Monday, June 16, 2008

«ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΑΜΠΑΜΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ



Φωτογραφία
Ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή έρχεται από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα μεταμορφωμένος σε μιούζικαλ ως «Γκόσπελ επί Κολωνώ» (φωτογραφία από την παράσταση)




O Οιδίπους που θα δούμε στο Ηρώδειο δεν είναι ένας. Είναι πολλοί! Είναι το συγκρότημα γκόσπελ μουσικής «Τhe Βlind Βoys of Αlabama»!
Από τους ηγέτες της αμερικανικής θεατρικής πρωτοπορίας, ο σκηνοθέτης Λι Μπρούερ, που ίδρυσε το 1970 τη θεατρική ομάδα «Μάμπου Μάινς», όταν αποφάσισε να καταπιαστεί με το έσχατο αριστούργημα του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ» είδε στην αριστοτελική κάθαρση «ένα σημείο επαφής ανάμεσα σε διαφορετικούς κόσμους, έναν πόλο προς τον οποίο συντείνουν διαχρονικά στοιχεία του θεάτρου και της κοινωνίας».
«Το αρχαίο δράμα», σύμφωνα με τη σκέψη του, «παιζόταν στα πλαίσια θρησκευτικών γιορτών και η μουσική είχε εξέχουσα σημασία. Ένα σύγχρονο δρώμενο με θρησκευτικό χαρακτήρα, με έντονη μουσική προσωπικότητα και με έμφαση στην ψυχική ανάτασηστοιχείο κάθαρσης- είναι η ιδιότυπη εκκλησιαστική λειτουργία της αφροαμερικανικής εκκλησίας της Πεντηκοστής. Η προσέγγιση των δύο αυτών κόσμων συνεπάγεται και την προσπάθεια προσέγγι σης μιας παράδοσης των λευκών με μία παράδοση των μαύρων». Έτσι, η αναζήτηση της σχέσης του αρχαίου ελληνικού δράματος με τη μουσική, αναζήτηση που στα τέλη του 16ου αιώνα είχε συμβάλει στη γέννηση της όπερας, άνοιξε πάλι τη δεκαετία του 1980 στην Αμερική με την παράσταση αυτή που συνδύασε την αρχαία τραγωδία με τα γκόσπελ.
Ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Μπρούερ εκτυλίσσεται σε μία αφροαμερικανική εκκλησία της Πεντηκοστής όπου το πάθος και η μουσική του έγχρωμου εκκλησιάσματος συγχωνεύονται με το αρχαίο δράμα. Στη δύσκολη αυτή «συνταγή» ο σκηνοθέτης πρόσθεσε ένα ακόμα απλό αλλά καινούργιο στοιχείο: για πρώτη φορά ο τυφλός Οιδίποδας θα ερμηνευόταν από τυφλό ερμηνευτή. Ο ερμηνευτής αυτός θα μπορούσε θεωρητικά να είναι ο Ρέι Τσαρλς.
Ο 71χρονος σήμερα σκηνοθέτης επέλεξε μία ακόμα πιο τολμηρή λύση: τον ρόλο θα ερμήνευε το γκόσπελ σύνολο «Τhe Βlind Βoys of Αlabama» («Τα Τυφλά Αγόρια της Αλαμπάμα»). Έτσι προέκυψε το 1983 το «μιούζικαλ» με τον τίτλο «Γκόσπελ επί Κολωνώ» του οποίου το κείμενο, τους στίχους και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λι Μπρούερ και τη μουσική, την προσαρμογή των στίχων και τη μουσική διεύθυνση ο Μπομπ Τέλσον. Εξαιρετική επιτυχία! Αποθέωση από κοινό και κριτική! Η παράσταση περιόδευσε σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη, παίχτηκε στο Μπρόντγουεϊ, έγινε ταινία για την τηλεόραση...
Φέτος κλείνει τα είκοσι πέντε της χρόνια. Και τα γενέθλιά της αυτά θα γιορτάσει στην Αθήνα όπου θα αναβιώσει- ο ίδιος ο Μπομπ Τέλσον θα παίζει πιάνο- ως συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και του Αμερικανοελληνικού Κέντρου Τεχνών Χαλανδρίου. [Του Γιώργου Δ. Κ. Σαρηγιάννη, ΤΑ ΝΕΑ, 17/6/2008]

No comments: