Thursday, June 19, 2008

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΙΜΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΡΑΛΛΗ


Σκηνή από την παράσταση  «Αναζητώντας τον Οιδίποδα»
Σκηνή από την παράσταση «Αναζητώντας τον Οιδίποδα»

Η Ασπασία Κράλλη θα μας αφηγηθεί τον μύθο του Οιδίποδα με τα λόγια της σιωπής. Επιστρέφει στην παλαιότατη, διαχρονική, τέχνη της μιμικής γράφοντας το σενάριο, υπογράφοντας τη σκηνοθεσία και κάνοντας τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης με τίτλο «Αναζητώντας τον Οιδίποδα». Πρόκειται για ένα έργο που καταπιάνεται με τον γνωστό μύθο του Οιδίποδα, αλλά μέσα από μια πρωτοτυπία. Ξετυλίγει το κουβάρι, πιάνοντας το νήμα από το προπατορικό αμάρτημα του γένους των Λαβδακιδών. Ρίχνει το δικό της φως στο ερώτημα αν ο Λάιος ιστορικά ήταν ο πρώτος παιδεραστής.
Η παράσταση ξεκινάει με το «ένοχο πάθος» του Λάιου (πατέρα του Οιδίποδα) για τον νεαρό έφηβο Χρύσιππο, που τον οδήγησε στην αυτοκτονία. Οι έξι ηθοποιοί θα ιστορίσουν μυστικά και πάθη με τη γλώσσα του σώματος, «αυτή τη φλύαρη σιωπή των σωμάτων, τη σιωπή του βλέμματος, την παγκόσμια σιωπή των ανθρώπων».
Η Ασπασία Κράλλη, ηθοποιός που σπούδασε μιμική σε νεαρή ηλικία στη σχολή του Μαρσέλ Μαρσό στο Παρίσι, ίδρυσε το «Θέατρο της σιωπής» το 1993, δημιουργώντας έργα πάνω σε δραματουργική βάση, αλλά με ψυχαναλυτικές προεκτάσεις και διατηρώντας τα βασικά στοιχεία της μεθόδου του μοναδικού μίμου και δασκάλου της. Στη παράσταση «Αναζητώντας τον Οιδίποδα» ο τραγικός κύκλος του Οιδίποδα δεν αποδίδεται από μια απλή, μιμική έκφραση, αλλά, όπως λέει η ίδια, με μια μυστική «μουσική έκφραση του σώματος», όπου η ψυχανάλυση αναζητάει εκφράσεις του ασυνείδητου, αναμετριέται με τα διαχρονικά ερωτήματα για τις γονικές σχέσεις και την ανθρώπινη ύπαρξη.
«Τι είναι αυτό που από αιώνες βασανίζει τους ανθρώπους στις σχέσεις τους με τους γονείς τους; Ποια είναι η κατάρα που στιγματίζει τον πατέρα του Οιδίποδα, τον Λάιο, και που συνεχίζεται σε ολόκληρη τη γενιά του;» είναι η ρητορική ερώτηση της Ασπασίας Κράλλη, που αναζητάει τις απαντήσεις ψάχνοντας τη ρίζα του μύθου. Η παράσταση θα ανέβει στον διαμορφωμένο Χώρο Β΄ του «Σχολείον» με περιορισμένες, μόλις 50 θέσεις.
Η Ασπασία Κράλλη παίζει τον Τειρεσία, μαζί με τους ηθοποιούς: Γιώργος Τσαμπουράκης (Οιδίποδας), Μελέτης Ηλίας (Λάιος), Μαλαματένια Γκότση (Ιοκάστη), Κωστής Κορωναίος (βοσκός Α΄, Β΄, και Μερόπη) και Ιάσων Κουρούνης (Χρύσιππος και Σφίγγα). Η μουσική είναι του Σταύρου Γασπαράτου, η επιμέλεια κίνησης της Ζωής Χατζηαντωνίου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου

No comments: