Εδώ σπίτι χτίζεις και βγαίνεις έξω από τις ημερομηνίες. Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας αγώνας δρόμου. Για να σας καθησυχάσω, όμως, θα σας πω ότι για όλα τα ενδεχόμενα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, που δυστυχώς θα έχουν κόστος σε χρόνο και σε χρήμα. Μπορεί πάντα να ελλοχεύει ο κίνδυνος... παραστρατήματος, αλλά εμείς είμαστε... ετοιμοπόλεμοι», προσέθεσε με αυτοπεποίθηση ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Η καθυστέρηση στο κτίριο του Τσίλερ ανάγκασε τις «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης» να ανεβούν (απόψε) στην «Πειραιώς 260»
Το «μέτωπο» του κτιρίου της Αγ. Κωνσταντίνου παραμένει ανοιχτό, με αποτέλεσμα η παράδοσή του να καθυστερήσει και ο προγραμματισμός του θεάτρου να πάει προς τα πίσω. Η Κεντρική Σκηνή θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο του 2009, στέλνοντας την εναρκτήρια παράστασή της, δηλαδή τις «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης» του Εντεν φον Χόρβατ, που σκηνοθέτησε ο Γ. Χουβαρδάς, στη φεστιβαλική μεγάλη σκηνή της «Πειραιώς 260» (η νέα συντετμημένη βερσιόν κάνει πρεμιέρα απόψε και θα διαρκέσει ώς τις 30 Νοεμβρίου). Η Νέα Σκηνή αναμένεται να είναι έτοιμη τον Νοέμβριο.

Η μπάλα των καθυστερήσεων συμπαρέσυρε και τον «Ρομπέρτο Τσούκο» του Κολτές που σκηνοθετεί η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού, Εφη Θεοδώρου. Αντί για τις 24 Οκτωβρίου, η παράσταση τελικά θα ανεβεί στις 21 Νοεμβρίου στη Νέα Σκηνή του κτιρίου Τσίλερ. Ο «Φάουστ» του Γκέτε, στην ίδια σκηνή και σε ομαδική σκηνοθεσία των Γ. Γάλλου, Β. Μαυρογεωργίου, Αρ. Ξάφη, Αρ. Χιώτη και της ομάδας Blitz αντί για τις 30 Ιανουαρίου θα ανεβεί στις 20 Φεβρουαρίου και ο «Φορτουνάτος» του Μάρκου Αντώνιου Φώσκολου, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα αντί για τις 27 Φεβρουαρίου θα κάνει πρεμιέρα στις 6 Μαρτίου (επίσης στη Νέα Σκηνή).
Η μακέτα της τελικής μορφής του Εθνικού Θεάτρου: έτσι θα το δούμε στις αρχές του 2009
Η Κεντρική Σκηνή του Τσίλερ θα ξεκινήσει με τον «Κλήρο του μεσημεριού» του Κλοντέλ (σε σκηνοθεσία Γιόσι Βίλερ) στις 13 Φεβρουαρίου. Από κει και πέρα ο προγραμματισμός θα εκτυλιχθεί κανονικά.

Το Εθνικό Θέατρο, πέραν του κτιριακού, δεν έχει άλλα προβλήματα. Απέκτησε, μάλιστα, νέο λογότυπο και site. Ο πρώτος, ένα Ε κολλημένο σε ένα Θ. Η αισθητική του, υψηλή και μινιμάλ. Κι ωστόσο σε κάποιους μοιάζει με ανθρωπάκι, σε άλλους με κινηματογραφική κάμερα, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που τους φαίνεται σαν τον αριθμό «10». Το εν μέρει δυσανάγνωστο γράφημα επιδιώκει πάντως να αποτελέσει το σύμβολο της «σχέσης σκηνής και πλατείας». Ταυτόχρονα, η ανιούσα εσωτερική γραμμή που διατρέχει στο μέσον τα δύο γράμματα, υπό μία έννοια, «συμβολίζει την ανοδική πορεία του θεάτρου», όπως τόνισαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γ. Χουβαρδάς και οι γραφίστες της ΜΝΡ.

Το δεύτερο, το νέο site, οκτώ χρόνια μετά την παρθενική δημιουργία του διαδικτυακού τόπου του Εθνικού, επί Νίκου Κούρκουλου, ήταν αναγκαιότητα από καιρό. Δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στα ντοσιέ του γραφείου Τύπου, στα βιογραφικά των ηθοποιών, σε όλα τα αρχεία από καταβολής του Εθνικού Θεάτρου (1932), παρέχοντας, συγχρόνως, το αβαντάζ της αγοράς εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας.

Η νέα εποχή που διανύει η πρώτη κρατική σκηνή με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή της επιδιώχθηκε να δηλωθεί μέσω της νέας αισθητικής και εικόνας της, που απηχεί, σύμφωνα με τον Χουβαρδά, την «ενιαία ταυτότητά» της. Οι αλλαγές θα είναι ορατές και στις αφίσες και στα φυλλάδια του Εθνικού Θεάτρου. *

No comments: