Friday, May 13, 2011

H "Λωξάντρα" που κρύβει μέσα της η Φωτεινή

 
Ηθοποιός, συνθέτης, μουσικός, σκηνοθέτης. Πολλές ιδιότητες για τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, αλλά η καταξίωση ήρθε με τη «Λωξάντρα», την ηρωίδα του ομώνυμου έργου της Μαρίας Ιορδανίδου, την οποία υποδύεται στην παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Φέτος είναι η χρονιά της, καθώς η επιτυχία τής χτύπησε την πόρτα. Εφτασε ώς εδώ με σκληρή δουλειά και γι’ αυτό έχει κάθε δικαίωμα να χαίρεται και να καμαρώνει. «Είναι μια ευτυχής συγκυρία, σταθμός» όπως χαρακτηρίζει η ίδια τη συμμετοχή της σε αυτή την επιτυχία και μας συστήνει τη «Λωξάντρα» της. «Είναι μια αρχετυπική φιγούρα, πηγή ζωής και δύναμης. Μας αγκαλιάζει και μας θυμίζει τις ηθικές αξίες, τη σιγουριά που μας προσφέρουν η οικογένεια και οι αγαπημένοι μας άνθρωποι» λέει στην «Espresso» η ηθοποιός.

Στο καμαρίνι της μετά από κάθε παράσταση η ηθοποιός γνωρίζει τις συγκινητικές αντιδράσεις του κόσμου. «Ερχονται άνθρωποι όλων των ηλικιών και είναι πολύ εκδηλωτικοί, ιδιαίτερα οι νέοι. Μια κοπέλα αμέσως μετά το φινάλε τηλεφώνησε στη μητέρα της, που είχε να της μιλήσει καιρό, γιατί έτσι ένιωσε εκείνη τη στιγμή. Αλλοι, πάλι, φεύγουν με τη διάθεση να επιστρέψουν στο σπίτι και να μαγειρέψουν κάτι ποιοτικό. Ολοι μού λένε “τη γνωρίζουμε πολύ καλά τη Λωξάντρα”, αφού το βιβλίο το έχει διαβάσει πολύς κόσμος και όχι μόνο οι βιβλιοφάγοι».

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη, άνθρωπος πληθωρικός και με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη από την πλευρά του πατέρα της, παραδέχεται ότι έχει πολλά κοινά με την ηρωίδα που υποδύεται:

«Μαγειρεύω κι εγώ για τα αγαπημένα μου πρόσωπα, που εκτός από την οικογένεια είναι οι καλοί φίλοι. Είμαι οργανωτική, όπως η Λωξάντρα, από μικρό παιδί. Στο σχολείο ήμουν μέσα σε όλα, στις συναυλίες, στις παραστάσεις, στα συμβούλια» μας λέει.

«Τις εστί πλούσιος; Ο εν τω ολίγω αν
ναπαυόμενος». Ενας ύμνος στη ζωή, το μότο της Λωξάντρας, που μας μαθαίνει ότι «το φαγητό είναι αίμα, μας κρατάει θερμούς, διώχνει τα ρίγη του παγερού κόσμου», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Σωτήρης Χατζάκης.

Η «Λωξάντρα» τής έχει πάρει τα μυαλά και η Φωτεινή Μπαξεβάνη δεν έχει καιρό για τίποτα άλλο προς το παρόν: «Με έχει πάρει παραμάσχαλα και δεν με αφήνει καθόλου! Είναι ένας ρόλος που μου παίρνει πολλή ενέργεια, παρ’ όλο που έχει περάσει καιρός από την πρεμιέρα» υποστηρίζει η ηθοποιός. Εκείνο που λαχταράει και ονειρεύεται μετά το τέλος των παραστάσεων είναι «να καθίσει ανέμελα δίπλα στη θάλασσα και να πιει τον καφέ της».

Θέατρο, μουσική ή κινηματογράφος; «Δεν ξεχωρίζω κάτι, όταν ασχολούμαι με το ένα μου λείπει το άλλο, ανάλογα με το τι έχω να πω καλλιτεχνικά». Ωστόσο, αν και η επιτυχία ήρθε από το θέατρο, εκείνη «γέρνει» λίγο προς το σινεμά και μας λέει γελώντας: «Το θέατρο το αγαπώ, αλλά ο κινηματογράφος είναι η αδυναμία μου. Μου αρέσει πάρα πολύ όλη αυτή η διαδικασία που ακολουθείται. Και θέλω ο κόσμος να υποστηρίζει το ελληνικό σινεμά για να γίνονται ωραίες ταινίες».

Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα παίζεται στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός κόσμος» (Πειραιώς 254) μέχρι την Πέμπτη 19 Μαΐου.

ΧΡΥΣΑ ΔΟΤΣΙΟΥ, ESPRESSO,

No comments: