Saturday, June 21, 2008

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ: «Η Ελλάδα έχει τελειώσει...»


Συνέντευξη: Παύλος Χαϊκάλης
Στα χρόνια του Οθωνα θα μας μεταφέρει αυτό το καλοκαίρι ο Παύλος Χαϊκάλης, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει... «Του Κουτρούλη ο γάμος». Κρατώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομώνυμη κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαντζόπουλου, θα περιοδεύσει με τη Θεατρική Διαδρομή, έχοντας στο πλάι του τούς Δημήτρη Μαυρόπουλο, Παύλο Ορκόπουλο, Κατερίνα Μάντζιου, Μιχάλη Μαρκάτη. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βράχων στον Βύρωνα. Με τον Παύλο Χαϊκάλη λοιπόν, που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια στο θέατρο, η κουβέντα που ακολουθεί.
Παύλος Χαϊκάλης, Δημήτρης Μαυρόπουλος στου «Κουτρούλη το γάμο»
  • Τι είδους χαρακτήρας είναι ο Κουτρούλης;
«Ενας εμποροράπτης πετυχημένος από τη Σύρο. Ανθρωπος ευτραφής, χαρούμενος, καλοπροαίρετος, που βλέπει τα πράγματα θετικά. Εως τη στιγμή που ερωτεύεται...».
  • Γιατί επιδιώκει την πολιτική ισχύ;
«Η κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος στην Αθήνα κι έρχεται να τη ζητήσει, επειδή θέλει να τον αποφύγει, του βάζει στόχους υψηλούς. Το έργο στιγματίζει την τάση του ανθρώπου να γίνει κάτι παραπάνω απ' αυτό που είναι. Ο Κουτρούλης επιδιώκει ν' αποδείξει και να επιδείξει στους γύρω του ότι μπορεί να πάει ψηλότερα. Κι από τη στιγμή που προσπαθεί να γίνει υπουργός, αρχίζει το πανηγύρι».
  • Το έργο είναι επίκαιρο;
«Αν και γραμμένο το 1845, βλέπουμε ότι και σήμερα ισχύουν ίδιες καταστάσεις. Το έργο δεν καταγγέλλει μόνο τα κακώς πολιτικά κείμενα αλλά και το πόσο ευθύνεται ένας λαός για τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων με τους πολιτικούς. Η εξαγορά ψήφου είναι διαχρονική στην Ελλάδα. Ο Κουτρούλης αρχίζει και διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, πληρώνει εφημερίδες για να γράφουν σχόλια γι' αυτόν ότι θ' αναλάβει εξουσία, ώστε να πείσει τον πεθερό του και την υποψήφια νύφη. Κάποια στιγμή το πιστεύει κι ο ίδιος ότι θα γίνει υπουργός. Το πιστεύουν και οι γύρω του, ζητώντας του να τους βοηθήσει».
  • Κι όλα αυτά επειδή ερωτεύθηκε. Ο έρωτας τυφλώνει;
«Σαφώς. Συνήθως λογική και συναίσθημα δεν πάνε μαζί. Απλώς κάποια στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν μπορούμε να υπερβούμε τα εσκαμμένα. Να πάμε σε κάτι που είναι πάνω από τις δυνάμεις μας, πάνω από τη φύση μας».
  • Υπάρχει φως στη σημερινή πολιτικοκοινωνική κατάσταση;
«Εδώ και χρόνια πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει τελειώσει. Ο κατήφορος συνεχίζεται ακόμη περισσότερο. Δεν υπάρχει όραμα σ' αυτό τον τόπο. Για τους πολιτικούς, δεν το συζητάμε. Οραμα έχουν οι καλλιτέχνες, οι διανοούμενοι, οι εκπαιδευτικοί. Αλλά κι αυτές οι τρεις πηγές είναι κλειστές. Εχει περάσει μια στρόφιγγα και τις έχει πνίξει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μέλλον. Το βλέπουμε και στον καθημερινό άνθρωπο που έχει συμβιβαστεί. Νιώθει φόβο, ανασφάλεια. Τι θα κάνει με τη δουλειά του, το παιδί του, το περιβάλλον, με τη ζωή του που πνίγεται. Ενας λαός παγιδευμένος χωρίς όραμα και ιδεολογία. Εγκλωβισμένος στην πελατειακή σχέση, που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Δεν μπορεί να μου λένε ότι έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά, όταν ο άλλος δεν μπορεί να πάρει μαϊντανό γιατί έχει φτάσει ένα πεντακοσάρικο το ματσάκι. Δεν μπορεί ν' ανεβαίνουν συνέχεια τα πράγματα. Δεν τη γουστάρω πια την ελεύθερη οικονομία. Υπάρχουν λύσεις. Απλώς οι κυβερνώντες και οι κατέχοντες δεν θέλουν να τις δουν»... [Συνέντευξη στον ΓΙΩΡΓΟ ΒΙΔΑΛΗ, Ελευθεροτυπία 2, 21/06/2008]

No comments: