Thursday, October 23, 2008

«Πολύ προχωρημένο έργο» οι Συμπέθεροι

Τι κάνετε όταν η κόρη σας σας λέει ότι ο εκλεκτός της καρδιάς της είναι Αλβανός; Είμαστε ρατσιστές; Είμαστε άπληστοι; Ή είμαστε απλώς ανόητοι; Τα ερωτήματα θέτει η νέα κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου-Μιχάλη Ρέππα, «Συμπέθεροι από τα Τίρανα», που κάνει αύριο πρεμιέρα στο θέατρο «Λαμπέτη».

«Πολύ προχωρημένο έργο» οι Συμπέθεροι

Με κεντρικό άξονα τον «μεταμοντέρνο ρατσισμό μας, που έχει ταυτίσει τη λέξη Αλβανός με τη λέξη ύποπτος, άρχισε να προκύπτει από μόνο του ένα έργο που αφομοίωσε όλο αυτό το κομφούζιο της διαπλοκής, του λαϊκισμού, που εκ πρώτης όψεως είναι άσχετα με τον ρατσισμό αλλά αποτελούν συμπτώματα της ίδιας παθογένειας», σχολιάζουν οι συγγραφείς (και σκηνοθέτες της παράστασης).

Για τον Παύλο Κοντογιαννίδη, έναν εκ των πρωταγωνιστών, πρόκειται για «πολύ προχωρημένο έργο. Παρεμβαίνει με όμορφο, γλυκό και ανατρεπτικό τρόπο στα σύγχρονα δεδομένα».

Η παράσταση με τον αέρα, τη δροσιά και το χάπι εντ παλιάς ελληνικής κωμωδίας τελειώνει με γλέντι, όπου κυριαρχεί η φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου από τα «Κυκλάμινα του Ολύμπου». Παίζουν: Π. Κοντογιαννίδης, Ελ. Κωνσταντινίδου, Τζ. Ευείδη, Δ. Μαυρόπουλος, Δ. Στογιάννη, Ν. Μακρής, Ν. Κοτσοβού, Κ. Καζάκας, Χρ. Τριπόδης.

ΕΘΝΟΣ, 23/10/2008

No comments: