Tuesday, May 10, 2011

«Στην Καβάλα, δεν μαθαίνουν τί κάνεις»

  • Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Θοδωρής Αμπαζής, μιλάει για τη ζωή του και για το θέατρο στην επαρχία 
«Στην Καβάλα, δεν μαθαίνουν  τί κάνεις»
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Θοδωρής Αμπαζής (Φωτό: Χριστίνα Αντωνέτση)



  • Μυρτώ Λοβέρδου, TO BHMA: 10/5/2011
Με δύο παραγωγές κατεβαίνει στην Αθήνα το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας θέλοντας να παρουσιάσει σε ένα ευρύτερο κοινό τη δουλειά που κάνει τον τελευταίο χρόνο, με τη νέα του καλλιτεχνική διεύθυνση υπό τον Θοδωρή Αμπαζή.

Μέσα στους έντεκα μήνες – για την ακρίβεια – που έχει αναλάβει τα ηνία, ο σκηνοθέτης και μουσικός, μαζί με τους συνεργάτες του, έχει να επιδείξει 28 δράσεις με θεατρικές παραστάσεις, συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών, θεατρική κατασκήνωση, σεμινάρια και πολλά άλλα.


Στην Αθήνα πάντως θα ανέβουν δύο έργα: στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, «Ο Γλάρος» του Αντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή και το «...και Ιουλιέτα» του Ακη Δήμου, από την Ελένη Μποζά.

«Κάναμε έναν αγώνα δρόμου», λέει ο Θοδωρής Αμπαζής, σχολιάζοντας τον τρόπο που έπρεπε να δουλέψουν αλλά και τις δυσκολίες που συναντά κανείς όταν αναλάβει ένα ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο ήταν σχεδόν κλειστό, επί τρία χρόνια. Η δουλειά ωστόσο εκτός των τειχών έχει και τα καλά της, κυρίως όταν εργάζεσαι σε μια πόλη όπως η Καβάλα «που διαθέτει καλές συνθήκες, για την καθημερινότητά σου», επισημαίνει. «Κατ' αρχήν μπορείς να συγκεντρωθείς σε αυτό που κάνεις, δεν αντιμετωπίζεις τη βρωμιά της Αθήνας, πας στο θέατρο και στο γραφείο σου με τα πόδια, περπατώντας δίπλα στη θάλασσα, δεν χρησιμοποιείς αυτοκίνητο. Στην επαρχία δουλεύεις απερίσπαστος, κι αυτό για μας στο θέατρο έχει σημασία».

Από την άλλη, ωστόσο, ξέρει πως «ό,τι γίνεται εδώ στην Καβάλα δεν το μαθαίνει κανείς εκτός των ντόπιων και αυτό σε κάνει να νιώθεις λίγο περίεργα. Μιλάμε για μια πόλη 60.000 κατοίκων, οπότε το να έρθουν γύρω στις δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι να μας δουν είναι σημαντικό. Αλλωστε μέσω της καλλιτεχνικής επικοινωνίας συνειδητοποιείς πόσο μπορείς να επέμβεις στην καθημερινότητά της ζωής τους, και να "πάρεις πίσω" αυτό που δίνεις με τη δουλειά σου».

Ενας σύλλογος Θεάτρου των Πολιτών, άλλωστε, που φτιάχτηκε μέσα σε αυτόν τον χρόνο αποδεικνύει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει πια το θέατρο στην Καβάλα.

Με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα και λόγω κρίσης, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας βρίσκει συμπαράσταση από τον δήμο, μια που η πρώτη δόση του υπουργείου Πολιτισμού ανήλθε σε 56.000 ευρώ – οπότε τα υπόλοιπα, ως τις 200.000 που είναι το σύνολο του προϋπολογισμού, μπήκαν από τα δημοτικά ταμεία. Ο Παύλος Γερουλάνος άλλωστε τους έχει ξεκαθαρίσει ότι τα ισχύοντα ως τώρα θα ισχύσουν ως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Μετά...

Κατεβαίνοντας λοιπόν στην Αθήνα, από τις 20 ως τις 28 Μαΐου, το ΔΗΠΕΘΕ, παράλληλα με τις δύο παραστάσεις του, θα δώσει κι ένα δείγμα της συνολικής δουλειάς του μέσα από βίντεο που θα προβάλλεται στο φουαγιέ του Υπογείου.

Οσο για την επιλογή του «Γλάρου», ο σκηνοθέτης, πλέον, Θοδωρής Αμπαζής δηλώνει: «Ζω στην πόλη των γλάρων, οπότε ποιο έργο είναι καλύτερο από του Τσέχωφ, που μιλάει άλλωστε και για τη ζωή του ίδιου του θεάτρου, προσπαθώντας να εξηγήσει "γιατί κάνουμε θέατρο"».

Θα ακολουθήσει ο μονόλογος του Ακη Δήμου, που πρωτοανεβάστηκε προ δεκαπενταετίας.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στην Αθήνα
Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν (Πεσμαζόγλου 5)
- «Ο Γλάρος» του Αντον Τσέχωφ, 20 - 24 Μαΐου
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου. Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής Σκηνογραφία: Κώστας Ζαμάνης. Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Δανάη Σαριδάκη, Βιβή Πέτση, Χάρης Τζωρτζάκης, Μαρία Σαββίδου, Δέσποινα Παπάζογλου, Βαγγέλης Ψωμάς, Ανδρέας Λαδάς, Γιάννης Κουκιάς, Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00 - Κυριακή στις 20:00. Εισιτήρια: 20 ευρώ, 15 ευρώ

- «... και Ιουλιέτα» του Ακη Δήμου, 26 - 28 Μαΐου

Σκηνοθεσία:: Ελένη Μποζά. Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Με τη Μαρία Σαββίδου. Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00. Εισιτήρια: 17 ευρώ, 12 ευρώ

No comments: