Friday, June 20, 2008

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ;


Το Εθνικό Θέατρο, το πανέμορφο λιθόκτιστο διατηρητέο κτίριο του Τσίλερ στην Αγ. Κωνσταντίνου, όταν θα ανοίξει τις θύρες του στο κοινό πλήρως ανακαινισμένο, εξοπλισμένο και με τη νέα του επέκταση θα έχει ομοιόμορφο, ήπιο φωτισμό στην πρόσοψή του, ενώ ο ζωγραφικός φυτικός διάκοσμος της κεντρικής σκηνής θα έχει πλήρως συντηρηθεί και αναδειχτεί. Οι προτάσεις ενεκρίθηκαν ομόφωνα χθες από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Το ζωγραφικό μετάλλιο και ο φυτικός διάκοσμος που αποκαλύφθηκαν πάνω από την μπούκα της Κεντρικής Σκηνής, κάτω από το βασιλικό γύψινο οικόσ
Η ομοιομορφία της πρόσοψης του κτιρίου θα εξασφαλιστεί με διόδους έκχυσης φωτός LED, ούτως ώστε να εξαφανιστούν οι προγενέστερες σκιάσεις. Στην κεντρική είσοδο θα εγκατασταθούν φωτιστικά μεταξύ των θυρών, ενώ οι υπάρχοντες φανοί θα διατηρηθούν. Για τα απομονωμένα φωτιστικά θα γίνει διάτρηση τοίχου, ενώ «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» τα καλώδια θα εντοιχίζονται.
Η Κουμουνδούρου θα φωτιστεί με LED ακριβώς όπως η Αγ. Κωνσταντίνου (πρόσοψη). Ενισχυμένος θα είναι ο φωτισμός μόνο στη θύρα με τις Καρυάτιδες. Στη Μαινάνδρου θα τοποθετηθούν κρεμαστά φωτιστικά ανάλογα με της Αγ. Κωνσταντίνου.
Μοναδική υπόδειξη του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων στην υποβληθείσα πρόταση του Εθνικού, που ενεκρίθη ομοφώνως, είναι η επανατοποθέτηση των φαναριών δρόμου από τον Δήμο Αθηναίων συμμετρικά προς την όψη του κτιρίου. Η διερεύνηση κάτω από το γύψινο οικόσημο με τα αρχικά του βασιλιά Γεωργίου Α' στην κορφή της σκηνικής μπούκας αποκάλυψε τοιχογραφία με ένα μετάλλιο που πλαισιώνει εξαιρετικός φυτικός διάκοσμος. Εκατέρωθεν της σκηνής αποκαλύφθηκαν τα παλαιότερα στρώματα χρώματος ερυθροκαφέ.
Εγκρίθηκε ομόφωνα η συντήρηση και του διάκοσμου και του ερυθρού χρώματος των τοιχών, με την επισήμανση «να διερευνηθεί περαιτέρω το υπόστρωμα πίσω από το μετάλλιο». Ενδεχομένως να αποκαλυφθεί ακόμη και το εθνόσημο. Εν ευθέτω χρόνω θα αποφασιστεί από το συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ο χώρος τοποθέτησης του γύψινου οικόσημου με το μονόγραμμα του βασιλιά (κάλυψε τον αρχικό διάκοσμο του Τσίλερ, στα τέλη του 19ου αιώνα).
Οι εργασίες, πάντως, αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου φαίνεται πως είναι αδύνατο να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2008.

[ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/06/2008]

No comments: