Friday, June 20, 2008

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ


Eurokinissi

Οταν ανοίξει - πράγμα μάλλον απίθανο μέχρι την έναρξη της προσεχούς χειμερινής περιόδου - το Εθνικό Θέατρο, το αρχιτεκτονικό «διαμάντι» του Τσίλερ, θα είναι ανακαινισμένο, θα έχει επεκτάσεις και θα έχει συντηρηθεί ο ζωγραφικός διάκοσμος της κεντρικής σκηνής.

Τις προτάσεις σχετικής μελέτης ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ. Οι εργασίες συντήρησης αποκάλυψαν ένα ζωγραφικό μετάλλιο και ένα φυτικό διάκοσμο πάνω από την κεντρική σκηνή. Ο διάκοσμος είχε καλυφθεί κάτω από το βασιλικό γύψινο οικόσημο. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να αναδειχτεί ο αρχικός διάκοσμος, ενώ το βασιλικό οικόσημο μάλλον θα τοποθετηθεί αλλού. Τουλάχιστον αυτό πρότεινε η μελέτη. Επίσης, θα διατηρηθούν τα χρώματα εκατέρωθεν της σκηνής (ερυθρό καφέ). Ο εξωτερικός φωτισμός του κτιρίου θα είναι ομοιόμορφος και θα συνδυάζεται με τους φανοστάτες του δήμου στο πεζοδρόμιο.

Θυμίζουμε ότι η μελέτη αφορά τα, περίπου, 12.000 τ.μ. της Κεντρικής Σκηνής και της Νέας Σκηνής. Η Κεντρική Σκηνή παραμένει κλειστή από το 2001 και η Νέα Σκηνή από το 2005, ενώ από το 1998 η τότε διοίκηση του Εθνικού ζητούσε από το ΥΠΠΟ την εκ βάθρων ανακαίνιση του θεάτρου. Την άνοιξη του 2001 αποφασίστηκε η ένταξη του έργου της ανακαίνισης στο Γ΄ ΚΠΣ. Η προμελέτη ολοκληρώθηκε τον Ιούνη του 2004, τον Ιούλη του 2004 δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού και το Μάρτη του 2006 υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής. Πάντως, τον περασμένο Δεκέμβρη ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, επισκεπτόμενος το θέατρο, είπε ότι για τις «επιπρόσθετες εργασίες» θα αναζητήσει «σχετικά κονδύλια»...

No comments: