Wednesday, June 18, 2008

ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Το μιούζικαλ «South Ρacific» κυρίαρχο στα εφετινά Τόνι
Επιμέλεια: ΑNNAΒΛΑΒΙΑΝΟΥ
, ΤΟ ΒΗΜΑ, 18/6/2008

Φωτογραφία
ΑΡ/JΕFF CΗRΙSΤΕΝSΕΝ

Ενα απόσπασμα από το μιούζικαλ «South Ρacific» ερμηνεύει η ηθοποιός Κέλι Ο΄Χάρα κατά την 62η τελετή απονομής των θεατρικών βραβείων Τόνι που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη την περασμένη Κυριακή. Το 60 ετών έργο σε μουσική Ρίτσαρντ Ρότζερς και στίχους Οσκαρ Χάμερσταϊν κέρδισε επτά βραβεία, τα περισσότερα της εφετινής απονομής. Με πέντε βραβεία τιμήθηκε το βραβευμένο και με Πούλιτζερ έργο του Τρέισι Λετς «Αugust: Οsage country», το οποίο πιθανόν να μεταφερθεί στο Λονδίνο στο τέλος του χρόνου.
εντός

Η μάχη της ανθρώπινης φύσης με τη λογική, του πολιτισμένου κόσμου με τα ένστικτά του, του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό μπαίνει στο μικροσκόπιο των Γρηγόρη Χατζάκη και Δημήτρη Βαρβαντάκη μέσα από την παράσταση «Κασπάρ Χάουζερ: Η ιστορία ενός ανθρώπου», η οποία παρουσιάζεται στη σκηνή του τροχόσπιτου του Φεστιβάλ Αθηνών. Η ιστορία τοποθετείται στη Γερμανία τον Μάιο του 1828 και αρχίζει όταν ένας άγνωστος παρουσιάζεται από το πουθενά έχοντας στα χέρια του ένα γράμμα που εξηγεί όμως λίγα για το παρελθόν του. Στη μινιμαλιστική απόδοση της παράστασης συμβάλλει και η συμμετοχή τριών μόνο ηθοποιών. Ο πρώτος υποδύεται την αινιγματική μορφή του Κάσπαρ Χάουζερ, ο δεύτερος όλους τους κατοίκους της πόλης, άντρες και γυναίκες, ενώ στον ρόλο του τρίτου προσώπου τοποθετείται ένας δημοσιογράφος του σήμερα, ο οποίος μέσα από τη διαδραστική σχέση ηθοποιού- κοινού, το οποίο συμμετέχει ενεργά με ερωτήσεις, προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια του παζλ της ζωής του ήρωα, μιας πορείας που αναγράφεται και στον τάφο του ως εξής: «Η γέννησή του ήταν άγνωστη, ενώ ο θάνατός του μυστηριώδης». Στις 21 και 22 του μήνα, στο Πεδίον του Αρεως, στις 28 και 29 Ιουνίου στο Πάρκο Κολωνού, στις 5 και 6 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη. Ολες οι παραστάσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.
Η ρωσική δραματουργία είναι το φόρτε του. Εδώ θα κινηθεί ξανά λοιπόν ο Στάθης Λιβαθινός παρουσιάζοντας το έργο Μιχαήλ Λέρμοντοφ «Μασκαράτα» που γράφτηκε το 1835 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έργο του μεγάλου ρώσου λογοτέχνη, του σημαντικότερου μετά τον Πούσκιν ρομαντικού ποιητή της χώρας του, μυθιστοριογράφου και δραματουργού, είναι έργο βιογραφικό του συγγραφέα και δίνει σαφή εικόνα από τα ήθη και τα έθιμα της κοσμικής Πετρούπολης, όπως τα γνώρισε κατά την παραμονή του εκεί πριν ακόμη από τον θάνατο του Πούσκιν. Η «Μασκαράτα», με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Παπανικολάου,Μαρία Ναυπλιώτου,Νίκο Καρδώνη,Μαρία Κίτσου κ.ά., θα ανεβεί στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ) στις 25, 26, 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

No comments: