Sunday, June 15, 2008

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ... ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ

Λονδίνο. Θέατρο. National Theatre. www.nationaltheatre.org.uk

«The Pitmen Painters». Το καινούργιο έργο του Λι Χολ βασίζεται σε μια αλήθινή ιστορία – τη δεκαετία του ’30, μια ομάδα ανθρακωρύχων ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική, με τη βοήθεια ενός καθηγητή, και σύντομα τα έργα τους προσείλκυσαν το ενδιαφέρον των καλλιτεχνικών κύκλων του Λονδίνου. Στο έργο ο Λι εξερευνά τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης αλλά και την περιορισμένη ικανότητά της να προκαλέσει κοινωνική αλλαγή. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Μαξ Ρόμπερτς και πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, ο Κρίστοφερ Κόνελ, ο Μπράιαν Λονγκσντέιλ, ο Ιαν Κέλι και η Φιλίπα Ουίλσον. Ως τις 25 Ιουνίου.

Nέα Υόρκη. Θέατρο. Bernard B. Jacobs Theater, τηλ. 001-212-239-6200

«The Country Girl». Τρία κινηματογραφικά αστέρια σε μια παράσταση: Η Φράνσις Μακντόρμαντ, ο Μόργκαν Φρίμαν και ο Πίτερ Γκάλαγκερ πρωταγωνιστούν στο έργο του Κλίφορντ Οντέτς, που πρωτοανέβηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και εκτυλίσσεται στα θεατρικά παρασκήνια. Η σκηνοθεσία είναι του Μάικ Νίκολς, ο οποίος έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στο Μπρόντγουεϊ, με πιο πρόσφατη το μιούζικαλ «Monty Python’s Spamalot».

Cort Theater. www.39stepsonbroadway.com

«Alfred Hitchcock’s The 39 Steps». Θεατρική διασκευή της ταινίας του Χίτσκοκ «Τα 39 σκαλοπάτια» από τον Πάτρικ Μπάρλοου. Tο έργο έκανε ήδη λαμπρή καριέρα στο Λονδίνο (κέρδισε το βραβείο Ολίβιε 2007 για την καλύτερη κωμωδία) και τώρα μεταφέρθηκε στο Μπρόντγουεϊ σκηνοθετημένο από την Μαρία Αϊτκεν, κερδίζοντας ενθουσιώδη εγκώμια από την κριτική. Τους πολυάριθμους ρόλους του έργου τους ερμηνεύουν τέσσερις εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί: Τσαρλς Εντουαρντς, Αρνι Μπάρτον, Κλιφ Σόντερς και Τζένιφερ Φέριν.

Παρiσι. Θέατρο. Theatre de la Madeleine, τηλ.: 00331-4265-0709

«Quartett». Η Ζαν Μορώ και ο Σάμι Φρέι «διαβάζουν» στη σκηνή του Θεάτρου Μαντλέν το «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλερ, προσφέροντας στο κοινό μια παράσταση υψηλών αξιώσεων που εγκωμιάστηκε από την κριτική. Το έργο του Γερμανού συγγραφέα, εμπνευσμένο από τις «Επικίνδυνες σχέσεις» του Λακλό, εκτυλίσσεται σε μιαν ακαθόριστη εποχή, όπου οι δύο «σατανικοί εραστές», ο Βαλμόν και η κόμησα ντε Μερτέιγ, συνομιλούν μέσω των επιστολών τους. Η Ζαν Μορώ και ο Σάμι Φρέι ερμήνευσαν για πρώτη φορά το έργο στο περσινό φεστιβάλ της Αβινιόν. Ως τις 28 Ιουνίου.

[Mατιές στον κόσμο. Eπιμέλεια: Αγγελική Στουπάκη, Η Καθημερινή, 15/6/2008]

No comments: