Tuesday, June 17, 2008

ΕΝΤΕΝ ΦΟΝ ΧΟΡΒΑΤ «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ»

Κριτική της μικροαστικής κοινωνίας

Ενα από τα κλασικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, το έργο «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης» του Εντεν φον Χόρβατ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο το 1931 με τεράστια επιτυχία και χάρισε στον συγγραφέα το βραβείο Κλάιστ, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, (Πειραιώς 260) από 27 - 30 Ιούνη.

Η δράση του έργου τοποθετείται χρονικά την περίοδο του μεσοπολέμου λίγο πριν την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη. Το πολιτικό σκηνικό μέλλεται να αλλάξει δραματικά, οι άνθρωποι όμως είναι ευτυχισμένοι στην ηθελημένη άγνοιά τους - μουσική, κρασί, παιχνίδια, υπαίθρια κέντρα διασκεδάσεως, εκδρομές. Η Μαριάννε, μια νεαρή γυναίκα που θέλει να σπάσει τα δεσμά της, αρνείται να παντρευτεί τον Οσκαρ, τον άντρα που προορίζεται για σύζυγός της. Ερωτεύεται τον Αλφρεντ, έναν επιπόλαιο τζογαδόρο που θα σαρώσει τη ζωή της...
Ανανεώνοντας τη φόρμα του Βιεννέζικου Λαϊκού Δράματος, ο Χόρβατ ανεβάζει στη σκηνή χαρακτήρες σύγχρονούς του και ασκεί έμμεση κριτική στη μικροαστική κοινωνία της εποχής του. Πίσω από τις γραμμές μιας ερωτικής ιστορίας, με σύμμαχο τη μουσική, ο συγγραφέας, μέσα από μια λεπτή ειρωνική ματιά, αφήνει να φανεί λίγο λίγο η ψευτιά και η υποκρισία της κοινωνίας που περιβάλλει τους ήρωες.
Ο Γιάννης Χουβαρδάς υπογράφει την πρώτη του [καλά, θα πρέπει να το σημειώνουμε ως καλλιτεχνικό γεγονός;] σκηνοθεσία ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας. Σκηνικά - Κοστούμια: Herbert Murauer. Μουσική επεξεργασία - ενορχηστρώσεις: Νίκος Πλάτανος. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Ερμηνεύουν: Ολγα Δαμάνη, Νίκος Κουρής, Αλέκα Παΐζη, Γιώργος Γλάστρας, Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Ημελλος, Γιώργος Τζαβάρας, Θεμιστοκλής Πάνου, Αγγελική Παπούλια, Μαρία Σαλτίρη, Ακύλλας Καραζήσης, κ.ά.

No comments: